Selecteer een pagina

“Ik ben bang om niet meer financieel onafhankelijk te zijn als ik stop met hard werken.”

Vrouwen vinden het steeds vaker belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn. Het past ook helemaal in deze tijd om als vrouw financieel onafhankelijk te willen zijn en blijven. De cijfers over het aantal echtscheidingen liegen er niet om en het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt. Regelmatig worden we door onderzoeken en via de media gewaarschuwd. Een verstandige vrouw is onafhankelijk, baas over haar eigen portemonnee en kan voorzien in haar eigen levensonderhoud.

Hoewel ik me daar in kan vinden, zie ik ook de valkuilen. Een uitdagende baan of ondernemerschap combineren met zorg voor een gezin, het valt vaak niet mee. Overigens maakt het niet uit of die zorg voor de kinderen grotendeels bij man, vrouw of beiden ligt natuurlijk. We zijn vaak hard aan het werken om daarnaast nog genoeg geld te verdienen. De hypotheek moet nu eenmaal betaald.

Burn-out is hét probleem van werkend Nederland en ouders met jonge kinderen vormen de grootste risicogroep. Ook andere gezondheidsklachten kunnen veroorzaakt worden door het langdurig blootstaan aan stress. Die gezondheidsklachten kunnen op lange termijn zorgen voor verminderd presteren of uitval, met alle bijbehorende financiële gevolgen. Dit leidt ertoe dat de financiële onafhankelijkheid van vrouw óf man alsnog in gevaar komt. Alleen maar hard werken lijkt dus niet de oplossing.

Wat dan wel? Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel? Hoe kun je ervoor zorgen dat je meer rust in je leven krijgt zónder dat je financiële onafhankelijkheid verliest? Hoe blijf je financieel onafhankelijk? In deze blog deel ik 5 valkuilen voor de financieel onafhankelijke vrouw en geef ik je bijbehorende tips waarmee je je voordeel kunt doen.

financieel onafhankelijk vrouw budgetcoach geld uitgeven geld voor je laten werken

Valkuil 1: Veel waarde hechten aan materiële zaken maakt financieel afhankelijk

Een mooie auto, mooie kleding en een ruime woning. Natuurlijk houden we van materiële zaken. Het is heerlijk om een leven vol luxe te leiden en je te omringen met mooie dingen. Maar wanneer je mensen vraagt op hun sterfbed waar ze echt spijt van hebben dan scoort “te hard werken” en ” te weinig tijd voor het gezin gehad” heel hoog. Het helpt om er eens bij stil te staan wat werkelijk belangrijk voor je is. Vaak sluit dit aan bij je kernwaarden, zoals vrijheid, rust of onafhankelijkheid. Wanneer je je uitgavepatroon gaat afstemmen op je kernwaarden in plaats van op de aankoop van materiële zaken, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je besluit heel anders met je geld om te gaan.

financieel onafhankelijk vrouw budgetcoach geld uitgeven geld voor je laten werken

Valkuil 2: De partner buitensluiten om financieel onafhankelijk te blijven

Dat vrouwen tegenwoordig graag financieel onafhankelijk willen blijven hoeft niet te betekenen dat de partner geen belangrijke rol mag spelen in onze financiële planning. Het hoeft ook niet te betekenen dat je nooit een stap terug mag doen om bijvoorbeeld meer tijd vrij te maken voor de kinderen of te starten met je eigen onderneming. Blijf daarnaast investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Hiermee vergroot je je inzetbaarheid en financiële stabiliteit voor de toekomst. Wanneer je samen leeft, dan kun je niet anders dan samen beslissingen nemen die voor beide partners financiële consequenties hebben. Je eigen grenzen aangeven is daarbij natuurlijk belangrijk, maar goede afspraken maken en – ook financieel – op elkaar kunnen vertrouwen geeft veel rust. Je partner een belangrijke plek geven wil niet zeggen dat je niet meer financieel onafhankelijk bent.

financieel onafhankelijk vrouw budgetcoach geld uitgeven geld voor je laten werken

Valkuil 3: Niet weten waar je geld blijft

Wanneer je genoeg geld verdient lijkt het minder relevant om te weten waar je geld blijft. Vaak zie ik juist bij gezinnen met een hoog inkomen dat er geen inzicht is in waar het geld aan uitgegeven wordt. Er is immers toch genoeg. Toch is dit juist een gevaar voor financiële onafhankelijkheid op lange termijn. Meestal blijkt er na inzicht in inkomsten en uitgaven meer financiële ruimte te zijn dan men werkelijk dacht. Die financiële ruimte kan misschien anders benut worden, waardoor er extra rust in de levensstijl kan ontstaan. Verdien je meer dan genoeg geld, dan is dit juist een reden om eens op een rij te zetten en te weten waar je geld blijft. Wil jij je inkomsten en uitgaven in een handig overzicht zetten? Bewust financiële keuzes maken die bijdragen aan je geluk? Maak gebruik van de Geld en Gelukkig balans. Je kunt hem gratis aanvragen.

financieel onafhankelijk vrouw budgetcoach geld uitgeven geld voor je laten werken

Valkuil 4: Geen inzicht hebben in je financiële positie

De hoogte van je inkomen zegt vrijwel niets over hoe gunstig je financiële positie is. Met een hoog inkomen is het gemakkelijker om je financiële planning rond te krijgen, maar je vermogenspositie bepaalt uiteindelijk hoe je er écht voorstaat. Dus al je bezittingen minus al je schulden. Hoe sta jij er dan voor? En wanneer je samenleeft met een partner, hoe zouden jullie er dan beiden individueel voorstaan? Wanneer je dat weet, dan weet je hoe financieel onafhankelijk je werkelijk bent.

financieel onafhankelijk vrouw budgetcoach geld uitgeven geld voor je laten werken

Valkuil 5: Geen vermogen opbouwen voor de lange termijn

Zoals ik al aangaf bepaalt je vermogenspositie je werkelijke financiële gezondheid en onafhankelijkheid. Wil je je financiële onafhankelijkheid waarborgen? Jezelf onafhankelijk maken, ook op een moment dat je inkomen (deels) wegvalt in de toekomst? Dan is het verstandig om meer vermogen te gaan opbouwen en daarnaast dit vermogen op een verstandige manier in te zetten om je inkomsten te verhogen of je uitgaven te verlagen. Oftewel je laat het geld voor je werken. Opties zijn bijvoorbeeld: het vervroegd aflossen van je hypotheek, beleggen of op een andere manier investeren.

In deze blog heb ik 5 valkuilen voor de financieel onafhankelijke vrouw met je gedeeld en je verteld hoe je – ook op lange termijn – financieel onafhankelijk kunt blijven. Wil je beginnen met het opbouwen van vermogen? Of sneller vermogen opbouwen dan je nu doet? Vraag dan het gratis e-book aan waarin ik je in 7 stappen vertel hoe je kunt zorgen voor meer geld op je rekening. 7 stappen voor een rijkere toekomst.

var bol_sitebar={“id”:”bol_1569943360962″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000011362162″,”familyId”:”9200000011362162″,”site_id”:”52879″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:true,”link_name”:”Financial%20Independence%20For%20Women%2C%20Vered%20Neta”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};<script type="text/javascript"

var bol_sitebar={“id”:”bol_1569943701607″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000082794386″,”familyId”:”9200000082794386″,”site_id”:”52879″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:true,”link_name”:”Miljonair%20met%20een%20gewone%20baan%2C%20Oeds-Jan%20Postma”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js