Selecteer een pagina

Hoe heb jij je pensioen geregeld als ZZP’er?

Het Nibud verwacht dat de pensioenproblematiek van ZZP’ers zal groeien. Er komen steeds meer ZZP’ers bij. De komende tientallen jaren zullen er dus ook steeds meer met pensioen gaan (bron).

Als ZZP’er heb je na je pensionering recht op een AOW-uitkering, maar je moet ook zelf zorgen dat je andere pensioeninkomsten hebt. Er zijn diverse mogelijkheden om zelf je pensioen te regelen, één daarvan is pensioensparen.

Tip: Download mijn e-book voor praktische tips om meer geld te sparen.

Pensioensparen en belastingvoordelen

Als je spaart voor je pensioen kun je tot een bepaald bedrag gebruikmaken van belastingvoordelen. Een voordeel van pensioensparen is dat het bedrag dat je in je pensioen stopt aftrekbaar is. Je krijgt een deel van het geld terug als je aangifte inkomstenbelasting doet. Al het geld dat in het potje voor je pensioen zit telt niet mee als vermogen in box 3, je betaalt dus geen belasting over de waarde. Zodra je stopt met werken en met pensioen gaat, dan betaal je belasting over het bedrag dat je ontvangt.

Om te genieten van deze belastingvoordelen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet het geld stoppen in een pensioenproduct, denk hierbij aan een bankspaarrekening of een lijfrente. Goed om te weten: Je kunt per jaar een maximumbedrag met belastingvoordeel opzij zetten voor je oude dag. Dit wordt de jaarruimte genoemd.

Pensioensparen voor de ZZP-er financieel onafhankelijk

Elke maand geld opzij zetten – jij beslist

Als ondernemer heb je regelmatig met risico te maken. Bij pensioensparen is het risico beperkt, jij beslist elke maand hoeveel je apart wilt leggen. Je kunt maandelijks een vast bedrag storten op een geblokkeerde rekening. Tussentijds geld opnemen van deze rekening is dus geen optie. Het voordeel hiervan is dat de rente hoger is dan bij een normale spaarrekening. De rente staat vast, dus je weet ook van tevoren wat je eindsaldo gaat zijn.

Don’t: Zet geen geld op je bankspaarrekening als je dit in de nabije toekomst denkt nodig te hebben.

Pensioensparen voor de ZZP-er financieel onafhankelijk

Start vroeg, bouw meer op

Heb je al een financieel buffer opgebouwd? En heb je dit geld niet in de nabije toekomst nodig? Dan is het aan te raden om het bedrag al apart te zetten via pensioensparen. Hoe eerder je start met het opbouwen van je pensioen, des te hoger het bedrag zal zijn zodra je met pensioen gaat. Ruim 18% van de gepensioneerden die vroeger zzp’er waren geven aan dat het moeilijk of zeer moeilijk rondkomen is. Dit percentage is hoger dan onder andere gepensioneerden. Het is dus zeer aan te raden dat je op tijd geld apart legt voor je oude dag.

Do: begin op tijd met het opbouwen van jouw pensioen.

Pensioensparen voor de ZZP-er financieel onafhankelijk

Levenslange uitkering niet mogelijk

De uitkering van je bankspaartegoed moet je uitsmeren over tenminste 5 jaar en maximaal 20 jaar. Na deze periode krijg je geen uitkeringen meer.

Do: Spreid je uitkering uit over meerdere jaren, houd hier rekening mee met jouw pensioenplannen.

In één keer een smak geld opzij leggen, handig of niet?

Wil je in één keer veel geld opzij leggen? Er zit een limiet aan het bedrag dat je belastingvrij mag sparen. Hoeveel je exact mag sparen heeft te maken met jouw reserveringsruimte en jaarruimte. Dit houdt in welk bedrag je minder aan pensioen opbouwt dan had gekund.

Do: Niet-benutte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar mag je gebruiken voor aanvullend pensioen, handig! Dit is je reserveringsruimte.

Heb jij plannen voor jouw pensioen? Zoek je manieren om meer geld te sparen? Download mijn gratis e-book voor handige tips en inzichten.