Selecteer een pagina

Verreweg de meeste vragen die ik krijg van andere vrouwelijke ondernemers gaan over hun pensioen. Ze stellen me wat vragen en schuiven het dan nog even door, wegens gebrek aan zin, tijd of geld. Een goede reden om er een blog over te schrijven, want nog steeds bouwen we veel te weinig pensioen op en zijn we niet voorbereid op onze financiële toekomst.

Zeker nu de overheid de AOW leeftijd steeds verder vooruit schuift en mensen zelf verantwoordelijk worden voor hun financiële situatie in de toekomst. We lijken maar niet wakker te willen worden en dat is best wel zorgelijk ben ik van mening. Met mijn financieel scherpe oog zie ik de problemen als gevolg van een korte termijn visie – als het om geld gaat – ontstaan. Daarnaast heb ik gelukkig gemerkt dat de vrouwen die ik begeleid met hun persoonlijke financiën er juist meer plezier in krijgen wanneer ze actief aan de slag gaan met hun financiële doelen en dromen. In deze blog bespreek ik de drie meest genoemde argumenten om nog niet aan pensioenopbouw te beginnen en ik vertel je hoe je meer plezier ervaart juist door er wel mee aan de slag te gaan.

 

Reden 1: ik weet niet hoeveel ik opzij moeten zetten

“Ik wil wel wat doen aan mijn pensioen, maar heb geen idee wat ik opzij moet zetten. Alles verandert zo vaak. Hoe kan ik dan inschatten wat ik straks nodig heb om van te leven?”

Ik herken dit heel goed. Je kunt nu eenmaal geen toekomst voorspellen. Financieel Adviseurs proberen het zo goed mogelijk voor je te doen, met een uitgebreid plan, waar een bedrag uitrolt wat je maandelijks apart moet zetten. Klanten moeten vragen beantwoorden over hun toekomstperspectief en al gauw halen ze hun schouders op, want ja, hoe moet ik dat nu al weten? Het is over 20 of 30 jaar pas. Dan ziet de wereld er weer heel anders uit.

Één ding is zeker, nu beginnen is beter dan straks beginnen. Hoe sneller je begint, hoe gemakkelijker het is om een mooi vermogen op te bouwen. En nu beginnen met vermogensopbouw voor later wil niet zeggen dat je er later ook pas profijt van hebt. Als je nu al kiest om je hypotheek extra af te lossen, dan heb je daar direct profijt van. En het werkt door in je hele financiële toekomst, ook wanneer je bent gestopt met werken.

Je hoeft ook niet te wachten tot een pensioendatum om met pensioen te gaan. Wat mij betreft is een pensioendatum bereiken geen doel op zich. Misschien is het zelfs wel een achterhaald begrip; ‘met pensioen gaan’. Ik denk dat je zo vroeg mogelijk in je leven de keuze wilt hebben of je doorgaat met werken of dat je (meer) gaat genieten van je vrije tijd. De meeste mensen gaan, nadat ze stoppen met werken, sowieso niet met de armen over elkaar zitten. Je ziet dan alleen dat ze de financiële vrijheid bereikt hebben om werkelijk te doen wat ze leuk vinden.

Moet je wachten met genieten van financiële vrijheid totdat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt? Moet je jezelf afhankelijk maken van een AOW datum die in mijn geval ligt op de leeftijd van 70,5 jarige leeftijd!? Dus misschien moeten we stoppen met de term pensioen en starten met streven naar financiële vrijheid – zo snel mogelijk. Waarom zou je tijd verspillen aan precies weten hoeveel en wanneer? Waarom niet gewoon beginnen.

Niet weten hoeveel je apart moet zetten zou dus geen reden mogen zijn om niets te doen. Als je geen zin hebt om een uitgebreid plan te laten maken door een Financieel Adviseur of Planner, begin dan met een eenvoudige oplossing. Maar begin.

Ik raad je eigenlijk aan om niet meer te denken in termen van een pensioenpotje, maar om een ‘Financiële Vrijheid Rekening’ te openen. Een rekening waarop je gaat beginnen met elke maand bij voorkeur 10% van je inkomen apart te zetten. Het geld wat je op deze rekening zet, mag je maar voor één ding gebruiken: er meer geld van maken. Ééns per jaar bekijk je wat je het beste met je geld kunt en wilt doen. Is dat de hypotheek aflossen of wil je toch liever gaan sparen of beleggen? Fiscaal vriendelijk of niet? Dat hoeft nu nog niet duidelijk te zijn. Wat wel duidelijk is? Je hebt geld beschikbaar waar je iets mee kunt doen. Iets wat je meer geld oplevert. Je bent begonnen.

 

Reden 2: er zijn nu geen opties om slim iets met mijn geld te doen

“Je kunt het beter uitgeven, want op de spaarrekening levert het toch niets op” of “Beleggen? Nee daar begin ik niet aan, dat is veel teveel risico”.

Ik herken deze uitspraken, ook bij mezelf. Ik wilde lange tijd alleen zekerheid met mijn geld. Ik benutte eerst alle mogelijkheden om een hoger rendement te halen via de spaarrekening gekoppeld aan mijn hypotheek. Toen die opties zo’n beetje op waren, begon het saldo op de spaarrekening te groeien, maar 0 rendement. En wat nu?

Het heeft lang geduurd voordat ik zelf met beleggen wilde beginnen. Pas toen ik het beter begreep, ging ik overstag. Wanneer je stress krijgt van beleggen dan heeft dit te maken met gebrek aan kennis en inzicht in je risicohouding. Want wat betekent risico eigenlijk voor jou? Als je dat niet goed onderzocht hebt, dan moet je zeker niet beginnen.

Risico is ook dat het geld op mijn spaarrekening nu met zekerheid minder aan het waard worden is. Is dat dan slim? Nee, moest ik concluderen. Hoe meer ik over beleggen ging lezen, hoe meer ik overtuigd raakte van de voordelen. Er liggen voldoende kansen om meer rendement uit je geld te halen. Ook nu. Voor beleggen heb je daarnaast een lange termijn visie nodig.

Ook heb je dus voldoende kennis en inzicht in je eigen risicohouding nodig. Dit dien je heel serieus te nemen. Daarmee voorkom je namelijk wat er bij veel mensen in 2008 is gebeurd toen waarde van beleggingen ongeveer halveerde. Mensen schrokken en gingen verkopen. Beleggen kreeg een slechte naam.

In 2014 sprak ik een koppel over hun beleggingsrekeningen. Of eigenlijk over de beleggingsrekening van mevrouw. Haar beleggingen hadden na 2008 weer een prachtig rendement opgebouwd en ze was blij. Meneer bekende dat hij in 2008 zijn beleggingen uit angst had verkocht en daar had hij nu natuurlijk heel veel spijt van.

Beleggen brengt een zeker risico met zich mee. Dit risico wordt beperkt naar mate mensen meer kennis, inzicht en een lange termijn visie hebben. De andere kant van de medaille is dat het eigenlijk jammer is wanneer mensen niet met beleggen beginnen. Als ik iets geleerd heb dan is het dat je geld voor je moet laten werken. Op de spaarrekening wordt het op dit moment minder waard. Geld voor je laten werken, gaat je rijker maken.

Laatst las ik in een boek het volgende. De schrijver stelde: ‘Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die zonder risico’s te nemen rijk is geworden. Alle rijke mensen hebben ook geld verloren. Ik ben wel veel mensen tegengekomen die alle risico’s mijden en als gevolg daarvan arm blijven’.

Ik denk dat een kern van waarheid in zit. En mijn tips zijn dan ook dat je je openstelt voor de mogelijkheid en investeert in je financiële kennis. Bezoek eens een seminar of volg een webinar over een financieel onderwerp waar je nog niets van weet. Raadpleeg een professional. Als je ervoor kiest om te beleggen, let dan op de hoogte van de kosten. Stap nooit in iets wat je niet begrijpt, maar leer en ga de mogelijkheden zien!

 

Reden 3: ik heb geen geld om pensioen op te bouwen

Ja, dit hoor ik veel. En ik zeg heel eerlijk, als ik naar de financiën ga kijken is het bijna nooit waar. Er is meestal genoeg geld, maar er worden andere keuzes gemaakt met het beschikbare geld. Voor veel ondernemers is een euro nu meer waard dan een euro straks. Ze geven er de voorkeur aan om te investeren in hun bedrijf in plaats van op te bouwen voor later. Vaak is de oorzaak het ontbreken van een goed financieel plan. Gebrek aan inzicht in de financiële situatie nu.

Je hebt een plan nodig voor zowel je zakelijke als je privé financiën. Voordat je een deze plannen kunt maken, moet je goed weten wat je het meest belangrijk vindt in je leven. En ik bedoel dat je het écht goed moet weten.

Dagelijks geven we zoveel euro’s uit aan allerlei materiële zaken, schoenen, kleding, speelgoed voor de kinderen, uitjes, noem het maar op. Deze zaken maken op korte termijn gelukkig. Echter ga je onderzoeken wat je echt belangrijk vindt in het leven, dan komen hele andere zaken ter sprake. De meeste mensen hebben aan het einde van hun leven o.a. spijt van het feit dat ze zo weinig tijd met familie en vrienden hebben doorgebracht, omdat ze altijd druk waren met geld verdienen. Geld dat vervolgens opgaat aan zaken waarvan het de vraag is of dit bijdraagt aan hun doelen en dromen. Uitgaves waar niet goed over is nagedacht.

Wanneer je écht gaat kijken naar wat je belangrijk vindt, dan ga je waarschijnlijk tot de conclusie komen dat je ‘Financiële Vrijheid Rekening’ belangrijker is dan heel veel andere dingen waar je nu ongemerkt geld aan uitgeeft. Als je dat eenmaal inziet, dan gaat het heel fijn voelen om je ‘Financiële Vrijheid Rekening’ voorrang te geven boven al je andere uitgaven.

Ik heb inmiddels wat mensen mogen coachen bij wie dit besef is gekomen en wat je ziet is dat zij veel gelukkiger zijn, terwijl ze minder zijn gaan uitgeven. Een financieel plan gaat eigenlijk altijd over financiële vrijheid. Dat is je meest kostbare bezit.

Dus stel jezelf vandaag eens de vraag: wat is echt belangrijk voor mij?

En vervolgens: ben ik mijn geld aan het uitgeven aan dingen die me gelukkig maken?

In deze blog heb ik je verteld wat je kunt doen om te beginnen met het opbouwen van vermogen voor je pensioen. Wil je meer tips voor een goedgevulde spaarrekening? Lees dan ook het gratis e-book: in 7 stappen meer geld op je rekening.