Selecteer een pagina

Ben jij gevoelig voor koopverleiding? Zodra je geld binnenkomt heb jij alweer zin om het uit te geven. Een bezoekje aan de stad of een leuk uitje kan je heerlijk gelukkig maken. Je geniet graag van leuke dingen in het leven. Je koopt graag mooie spullen, maar aan het einde van de maand en soms nog eerder is het geld op.

Dit terwijl je weet dat je eigenlijk ook geld opzij had moeten zetten voor andere dingen. Hoe ga je dat doen als straks die rekening op de deurmat valt? Je baalt eigenlijk een beetje dat je je zo hebt laten gaan, want geen geld op je spaarrekening levert stress op.

Deze blog geef ik je 4 stappen waarmee het gemakkelijker wordt koopverleiding te weerstaan.

Stap 1: Onderzoek wat de aankoop je brengt

Met kopen geef je invulling aan een bepaalde behoefte. En dat is vaak niet de behoefte aan de oppervlakte; nog een paar schoenen, meer kleding of speelgoed voor de kinderen. Wat is het wel? Welk gevoel geeft deze aankoop jou? Wat levert het je op om deze aankoop te doen? Schrijf het eens voor jezelf op en ga je eigen valkuilen en patronen herkennen.

Stap 2: Laat het los

Als je weet welke onderliggende behoefte jou ertoe beweegt om dingen te kopen, dan kun je dit los gaan laten. Bijvoorbeeld: Je koopt veel speelgoed voor je kinderen en je ontdekt dat je dit doet omdat je je schuldig voelt dat je zo weinig thuis bent. Bedenk dan of dit schuldgevoel echt terecht is? Laat het schuldgevoel los. Koop je heel veel kleding, omdat je de behoefte hebt om je heel mooi te voelen of omdat je denkt dat je anders niet goed genoeg bent, laat dit gevoel dat los. Je bent goed zoals je bent. Bezittingen zijn leuk, maar veranderen niets aan wie je bent.

Stap 3: Verleg je focus

Je kunt bezig zijn met minder geld uit willen geven in de stad, maar veel effectiever werkt het om je te gaan focussen op dingen waar je liever geld voor zou willen hebben. Stel jezelf eens voor hoe je je zou voelen met die financiële buffer op je spaarrekening? Hoeveel rust zou dat geven? Hoeveel vrijheid? Of maak bijvoorbeeld eens een bucketlist. Wat zijn dingen die je graag wilt doen of bereiken in je leven? Als je heel enthousiast wordt van sparen voor een bepaald doel en je gaat daar helemaal voor, dan gaat het automatisch gemakkelijker voor je worden om minder geld uit te geven aan onbelangrijke dingen. Het heeft te maken met focus.

Stap 4: Maak een plan

Weet je waarvoor je graag zou willen sparen? Maak dan een plan om het te realiseren. In een plan staan acties die je gaat ondernemen om jouw spaardoel te bereiken. Waar kun je nog meer op besparen? Wil je misschien een kasboekje bijhouden? Kun je gaan werken met een weekbudget voor pinuitgaven?

In deze blog heb je 4 stappen gegeven waarmee het gemakkelijker wordt om koopverleidingen te weerstaan. Wil je graag meer tips voor een goedgevulde spaarrekening? Lees dan ook eens het e-book: in 7 stappen meer geld op je rekening. Het eenvoudige stappenplan voor meer geld en geluk. Hier GRATIS aan te vragen.