Selecteer een pagina

Hoe kinderen later met geld omgaan wordt voor het grootste gedeelte beïnvloed door financiële opvoeding. Wat geef je als ouder je kinderen mee? Hoe zorg je ervoor dat ze later verstandig met geld omgaan en hoe voorkom je dat ze te maken krijgen met financiële problemen of schulden. Hoe zorg je ervoor dat ze op latere leeftijd met plezier hun eigen geldzaken gaan regelen?

In deze blog vertel ik je 5 manieren om jonge kinderen op een leuke manier meer te leren over geldzaken. Aan het einde van deze blog weet je hoe je in het dagelijkse leven je kinderen wat extra’s mee kunt geven voor een leven zonder financiële zorgen.

1 Praat over geld

Op praten over geld zit vaak nog een taboe. En die taboe begint al in de huiskamer; blijkt ook als ik met vriendinnen wat verhalen uitwissel over financiële opvoeding. We weten maar weinig van de financiële zaken van onze ouders. Juist ben ik van mening dat als er meer gepraat wordt over geld dat we meer van elkaar kunnen leren. Bespreek geld als een gewoon onderwerp aan de eettafel. Probeer er niet te geheimzinnig over te doen. Leg gewoon eens een keer iets uit over geld als ze ernaar vragen. Wat is geld? Wat kun je ermee doen? Hoe is geld ontstaan? Wat heb jij vroeger geleerd over geld? Hoeveel geld hebben jullie? Wat heb je daarvoor moeten doen?

praten over teveel geld uitgeven met kinderen

2 Laat ze leren van jouw fouten

Van fouten kun je leren. Vertel je kinderen gewoon hoe jullie omgaan met geld en doe dit zo eerlijk mogelijk. Welke fouten of financiële blunders heb je weleens gemaakt en wat heb je daarvan geleerd? Hoe doe jij je administratie? Laat ze gewoon een keer meekijken. Ben je daar goed in of eigenlijk niet? En als je er niet goed in bent vertel ze dan ook hoe je dit oplost. Kun je bij sommige dingen hulp vragen? Als ik eigenlijk teveel geld heb uitgegeven in de supermarkt, dan zeg ik dit tegenwoordig weleens tegen mijn dochter van 7. Luchtig en zonder oordeel naar mezelf, omdat ik wil dat zij ook zo naar zichzelf kijkt. Ik heb het gesignaleerd en ben me er bewust van, nu kan ik het verbeteren. De keer daarna tijdens het boodschappen doen zegt ze tegen me: “mama kijk uit dat je niet weer meer meeneemt dan je nodig hebt hè.” 😊 Allebei iets geleerd.

3 Maak er een spel van

“Geldzaken regelen voelt voor ons als huiswerk”: vertelden klanten me laatst. Ik herken wat ze zeggen. Geldzaken regelen is niet iets wat snel in de categorie leuk wordt geplaatst. Ook ik sta niet te dansen als ik mijn belastingaangifte moet gaan doen. Toch zijn er zeker mogelijkheden om het leuker te maken. Het vergt misschien wat van je creativiteit, maar je kunt op allerlei manieren hiermee aan de slag gaan met je kinderen. Bij ons thuis vinden ze het bijvoorbeeld al leuk om geld in de spaarpot te tellen. Maar ook een spelletje Monopoly spelen kan natuurlijk al bijdragen aan het financiële inzicht van kinderen of wat dacht je van Levensweg. Op deze manier gaat je kind geld associëren met leuk en dat kan op latere leeftijd goed van pas komen.

var bol_sitebar={“id”:”bol_1569944011040″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000079578854″,”familyId”:”9200000079578854″,”site_id”:”52879″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:true,”link_name”:”Steeds%20leuker%2C%20Jelle%20Hermus”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js

Geld uitgeven leuk spel

4 Geef ze meer dan één spaarpot

Sparen gaat gemakkelijker wanneer je geld verdeelt over meerdere spaarpotjes. En jong geleerd is oud gedaan. Geef je kind niet één, maar twee spaarpotten. Vertel dat de ene spaarpot bedoeld is voor sparen op de korte termijn – zoals nu speelgoed kopen – en de andere voor sparen voor later. Op deze manier leer je je kind al op jonge leeftijd dat niet al het geld gelijk moet worden uitgegeven. Er kan ook iets overblijven voor later en dan kun je nog steeds leuke dingen doen. Koop dus een leuke tweede spaarpot voor je kinderen.

Leuke spaarpot kind geld uitgeven

5 Leer ze prioriteiten stellen

Kies zorgvuldig je woorden wanneer je met kinderen over geld praat. Wanneer er thuis vaak op een negatieve manier over geld gepraat wordt dan is de kans groter dat kinderen op een negatieve manier tegen geld gaan aankijken. En op een negatieve manier tegen geld aankijken helpt dan weer niet in de omgang met geld. Leer ze het belang van het stellen van prioriteiten en praat niet teveel in woorden als: “daar hebben we het geld niet voor.” Dezelfde boodschap kun je anders formuleren. Als ik met mijn kinderen in de winkel sta en ze willen iets hebben wat ik te duur vind of waar ik het geld niet voor over heb, dan probeer ik tegenwoordig dus niet te zeggen: “het is te duur.” In plaats daarvan zeg ik: “het heeft nu niet mijn prioriteit om dat te kopen” of “ik kies ervoor om ons geld aan andere dingen uit te geven.” Op deze manier leren ze al vanaf jongs af aan dat geld eigenlijk gaat over keuzes maken. Wat doe je wel en wat doe je niet?

In deze blog heb ik je 5 manieren verteld om jonge kinderen op een leuke manier meer bij te brengen over geld. Heb jij nog meer leuke tips voor financiële opvoeding? Deel ze dan in de reactie!

var bol_sitebar={“id”:”bol_1569943913448″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000002307551″,”familyId”:””,”site_id”:”52879″,”target”:true,”rating”:false,”price”:false,”deliveryDescription”:false,”button”:true,”link_name”:”Geld%20gezin%20en%20geluk%2C%20Eef%20van%20Opdorp”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js