Selecteer een pagina

Oordeel, als ik om me heen kijk barsten we ervan. We vinden overal wel iets van. Ben jij iemand die vaak over iets of iemand anders oordeelt? Grote kans dat je juist door oordeel de mooiste kansen in je leven mist.

In deze blog vertel ik je waarom stoppen met oordelen je rijker en gelukkiger maakt. Wat kun je beter doen in plaats van oordelen?

 

Waar oordelen we over?

Als ik om me heen kijk, dan oordelen we zo’n beetje over alles. Ik werk als Financieel Coach, dus mensen spreken vaak hun oordeel en overtuigingen uit over geld.

We oordelen over:

  • Mensen met schulden; eigen schuld dikke bult
  • Rijke mensen; denken alleen aan zichzelf
  • Banken; breng ik mijn geld niet heen, niet te vertrouwen
  • Verzekeraars; betalen nooit iets uit
  • Beleggen; is gokken met geld
  • Sparen; het levert niks op
  • Netwerkmarketing; is een piramidespel
  • De overheid; doet helemaal niks voor ons
  • Werkgever; ze betalen te weinig

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je dit zo op een rijtje zet, dan word je toch vanzelf depressief?

 

Oordeel maakt ongelukkig.

Vaak heb je niet eens door hoe ongelukkig. Ik ben opgegroeid met het idee dat alles wat in de krant staat en in het nieuws komt waar is. Als je alleen al dat gelooft, dan kun je dus veel oordelen. Oordeel maakte me ooit heel ongelukkig en wantrouwend. Wie kun je nog vertrouwen?

Het antwoord: je kunt altijd op jezelf vertrouwen.

 

Oordelen stagneert je leerproces.

Het probleem met oordelen is, dat je niets leert. Je gaat ervan uit dat jij goed bent en de ander niet deugt. Je staat niet open voor wat een ander je kan brengen. Wat een ander je kan leren over wat je nu misschien niet ziet. En dus kun je vanuit oordeel geen problemen oplossen. Vanuit oordeel mis je kansen. Oordeel je over een ander, dan oordeel je eigenlijk net zo hard over jezelf. En dat kost energie.

Heb je weinig geld? Leer dan iets van rijke mensen. Heb je  schulden, schaam je niet maar leer van de situatie. Beleggen te groot risico? Waarom doen zoveel mensen het dan? Laat je eens goed informeren, lees er een boek over voor je oordeelt. Breng de risico’s die je loopt in kaart. Banken niet te vertrouwen? Is dat echt waar? Ga eens in gesprek met iemand van de bank. Ik garandeer je dat daar ook hele leuke mensen werken.

 

Loslaten van oordeel

Toen ik oordeel ging loslaten kon ik weer kansen zien. In plaats van te oordelen ging ik onderzoeken. Tegenwoordig onderzoek ik alles beter voordat ik oordeel. Ik weeg de risico’s af en als die acceptabel zijn voor me, dan probeer ik het gewoon. Hoe kan ik oordelen over iets wat ik zelf niet geprobeerd heb? En wat moet ik vaststellen? De dingen waar ik vroeger het hardste over oordeelde leveren me nu het meeste geld op.

 

Terecht of onterecht?

Ik ga hier niet oordelen over mensen met oordeel hoor! Helemaal leven zonder oordeel lijkt me onmogelijk. We zijn allemaal mensen. Misschien zijn sommige oordelen terecht, misschien onterecht. Ik weet het niet. De enige waarheid die bestaat is je eigen waarheid. Dus ga lekker op zoek naar de waarheid die jou gelukkig maakt.

In deze blog heb ik je verteld hoe stoppen met oordelen je kan helpen om rijker en gelukkiger te worden.

Sta open voor nieuwe kansen en mogelijkheden is één van de punten van de Geld en Gelukkig checklist. Benieuwd wat er verder op staat? Vraag hem HIER aan.