Selecteer een pagina

Ik moet werken voor geld. Steeds vaker hoor ik dit, soms letterlijk, soms tussen de regels door. In mijn directe omgeving of bij klanten. Weinig plezier in het werk, altijd druk, alle ballen hoog houden met als gevolg, ’s avonds uitgeblust op de bank. Maar ja, er moet toch brood op de plank. De hypotheek moet betaald. En dus gaan we door en door en nog langer door, met werken voor geld.

Niet voor niets is het aantal vrouwen met een burn-out zo hoog en onderzoek wijst uit dat de aantallen stijgen. Overigens is dat lang niet altijd alleen werk gerelateerd, maar het heeft wel te maken met het ontbreken van de balans tussen draagkracht en draaglast. En vaak speelt werk daarin nou eenmaal een grote rol.

Werken voor geld. Als Financieel Coach raad ik dat soms ook aan. Als op korte termijn schulden ontstaan, doordat je de rekeningen niet kunt betalen, dan kun je beter een minder leuke baan hebben dan géén baan. Je moet soms afwegen welke optie de minst slechte is en daar tijdelijk genoegen mee nemen.

Toch ben ik van mening dat de sleutel voor financiële gezondheid op lange termijn is, dat je juist niet werkt voor geld. Als je niet tevreden bent over je werk en je kunt ergens de financiële ruimte creëren, dan zou ik aanraden om te gaan voor de leuke baan die misschien wat minder verdient. Ik ben ervan overtuigd dat er andere redenen zijn om te werken. En aan het einde van dit artikel heb ik je 3 tips gegeven om niet te hoeven werken voor geld.

Werken voor je plezier

Dit is het ideaal. Werken voor je plezier. Het liefst elke dag. Toch zie je in de praktijk lang niet iedereen elke dag plezier hebben in zijn werk. Hoewel mensen vaak in eerste instantie voor een baan kiezen, omdat ze hem leuk vinden, lijkt dat plezier in veel gevallen toch een beetje naar de achtergrond te verdwijnen. Dan blijven mensen om andere redenen doorgaan. Redenen zoals, gemak, angst voor verandering en de zekerheid van een vast inkomen.

Het Nationaal Salaris Onderzoek – in het voorjaar van 2017 uitgevoerd door de universiteit van Nyenrode en carrièresite Intermediar – toont aan dat het aantal burn-outs zeer sterk stijgt. Als voornaamste reden werd aangegeven, het grote aantal tijdelijke contracten. Oftewel onze angst voor de financiële onzekerheid die gepaard kan gaan met een ontslag.

Mijn persoonlijke ervaring is echter anders. Vasthouden aan een vast contract, omdat het financiële zekerheid bood, terwijl ik het eigenlijk niet meer naar mijn zin had. Het bezorgde mij eind 2016 een burn-out. Dit in combinatie met een druk gezinsleven moet ik er wel bij vertellen. Gelukkig vond ik een mogelijkheid om mijn baan en de werkgever waarvoor ik 14 jaar gewerkt had los te laten. Toen dat achter de rug was had ik rust en kon ik snel herstellen.

Die periode bracht bij mij het inzicht dat werken voor plezier op lange termijn meer financiële stabiliteit geeft, dan over je eigen grenzen te gaan om een baan met zekerheid te kunnen behouden. Sindsdien raad ik iedereen aan om te zoeken naar je droombaan in plaats van naar zekerheid. Je weet immers nooit hoe zeker die zekerheid is…

Om meer plezier in je werk te krijgen hoef je trouwens niet meteen je baan op te zeggen. Dat leerde ik inmiddels van mijn collega onderneemster Maartje Koppen, Droombaancoach van P.I.M.P. your Carreer. Het zit hem vaak in kleine dingen. In weer even bewust stilstaan. Dingen anders aanpakken. Anders naar je werk kijken.

Geld voor je laten werken

Vorig jaar las ik voor het eerst wat inmiddels één van mijn favoriete boeken is geworden: Rijke Pa, Arme Pa van Robert Kiyosaki. Kiyosaki heeft de manier waarop wereldwijd tientallen miljoenen mensen denken over geld uitgedaagd en veranderd. Zelf bereikte hij financiële onafhankelijkheid op 47-jarige leeftijd en ging met pensioen. Ook hij wilde me leren dat ‘werken voor geld’ een slecht idee is. In zijn boek stelt hij: rijke mensen werken niet voor geld, ze laten geld voor zich werken.

Ergens was het voor mij als Financieel Adviseur natuurlijk niet nieuw dat je geld moet laten werken. Toch realiseerde ik me, dat ook ik, hier en daar heel wat rendement laat liggen. Met de lage spaarrentes lijkt het bijna onmogelijk om iets uit je geld te halen. En beleggen had ik jarenlang voor me uitgeschoven, teveel risico. Veel negatieve verhalen. Ook hier blijkt angst een rol te spelen. Maar in dit geval zorgt die angst er eigenlijk voor dat ik met zekerheid armer aan het worden ben. Meer belasting betalen over je spaargeld dan dat je ontvangt is gewoon geen slimme strategie. Helemaal niet sparen is nog veel onzekerder.

In zijn boek beschrijft Robert Kiyosaki enkele – voor mij redelijke extreme – voorbeelden uit zijn eigen praktijk. Ik zal ze hier niet meteen aanbevelen, maar als je geïnteresseerd bent, moet je zeker het boek lezen! Maar helemaal niets doen met je geld, zoals nu vaak zie gebeuren, is ook jammer. Ik moet het met Kiyosaki eens zijn dat het loont om te werken aan je financiële intelligentie.

In de dagelijkse praktijk zie ik dat gezonde financiën niet gerelateerd zijn aan een hoog inkomen. De mate waarin mensen weten hoe ze hun geld verstandig kunnen beheren is de grootste factor die bepaalt of mensen wel of geen financiële stress ervaren. Gisteren nog was ik bij een event waar Annemarie van Gaal kwam spreken en ook zij bevestigde: “Gezonde financiën, zowel privé als zakelijk, beginnen in je hoofd”.

Dus een tip: zet direct na het storten van je salaris 10% van je inkomen apart voor het creëren van meer financiële vrijheid. Gebruik dit geld om te investeren in een stabiele financiële toekomst.

Maak eens een afspraak met een Financieel Adviseur om te kijken of je je geld niet beter kunt gebruiken voor het aflossen van de hypotheek? Lagere maandlasten betekent dat je minder hard hoeft te werken voor geld. Wij wisten in de afgelopen 8 jaren onze hypotheeklasten te halveren. Kun je je voorstellen wat dat betekent voor je maandelijkse inkomsten en uitgaven?

En ga je toch eens verdiepen in beleggen. Persoonlijk vind ik het heel leuk om te beleggen met de app Peaks. Het is een laagdrempelige manier om te beleggen met je wisselgeld. Ik leg € 1,- per dag in om een potje op te bouwen voor later. Hoeveel er straks in zit? Wie zal het zeggen. Maar € 1,- kan ik missen en dit is niet het potje waar ik later van afhankelijk zal zijn. Is het dat wel? Dan zou ik altijd advies inwinnen bij een professional. Maar het is wel een leuke manier om kennis te maken met beleggen. Volg je de facebookpagina van Peaks, dan komen er ook gemakkelijk leesbare artikelen over beleggen voorbij. Dus je bent meteen bezig met financiële educatie. Ideaal voor de beginnende belegger. 

Werken om je persoonlijk te ontwikkelen

Ga werken om dingen te leren. Ook een tip van Robert Kiyosaki. In zijn boek omschrijft hij hoe hij de mogelijkheid om zijn salaris te verdubbelen en de zekerheid van zijn vaste baan afsloeg om bij de marine te gaan leren vliegen. En hoe hij later in dienst ging bij Xerox met als enige reden om over zijn angst voor verkopen te komen. Hij was in die tijd erg verlegen. Hij vertelt dat het vier jaar duurde voordat hij zijn angst om ergens aan te kloppen en afgewezen te worden had overwonnen. En ik kan begrijpen hoe het overwinnen van je angsten je kan helpen de stappen te nemen die je wilt nemen. De dingen die je wel zou willen, maar eigenlijk niet durft.

Juist het overwinnen van hetgeen wat we spannend vinden helpt ons in onze verdere carrière en bij het verdienen van geld, daar ben ik van overtuigd. Hoe vaak doen wij dingen niet uit angst om afgewezen te worden? Hoeveel mensen leven niet hun eigen leven, maar doen zoveel mogelijk wat er van ze verwacht wordt? Wanneer je focust op het leren van nieuwe vaardigheden op korte termijn, dan ben ik ervan overtuigd dat je je kansen op de arbeidsmarkt ten goede komt. En dat maakt je dan weer financieel weerbaar.

Wil je beginnen met het opbouwen van vermogen, zodat je uiteindelijk geld voor je kunt laten werken? Kom dan in actie. Ik maak het heel gemakkelijk voor je met de online training: in drie stappen jouw vermogen laten groeien. Kijk HIER voor meer informatie.