Selecteer een pagina

Geef jij geld verstandig uit? Of zou het nog wel beter kunnen? Vaak vinden we het moeilijk om te bepalen of we verstandig geld uitgeven. Moet je die investering wel of niet doen? Als je dit geld uitgeeft is er dan aan het einde van de maand ook nog voldoende geld over om alle rekeningen te kunnen betalen?

In deze blog geef ik je 5 tips om slimmer geld uit te geven. Zo voorkom je dat je nu geld uitgeeft, terwijl je dit geld later nog nodig had gehad.

Bepaal hoeveel geld je de komende jaren wilt uitgeven.

Vaak zie ik dat mensen als het om geld gaat een korte termijn visie hebben. Als er geld op de rekening staat, dan wordt het ook uitgegeven. Een korte termijnvisie voor het uitgeven van geld kan problemen veroorzaken. Zo sprak ik laatst iemand die jarenlang met een korte termijn visie prima had kunnen rondkomen. Totdat haar inkomen plotseling wegviel. Toen ontstonden er schulden. Slim geld uitgeven doe je ook door verder te kijken dan alleen vandaag en rekening te houden met onvoorziene omstandigheden.

Bouw een financiële buffer op voordat je meer geld gaat uitgeven.

De financiële buffer ontbreekt in veel huishoudens blijkt uit onderzoek. Maar dit is de absolute basis om slimmer geld uit te kunnen geven. Met een financiële buffer zorg je altijd dat er voldoende geld achter de hand is om rekeningen te kunnen betalen. Ook de rekeningen die je niet direct had zien aankomen. Misschien wordt je niet direct enthousiast bij de gedachte dat je eerst wat geld op je spaarrekening moet laten staan voordat je weer geld kunt uitgeven. Maar… Stel je eens voor wat zo’n financiële buffer je ook op kan leveren? Een gevoel van rust, van veiligheid en van vrijheid. De moeite waard om er toch mee te beginnen?!

Zorg voor inzicht in je inkomsten en uitgaven

Wanneer je slim geld wilt uitgeven dan moet je eerst weten waar je staat. Wat komt er binnen en wat gaat er uit? Hoeveel geld wil je reserveren voor later en hoeveel geld wil je nu uitgeven? Dat weet je pas wanneer je inzicht hebt. Veel mensen kijken er niet naar uit om een kasboekje te gaan bijhouden. Zelf doe ik dat ook niet. Ik houd van gemak. Daarom zet ik mijn inkomsten en uitgaven maar af en toe op een rij, bijvoorbeeld wanneer er iets verandert in mijn inkomsten of uitgaven. Dan maak ik opnieuw de balans op en zorg ik dat ik weer weet hoeveel geld ik wil en kan uitgeven. Vervolgens richt ik in dat ik automatisch geld opzij zet voor later conform dit inzicht. Ik zorg dat er nooit meer geld op mijn betaalrekening staat dan ik die maand wil uitgeven. Zo weet ik meteen wanneer ik teveel geld heb uitgegeven en dan kan ik daar van leren.

Wil jij ook een keer de balans opmaken? Dat kan eenvoudig met de Geld en Gelukkig balans. Je kunt hem hier gratis aanvragen.

Maak je geluk niet afhankelijk van het uitgeven van geld

Wanneer ik dit of dat kan kopen… Dan ben ik gelukkig. Dit hoor ik vaak. En natuurlijk denken we af en toe zo. Maar deze gedachte kan ons ook blokkeren en ongelukkig maken. Dat is jammer. Besef je dat geluk niet afhankelijk is van de dingen die je bezit. Geld is gemakkelijk, maar geluk zit in jezelf. Wil je ergens geld aan uitgeven, maar weet je niet zeker of het een goed idee is? Stel jezelf dan een aantal vragen, voordat je tot de aankoop overgaat. Bijv.: Welk gevoel geeft deze aankoop mij? Hoe lang zal ik geluk ervaren na deze aankoop? Wie ben ik als ik besluit hier geld aan uit te geven? Wie ben ik als ik besluit hier géén geld aan uit te geven? Zomaar enkele vragen die je wat inzicht kunnen geven in de vraag of geld uitgeven aan iets op dit moment voor jou verstandig is.

Geef niet al je geld uit

Voor een gezonde financiële situatie, meer rust en vrijheid is het gewoon niet verstandig om altijd al je geld uit te geven. Ik raad altijd aan om te leren met 90% van je inkomen rond te komen en 10% van je inkomen te laten werken voor je. Het is namelijk niet handig als je alleen maar voor geld werkt. Geld mag ook voor jou gaan werken en wanneer je deze regel toepast dan ga je richting financiële onafhankelijkheid en vrijheid. Met de 10% van je inkomen die je niet direct uitgeeft ga je investeringen doen die geld opleven. Denk bijvoorbeeld aan het aflossen van je hypotheek of beleggen. Je vermogen gaat groeien en je krijgt steeds meer financiële ruimte om uiteindelijk meer geld uit te geven. Heel slim!

In deze blog heb ik je 5 tips gegeven waarmee je slimmer geld uit kunt geven. Heb je na vandaag besloten dat je wilt starten met slimmer geld uitgeven? Wil je zorgen voor een goedgevulde spaarrekening en meer financiële ruimte. Vraag dan ook het gratis e-book aan: in 7 stappen meer geld op je spaarrekening. Kijk voor meer info HIER.

Heb jij tips om slimmer geld uit te geven? Laat het me weten in de reactie!