Selecteer een pagina

Inzicht in je inkomsten en uitgaven helpt je om (financiële) keuzes te maken waar jij gelukkig van wordt. Toch valt het soms niet mee om aan de slag te gaan en je gedrag te veranderen. Je kijkt naar het overzicht – als je dat hebt – en denkt pfff… moet ik hieraan beginnen? Geen zin… Of je hebt ergens gelezen dat het verstandig is om een kasboek bij te houden, maar na 1 week ben je je nieuwe gewoonte alweer vergeten. Wanneer je het moeilijk vindt om je gedrag te veranderen, kun je een paar dingen doen. Aan het einde van deze blog heb jij 3 tips gekregen waarmee de kans dat het nu wel lukt weer een stuk groter is!

 Tip 1: het systeem veranderen

Ik ben opgeleid tot Budgetcoach, maar ik moet eerlijk iets bekennen. Het structureel bijhouden van mijn maand- en jaarplan en het bijhouden van een kasboek is mij in totaal 3 maanden gelukt. En dat was tijdens het volgen van de opleiding. Toch maak ik mijn financiële keuzes heel bewust. Daar heb ik een ander systeem voor bedacht. Als het jou wel lukt om een kasboek bij te houden, dan ga ik het je zeker niet afraden. Je bent super bezig! Maar als het net zoals bij mij wat moeite oplevert heb ik deze tip voor je, waarmee het allemaal net wat gemakkelijker gaat.

Wat kun je doen?

Zelf werk ik dus met een automatisch systeem, waardoor ik altijd inzichtelijk heb wat ik nog wil besteden in een bepaalde maand en waaraan. Ik zorg ervoor dat mijn banksaldo de informatie geeft die ik nodig heb om te bepalen of ik een bepaalde uitgaven nog wel of niet wil doen.

Waarom is het belangrijk?

Door het creëren van zo’n automatisch systeem hou je overzicht, zónder dat je daar extra moeite voor moet doen. Daarnaast leer je om eerst geld te reserveren, voordat je alle andere uitgaven gaat doen. Je reserveringen en dus een buffer voor de toekomst is namelijk het allerbelangrijkste om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Veel stress ontstaat als gevolg van het ontbreken van een financiële buffer.

De volgorde

Vaak zie je dat mensen eerst de vaste lasten betalen, de rest uitgeven aan boodschappen en als er nog iets overblijft sparen. Óf zelfs eerst boodschappen, dan de vaste lasten en daarna pas reserveren. In beide gevallen loop je het risico dat er niets meer gereserveerd wordt.

Hoe zorg je voor een automatisch systeem in je persoonlijke financiën?

Zodra jij inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, bijvoorbeeld aan de hand van de “Geld en Gelukkig balans”, dan kun je het één en ander automatisch gaan inrichten. Je verdeelt je maandelijkse inkomen in 3 categorieën: reserveringen, vaste lasten en variabele uitgaven. Je rekent uit welk percentage van je inkomen je kunt of wilt uitgeven per categorie. De “Geld en Gelukkig balans” helpt je met het vaststellen van deze percentages en laat zien waar jouw maandelijkse inkomen aan opgaat.

Ik adviseer je om 3 bankrekeningen te openen en bedragen maandelijks als volgt te verdelen met automatische overboekingen. Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld.

Bijvoorbeeld jouw inkomen is € 2500,- per maand. Dan laat de “Geld en Gelukkig balans” bijvoorbeeld zien dat van jouw maandelijkse inkomen 55% opgaat aan vaste lasten. Dat je 10% maandelijks zou moeten reserveren om al je noodzakelijke en wenselijke dromen te kunnen verwezenlijken. De overige 35% is beschikbaar voor boodschappen.

Ik adviseer je om de volgende 3 rekeningen te openen en automatisch bedragen over te boeken. Voor dit voorbeeld:

  1. Spaarrekening voor je reserveringen, hierop maak je over € 2500 * 10% = € 250,-.
  2. Betaalrekening voor je vaste lasten en inkomen. Je zorgt dat hier minimaal € 1.375 per maand op blijft staan. En nog wat extra voor het geval er eens een keer iets extra wordt afgeschreven.
  3. Betaalrekening voor je pinuitgaven. Hier stort je maandelijks het geld voor de boodschappen op. Dus de 35% van € 2.500 = € 875. Van deze 3e rekening heb je dus alleen je pinpas nodig.

Zo houd je een goed overzicht, zonder dat je elke maand opnieuw moet gaan budgetteren. Je moet natuurlijk nog wel zorgen, dat de boodschappenrekening niet binnen 1 week leeg is. Je kunt er óók voor kiezen om bijvoorbeeld wekelijks een bedrag op je boodschappenrekening te zetten.

Je investeert op deze manier minder tijd. Je brengt je financiën 1x in kaart. Regelt de overboekingen automatisch en dan hoef je alleen nog maar op je rekeningen te kijken om te weten hoe je ervoor staat. Pas wanneer je financiële situatie weer verandert pas je dit aan in de “Geld en Gelukkig balans” en maak je de verdeling opnieuw.

 

Tip 2: Onderzoek jouw geldovertuigingen

We zijn in ons leven allemaal dingen over onszelf gaan geloven. Door de opvoeding of ervaringen die we hebben gehad worden we gevormd. Sommige overtuigingen kunnen ons ook behoorlijk in de weg gaan zitten. Dat is ook zo met overtuigingen die we hebben gekregen over geld. Je financiële opvoeding én eerste ervaringen met geld zijn enorm bepalend voor hoe jij vandaag de dag omgaat met geld. Als je wilt veranderen, doe je er dus goed aan om deze overtuigingen te onderzoeken. Hier bespreek ik een aantal overtuigingen die je niet helpen als je aan de slag wilt met jouw financiën. En ik laat je zien welke overtuigingen beter werken.

Herken jij één van deze overtuigingen?

  1. Geldzaken zijn ingewikkeld
  2. Geld boeit me niet
  3. Ik heb niks met cijfers
  4. Ik kan dat niet, dat laat ik aan iemand anders over
  5. Ik zal nooit veel geld hebben

Dit zijn enkele overtuigingen die een gezonde financiële situatie in de weg kunnen staan. Je loopt een verhoogd risico om in de toekomst in de financiële problemen te komen. Zélfs wanneer er nu geen vuiltje aan de lucht is. Bekijk eens welke jij bij jezelf herkent.

Waarom is het belangrijk om hierbij stil te staan?

Sommige overtuigingen kun je hebben, zonder dat je je daar zelfs maar bewust van bent. Het is onbewust gedrag. Door ze te gaan herkennen, kun je ook je gedrag veranderen. Stel jouw overtuiging is: ik zal nooit veel geld hebben. Hoe groot is de kans dat je in actie komt om het tegendeel te bewijzen? Stel jouw overtuiging is: ik heb niets met cijfers óf geld is ingewikkeld. Hoe groot is de kans dat jij in de cijfers gaat duiken?

Verander je geld-mindset.

Leer anders te denken over geld en je zult anders omgaan met geld. Je kunt kiezen om jezelf een ander verhaal te gaan vertellen. Ook al klinkt het in het begin nog een beetje ongeloofwaardig. Hoe meer je jezelf traint in positieve gedachten over geld, hoe natuurlijker het zal gaan voelen.

Wat zijn helpende gedachten?

“Ik weet er nu niet zoveel van, dus ik besluit nu om meer te gaan leren over geld”. Of “ik zit nu tijdelijk in een periode waarin ik niet veel geld heb, maar ik heb talenten en mogelijkheden om geld te verdienen”. “Ik investeer in mezelf door me te verdiepen in mijn financiële situatie”.

Je bent wat je gelooft over jezelf. Zorg dus dat je in jezelf gelooft!

 

Tip 3: Schrijf je dromen op papier

Hoe concreter je doelen, hoe groter de kans is dat je ze haalt. En het beste werkt het wanneer je je financiële dromen en doelen niet formuleert in materiële zaken, maar in kernwaarden. Voorbeelden van kernwaarden zijn: veiligheid, vrijheid, onafhankelijkheid, rust, plezier.

Leer jezelf motiveren aan de hand van kernwaarden.

Het leven draait niet om geld. Geld is slechts een ruilmiddel. We hebben het in het leven geroepen om met elkaar zaken en diensten uit te wisselen. Geld is neutraal. Geld vertegenwoordigt geen geld, maar iets heel anders. Geld is wachtende potentie om dingen te doen, die jij graag wilt doen. Daarom is het belangrijk om bij jezelf te onderzoeken wat geld voor jou vertegenwoordigt. Ik leg je uit hoe je dit gemakkelijk kunt doen.

Waarom is geld voor mij belangrijk?

Het begint allemaal met deze vraag.

Oefening: Pak pen en papier en stel jezelf deze vraag. Vervolgens ga je doorvragen op het antwoord.

Bijvoorbeeld: Wat betekent geld voor mij? Veiligheid. Waarom is veiligheid belangrijk? Omdat ik dan niet in de financiële problemen kom. Waarom is dat belangrijk voor je? Omdat dat stress oplevert. Waarom is het belangrijk dat je geen stress hebt? Omdat ik graag rust en plezier in mijn leven wil. Wat maakt dat je rust en plezier zo belangrijk vindt? Ik wil graag leuke dingen kunnen doen met mijn kinderen. Enz. enz.

Deze oefening geeft je informatie over jouw drijfveren. Wanneer je niets meer kunt bedenken wat belangrijker voor je is in het leven dan je laatst gegeven antwoord, dan is de oefening klaar. Na afloop haal je de positieve kernwaarden die je voor jezelf hebt geformuleerd eruit. En kies je de 5 belangrijkste. Je weet nu wat werkelijk belangrijk voor je is. Schrijf je kernwaarden over geld ergens op waar je ze elke dag kunt zien. Zo blijf je gemotiveerd om je doelen te behalen.

Ik hoop dat deze 3 tips je een extra boost geven om met je financiën aan de slag te gaan. Bovenstaande tips en uitwerkingen zijn ook onderdeel van de online training: in drie stappen jouw vermogen laten groeien. Lijkt het je handig om aan de hand van video’s jouw automatische systeem voor je persoonlijke financiën te implementeren? Kijk dat HIER voor meer informatie over deze training.

Wil je jouw vraag graag beantwoord zien in mijn blog? Mail dan naar contact@geldengelukkig.nl

Ik wens je veel succes!