Selecteer een pagina

Heb jij een huis vol met spullen? En word je er wel eens gek van dat het nooit opgeruimd is? Bezittingen vragen tijd, geld en energie van je. Je besteed tijd, geld en energie aan de aanschaf, het onderhoud en schoonmaken en later om er weer vanaf te komen.

Veel mensen hebben dus een drukke baan, veel bezittingen en vervolgens stress om alles te kunnen bijhouden. ‘Minimaliseren’ en het ‘ontspullen’ wordt niet voor niets steeds meer de trend. Consuminderen is hip.

Hard werken en veel kopen is voor mij geen vreemd gebied. Ik heb een tijd veel te veel speelgoed gekocht voor de kinderen. Ik denk dat het bijna een verslaving was. Achteraf leek het erop dat ik mijn gebrek aan aanwezigheid door een drukke baan probeerde te compenseren door maar heel veel voor ze te kopen. Een doodlopend spoor, want ik raakte van zowel de baan als mijn huis met spullen gestrest. Blij dat ik dat achter me kon laten dus.

In deze blog geef ik je 4 tips die je gaan helpen om te ontspullen.

Elimineer je geldangst

Wanneer je vasthoudt aan spullen waarvan je eigenlijk weet dat ze niets meer bijdragen dan kan hier een geldangst aan ten grondslag liggen. Dit las ik voor het eerst in het boek ‘Je bent rijk geboren’ van Bob Proctor. Zit er bij jou misschien ergens een angst dat je niet meer in staat zult zijn het geld opnieuw te verdienen? Onderzoek dat. Speelt dit bij jou? Realiseer je dat het behoud van spullen je ook tijd, geld en energie kost.

Welke behoefte vervul je écht met het aankopen van spullen

Wanneer je weer gaat shoppen, probeer dan bij jezelf dit te herkennen. Welk gevoel geeft deze aankoop me? Wil ik mooi zijn? Geeft het me gemak? Koop ik dit om op te vallen? Omdat iemand in mijn omgeving het ook heeft? Of omdat ik anderen blij wil maken? Liefde wil ontvangen? Wat zit erachter de aankoop. Vervolgens kun je beter bedenken of je echt dit product wilt aanschaffen of dat er een alternatief is om invulling te geven aan dit gevoel.

Ben lief voor jezelf

Wanneer je wilt beginnen met opruimen kan het je overweldigen. Er is nog zoveel te doen. Waar moet je beginnen? Dus begin je maar niet. Dit herken ik maar al te goed. Mijn huis is ook niet tip top en dat zal het waarschijnlijk nooit worden. DAT IS OKE! Je hoeft niet in alles perfect te doen. Een simpel voornemen om voor elk ding dat je koopt eerst twee dingen weg te doen is al een prima stap om mee te beginnen.

Durf los te laten

Loslaten van bezittingen is voor veel mensen moeilijk. Ik zit zelf in zo’n proces, meteen een mooi voorbeeld. Ik wil mijn auto verkopen. Ik werk tegenwoordig grotendeels vanuit huis en van het geld dat ik bespaar kan ik hele mooie andere dingen van doen. Daarnaast dwing ik mezelf om vaker op de fiets te gaan en dus meer te bewegen en ik draag bij aan het milieu. Maar meteen komen ook de stemmetjes. Van mezelf en van mijn omgeving. Zou je dat nou wel doen? Hoe doe je dat als één van de kinderen ziek is. En ik twijfel weer. Voor het loslaten van spullen is soms wat lef nodig én het is echt niet altijd gemakkelijk. Je kunt niet alles overzien. Volg je hart en vertrouw dat er altijd weer een nieuwe oplossing is voor een nieuw probleem. Het heeft geen zin om vooraf al te bedenken wat er allemaal kan gebeuren, waardoor je je spullen gaat missen.

In deze blog heb ik je 4 tips gegeven, waarmee je van je spullen af kunt komen. Blijf je maar shoppen en is je rekening aan het einde van de maand altijd leeg?

Download dan ook het e-book: in 7 stappen meer geld op je rekening.