Selecteer een pagina

Ik krijg hier van veel vrouwen vragen over. Je spaart wel, maar haalt het geld ook net zo gemakkelijk weer van je spaarrekening af. Dus ondanks je goede intenties heb je onderaan de streep helaas nog niet zoveel gespaard als je van tevoren had bedacht. Er zijn zoveel verleidingen waar we eerder aan toegeven dan het geld op de spaarrekening te laten staan. Dit is heel normaal gedrag, maar er zijn manieren om dit gedrag te beïnvloeden.

Hoe zou het voor je zijn als je spaarrekening vanaf nu gaat groeien? Als je ’s morgens opstaat met het gevoel dat je goed bezig bent op het gebied van geld in plaats van dat het door je handen glipt?

In deze blog vertel ik je 7 manieren om te voorkomen dat je telkens weer teveel geld van je spaarrekening moet afhalen. Aan het einde van deze blog weet jij wat je moet doen om meer geld opzij te zetten voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn.

Why teveel geld uitgeven terugboeken van je spaarrekening financieel onafhankelijk

1 You need a BIG WHY

Waar je aandacht is, daar gaat je geld naartoe. En laten we heel eerlijk zijn: veel vrouwen lopen niet altijd meteen warm voor een goedgevulde spaarrekening. Vaker voor een goedgevulde kledingkast. Ik wel 😉. Veel uitgaven doen we nu eenmaal onbewust. De grote truc is om onbewust gedrag te gaan herkennen en er bewust gedrag van te maken. Dat begint met duidelijk vaststellen WAAROM je spaart. Een goed gevulde spaarrekening staat niet voor een goedgevulde spaarrekening, maar voor iets heel anders. Denk aan: rust, vertrouwen in de toekomst, niet wakker hoeven te liggen vanwege financiële stress… En vul zelf maar in… Geld gaat nooit over geld, maar altijd om wat geld voor je betekent. Schrijf dit eens op en zorg dat je je aandacht hierop richt.

Why teveel geld uitgeven terugboeken van je spaarrekening financieel onafhankelijk

2 Zorg voor stabiele inkomsten

Maandelijks automatisch een bedrag sparen werkt erg goed als je daarnaast ook weet dat je voldoende geld op je rekening hebt voor je boodschappen en je vaste lasten. Hiervoor zijn stabiele inkomsten nodig. Of in ieder geval een minimaal stabiel inkomen. In loondienst is dit meestal wel te doen, maar voor een ondernemer kan dit een extra uitdaging zijn. Heb je te maken met een onstabiel inkomen? Zorg dan dat je er zelf stabiliteit in brengt. Open bijvoorbeeld een aparte (zakelijke) rekening waar je salaris op binnenkomt en ga jezelf maandelijks van die rekening een stabiel bedrag uitbetalen. Staat er niet elke maand voldoende geld op, dan betaal je jezelf teveel uit en moet het bedrag omlaag. Houd je iets over op je zakelijke rekening, dan kun je jezelf een keer vakantiegeld geven of een 13e maand.

Why teveel geld uitgeven terugboeken van je spaarrekening financieel onafhankelijk

3 Maak spaarpotjes

Bij de meeste banken kun je tegenwoordig gemakkelijk verschillende spaarpotjes maken gekoppeld aan je spaarrekening. Zelf doe ik dit via de mobiel bankieren app van de Rabobank en dit werkt ideaal. Als ik mijn why’s bepaald heb, dan maak ik er een apart spaarpotje voor aan. Er komen namelijk altijd momenten dat je wat gaat afboeken van je spaarrekening. Bijvoorbeeld voor een vakantie of het aanschaffen van een auto. Geef ik extra geld uit voor vakantie, dan haal ik mijn geld dus uit dit spaarpotje. Daar is je spaarrekening voor! Door je geld als het ware te ‘bestemmen’ weet je dat een uitgave eraan zit te komen en dat geeft een heel ander gevoel dan zonder plan je spaarrekening te moeten plunderen. Tip: Maak ook een spaarpotje ‘extra’ aan en bepaal van tevoren hoeveel geld hier maandelijks in wordt gereserveerd. Zo zie je meteen of je teveel extra uitgaven doet, of misschien valt het wel mee.  Van onbewust naar bewust.

Why teveel geld uitgeven terugboeken van je spaarrekening financieel onafhankelijk

4 Geld en emoties

Op geld zit zoveel emotie. Realiseer je dat de manier waarop je naar bepaalde dingen kijkt ook bepaalt of je je rijk of arm voelt. De één voelt zich rijk met € 1.000,- op z’n rekening de ander raakt in de stress als de spaarrekening onder de € 20.000,- zakt. Door heel praktisch naar de cijfers te kijken en financiële planning bewust toe te passen kun je al heel veel van die emotie wegnemen. Het maakt enorm veel verschil of een gezin een tweede auto weg moet doen omdat zij deze niet meer kunnen betalen ten opzichte van een gezin dat beslist vrijwillig hun 2e auto op te geven en te zoeken naar alternatieven, omdat ze weten dat ze door deze beslissing lekker op vakantie kunnen. Dit heeft alles te maken met mindset. Onderzoek dus welke money- mindset jij hebt.

Why teveel geld uitgeven terugboeken van je spaarrekening financieel onafhankelijk

5 Open een boodschappenrekening

Tegenwoordig betalen we bijna alles met een pinpas. Dat biedt veel gemak! Maar ik zie ook nadelen. Bij veel gezinnen zie ik vaste lasten en pinuitgaven afgeschreven worden van dezelfde rekening. Dit maakt het best onoverzichtelijk al die bij- en afschrijvingen door elkaar. Waar was het ook alweer van? Je kunt zomaar teveel geld uitgeven en er later achter komen dat er niet meer genoeg geld op je rekening staat voor die automatische incasso van de ziektekostenverzekering. Of  ze zien door al die afschrijvingen niet dat er bijvoorbeeld dubbel is geïncasseerd. Ik raad altijd aan om 2 betaalrekeningen te hanteren. Eén rekening voor de vaste lasten en één voor de boodschappen. Op de boodschappenrekening kun je wekelijks automatisch geld zetten afkomstig van de rekening waarvan je ook de vaste lasten betaald. Je weet namelijk welke vaste lasten je in een maand kunt verwachten en hierdoor weet je ook precies wanneer je buiten je budget gaat. Je budget overschrijden hoeft niet altijd erg te zijn als er genoeg op je spaarrekening staat. De ene maand pakt nu eenmaal wat duurder uit dan de andere. Maar dit helpt je WEER om van je onbewuste gedrag, bewust gedrag te maken. Ook je vaste lasten zijn nu veel overzichtelijker, omdat er minder bedragen worden afgeschreven van dezelfde rekening.

Why teveel geld uitgeven terugboeken van je spaarrekening financieel onafhankelijk

6 Open een spaar- of beleggingsrekening die je niet kunt zien

Geld dat je niet ziet zul je minder snel opmaken. Wil je geld opzij zetten voor de lange termijn en vind jij dit lastig? Dan helpt deze tip je misschien. Open een aparte rekening waarvan het wat moeilijker is om geld op te nemen. Desnoods bij een andere bank. Zelf heb ik een beleggingsrekening. Elke maand als mijn salaris binnenkomt zet ik er meteen 10% van mijn inkomen bij. Ik haal het er nooit wat van af. Het zit gewoon niet in mijn systeem om dit terug te boeken. Ik ga zuiniger leven als het geld op de boodschappenrekening bijna op is. Of boek geld van mijn spaarrekening uit het spaarpotje dat bestemd is voor extra uitgaven. Maar ik zal het niet van deze rekening halen. Ik denk dat dit komt doordat de rekening echt apart is van alle andere rekeningen die ik heb.

Why teveel geld uitgeven terugboeken van je spaarrekening financieel onafhankelijk

7 Maak regelmatig de balans op

Je kunt alleen voorkomen dat er geld van je spaarrekening moet worden teruggeboekt naar je betaalrekening wanneer inzicht hebt in je spaarruimte. Zorg dat je inkomsten en uitgaven op een rij zet. Dit hoeft niet maandelijks, maar het is wel handig om na een wijziging van inkomsten of uitgaven even opnieuw de balans op te maken en te bekijken waar je spaarruimte daadwerkelijk zit. Sommige mensen overschatten of onderschatten wat ze kunnen sparen. Wanneer je overschat wat je kunt sparen is het vaak een teleurstelling en moet je aan het einde van de maand geld terugboeken van je spaarrekening, omdat je het weer niet gehaald hebt. Wanneer je onderschat wat je kunt sparen is het ook jammer, want dan ben je gemakkelijk geld aan het verspillen wat je eigenlijk liever had willen gebruiken voor één van je BIG WHY’s. We maken nu eenmaal gemakkelijk op wat er op de rekening staat.

In deze blog heb ik je verteld op welke 7 manieren je ervoor kunt zorgen dat je teveel geld van je spaarrekening moet afhalen. Wil je graag de balans opmaken om te kijken hoeveel jij nu écht kunt sparen? Download gratis de Geld en Gelukkig balans en voorkom financiële stress.