Selecteer een pagina

Afgelopen dinsdag gaf ik mijn online training waarin ik vertel welke 3 fouten ik het meest gemaakt zie worden, waardoor:

  • het vaak niet lukt om spaargeld opzij te zetten
  • leningen (sneller) af te lossen óf
  • waardoor mensen problemen ervaren op het gebied van geld.

Als ik dan aan het einde van de training vraag wat het meest herkenbaar is voor de deelnemers, dan geven de meeste mensen aan negatieve gedachten over geld te herkennen.

Negatieve gedachten over geld.

Als er sprake is van een probleem op het gebied van geld, dan zijn het juist deze negatieve gedachten over de situatie die een oplossing in de weg staan. Wat je aandacht geeft groeit. En het probleem wordt dus groter en groter. En heb je wel eens geprobeerd om vanuit negatieve gedachten een oplossing te vinden voor een probleem? Probeer maar eens uit!

Gisterenavond was ik bij een pubquiz georganiseerd door Rabobank de Langstraat. Een hele leuke goed georganiseerde avond overigens, waarvoor dank!

Eén van de vragen van deze avond bleef me het meeste bij als antwoord op dit probleem. Deze vraag neemt je even mee terug naar de basis van geld.

Dit was de vraag: wat zijn de 3 basisfuncties van geld?

Het antwoord:

  • Geld heeft de functie van ruilmiddel
  • Geld kan worden gebruikt als rekeneenheid om waarde van iets aan te geven
  • Geld is een spaarmiddel

Geld is een middel.

Dit is heel concreet wat geld is. Niet meer en niet minder. Het is een middel. Het dient ons als mens om met elkaar dingen te kunnen uitwisselen. Om afspraken te kunnen maken met elkaar over wat iets waard is voor jezelf of voor een ander. En door de spaarfunctie van geld kun je dus nu een product of (loon)dienst leveren waarvoor je wordt betaald en ervoor kiezen om dit te sparen voor iets wat je later pas gaat aanschaffen. Handig toch!?

Wat kan geld voor ons betekenen?

Geld is ooit bedacht om ons leven gemakkelijker te maken. Helaas maakt geld voor veel mensen het leven nu moeilijker. Hoe we dat op grote schaal moeten oplossen weet ik ook niet, maar laat ik klein beginnen door dit te delen.

Alles begint bij onszelf. Alle gedachten en ideeën die rondom geld zijn ontstaan zijn van mensen. Geld is niet negatief of positief. Onze gedachten over geld zijn negatief of positief. Als twee mensen bijvoorbeeld ruzie maken over geld, dan is geld niet schuldig, maar deze twee mensen moeten iets oplossen. Geld maakt niet alles kapot, is niet de veroorzaker van al het kwaad en is ook niet vies. Laten we teruggaan naar de basis en ons herinneren waarom het ooit een goed idee was om geld uit te vinden. Laten we kijken naar wat geld voor ons kan betekenen in plaats van dat we bang zijn om te verliezen.

Een gezonde financiële situatie begint als je het mij vraagt in ons hoofd. Wat vind jij?