Selecteer een pagina

De grootste veroorzaker van betalingsproblemen en financiële stress is echtscheiding. De gevolgen van een echtscheiding kun je niet verzekeren. 75% van de gedwongen verkopen van huizen vindt plaats als gevolg van echtscheiding. Voor de overige 25% zijn andere redenen aan te wijzen, zoals ziekte, werkeloosheid, pensioen.

De grootste boosdoener van betalingsproblemen lijkt dus echtscheiding te zijn. Toch zie ik bij de één na een echtscheiding problemen ontstaan en bij de ander niet. Er zijn verschillen tussen wel en niet te maken krijgen met financiële stress en het heeft niets te maken met de hoogte van je inkomen. In dit artikel bespreek ik drie acties die je kunt nemen om de kans op betalingsproblemen aanzienlijk te verminderen. Als je nu al betalingsproblemen ervaart, dan heb je ook iets aan deze tips. Probeer zo snel mogelijk kleine stappen te nemen om ze te implementeren. Je kunt direct aan de voor een financieel gezonde toekomst.

Je wilt jezelf als eerste betalen

Als ik zou moeten aangeven waardoor betalingsproblemen echt ontstaan, dan is het dat deze actie in het verleden niet is toegepast. Jezelf eerst betalen. Ik bedoel daarmee dat als het om geld gaat je ook altijd eerst goed voor jezelf zou moeten zorgen.

Veel mensen geven hun geld uit in deze volgorde:

 1. Betalen vaste lasten
 2. Uitgaven voor boodschappen en leuke dingen
 3. Reserveren voor de toekomst

Helaas kom je in deze structuur vaak tegen dat maar zeer beperkt of helemaal niet gespaard wordt. Op het moment dat er tegenslag aankomt is er geen grote reserve beschikbaar en ontstaan direct problemen.

Mensen die het risico op betalingsproblemen aanzienlijk weten te verminderen geven hun geld uit in deze volgorde.

 1. Reserveren voor de toekomst
 2. Betalen vaste lasten
 3. Uitgaven voor boodschappen en leuke dingen

Ik raad iedereen altijd aan om meteen te beginnen met het reserveren van minimaal 10%, zodra je je inkomen binnen krijgt. Lukt dat niet? Dan moet je echt gaan kijken of er in vaste lasten of variabele kosten besparingen te realiseren zijn.

Zelf streef ik er zelfs naar om 30% van mijn inkomen te reserveren. Ik weet dat dit voor veel mensen als veel klinkt. Maar ik geloof echt dat dit nodig is voor een financieel gezonde toekomst. Zeker nu we zien dat de overheid steeds minder voor ons gaat regelen én dat de wereld zo snel verandert dat je moet zorgen dat je blijft ontwikkelen.

Ik probeer zelf deze verdeling aan te houden.

Reserveringen voor de toekomst

 • 10% voor financiële zekerheid op lange termijn
 • 10% opbouwen als buffer, voor de vakantie, onderhoud van de woning en andere onvoorziene zaken
 • 10% voor persoonlijke ontwikkeling en educatie

Vaste lasten en variabele uitgaven:

 • 60% waarvan 10% bedoeld is om uit te geven aan leuke dingen

En 10% om weg te geven.

Voor sommige mensen kan dit ver weg klinken. Ook als dat zo is, daag jezelf dan in ieder geval uit om vanaf vandaag het eerste geld dat je binnenkrijgt apart te zetten voor jouw eigen financiële toekomst. Al begin je met 1% van je inkomen en probeer je elke maand het bedrag te verdubbelen, totdat je je aan jouw ideale situatie zit. Wanneer je het geld nodig hebt, zul je er dankbaar voor zijn.

Weet hoeveel je waard bent ook in geval van echtscheiding

 Een tijd geleden keek ik graag naar het programma ‘Hoeveel ben je waard?’. Mensen moesten van tevoren een inschatting geven van hun vermogen en later in het programma werd uitgezocht hoe dicht dit bij de werkelijkheid kwam. De één wist het bijna precies en de ander zat er ver naast.

Veel mensen kijken als het om geld gaat alleen naar inkomsten en uitgaven. En natuurlijk is dat een goed begin om naar je financiën te kijken. Je wilt naar een situatie toe waarin er meer binnenkomt dan eruit gaat. Wat maar weinig mensen in het vizier hebben is hun vermogenspositie. Wat zijn je bezittingen en welke schulden heb je? Zou jij mij nú kunnen vertellen hoe hoog jouw netto vermogen is?

Dit is de reden waarom scheiden zoveel problemen geeft. Het is altijd goed gegaan met de inkomsten en uitgaven. Maar wanneer zaken verdeeld moeten worden is het de vermogenspositie die telt. En wanneer er dan meer schulden zijn dan bezittingen ontstaan problemen. Tel dat op bij de hogere lasten waar beide partners mee te maken krijgen en de hoge kosten die komen kijken bij scheiden, dan gaat het op meerdere vlakken mis en kan dat niet anders dan financiële stress opleveren.

Ik raad iedereen om naast inkomsten en uitgaven een overzicht bij te houden van je vermogenspositie. Man en vrouw apart. Zo weet je altijd wat je zelf waard bent en of er onderaan de streep een min of een plus zou uitkomen. Je doel zou vanaf vandaag niet meer moeten zijn om je inkomen te laten groeien, maar om je vermogen te laten groeien. De hoogte van je vermogen is uiteindelijk van grote invloed op je financiële gezondheid.

Ik hou zelf een heel simpel overzicht bij. Eigenlijk zou je het regelmatig opnieuw moeten bekijken. 1x Per half jaar bijvoorbeeld. Is jouw vermogen aan het afnemen of aan het groeien? Dit is bepalend voor jouw financiële gezondheid.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen financiën

 “Ik heb me nooit met de financiën bemoeid, dat deed mijn man altijd”.  Of “ik ben gewoon niet zo goed met cijfers”. Ik hoor dit heel veel. En ik begrijp het ook nog. Maar er kleeft wel echt een risico aan als de verantwoordelijkheid voor de financiën ligt bij één van de twee partners. Het kan lang goed gaan, totdat het op een dag niet meer goed gaat. En ik heb ook veel voorbeelden gehoord en gezien waarbij degene met de minste financiële kennis aan het kortste eind trekt.

Wanneer twee partners een gezamenlijke financiële huishouding hebben, zouden ze daar beide bij betrokken moeten zijn. Begrijp je geld niet? Neem dan de moeite om je erin te verdiepen.

 • Doe een cursus of workshop, die zijn er genoeg te vinden.
 • Plan een keer een gesprek bij een Financieel Adviseur.
 • Lees een boek. In mijn blogs geef ik regelmatig tips voor goede financiële boeken die je kunt lezen.

Een gebrek aan financiële kennis kan je duur komen te staan. Het is echt een veroorzaker van financiële problemen.

Ik zeg echt niet dat je meteen diep in de cijfers hoeft te duiken. Er zijn professionals die dat voor je kunnen doen. Maar enige basiskennis gaat je echt helpen. Dus neem vandaag verantwoordelijkheid. Wat je nu niet weet, kun je morgen leren. Ik wens je veel succes!

Wil je meer lezen? Download dan het GRATIS e-book: In 7 stappen meer geld op je rekening.