Selecteer een pagina

Veel vrouwen vinden het een fijn gevoel om financieel onafhankelijk te zijn. Hoe is dat bij jou? Vind je het belangrijk om in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien?

Wanneer ben je nu precies financieel onafhankelijk? Dat is voor elke vrouw anders, maar financieel onafhankelijk zijn en blijven houdt meer in dan streven naar een inkomen waarvan je zelf kunt rondkomen. Als financiële onafhankelijkheid voor jou belangrijk is, dan is het goed om helder te hebben wat dat voor jou persoonlijk precies betekent.

Daarnaast zijn er een aantal financiële vaardigheden die je als vrouw gaan helpen om ook in de toekomst financieel onafhankelijk te kunnen blijven. Vaardigheden die je helpen rijker te worden, maar niets te maken hebben met de hoogte van je inkomen. In deze blog deel ik 5 vaardigheden die je helpen om financieel fit te blijven.  Laat me ook weten in de comments: wat doe jij op dit moment of financieel onafhankelijk te blijven?

financieel onafhankelijk vrouw fit

Vaardigheid 1: Het opstellen van een budgetplan

Een budgetplan is een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven per maand en per jaar. Wanneer je wilt weten hoe financieel onafhankelijk je werkelijk bent dan is een budgetplan onmisbaar. Soms geven we in een maand meer geld uit dan dat er binnenkomt. Of we weten helemaal niet hoeveel geld we maandelijks uitgeven. Herkenbaar? Op zich geen probleem, behalve wanneer het structureel gebeurt dat je geld tekort komt. Of wanneer je stress ervaart als gevolg van de manier waarop je met geld omgaat. Een budgetplan biedt dan uitkomst. Een budgetplan geeft jou informatie over je inkomsten en uitgaven en hoe die zich tot elkaar verhouden. Wanneer je structureel al je geld uitgeeft, dan loop je het gevaar op lange termijn je financiële onafhankelijkheid te verliezen.

Financieel onafhankelijk vrouw kracht budgetplan

Vaardigheid 2: Alert zijn op besparingsmogelijkheden

In je budgetplan staan je maandelijks terugkomende uitgaven. Omdat je vaste lasten maandelijks terugkomen is het ook het meest interessant om met deze uitgaven te beginnen met besparen. Wanneer heb jij voor het laatst gekeken naar je lopende abonnementen? Kun je bijvoorbeeld die dure lening oversluiten? Een financieel onafhankelijke vrouw bekijkt regelmatig of er nog geld te besparen valt op haar vaste uitgaven en onderneemt actie om bepaalde uitgaven weg te strepen of te verlagen.

Vaardigheid 3: werken met een weekbudget

Kom je er aan het einde van de maand achter dat je teveel geld hebt uitgegeven? Een weekbudget helpt je om je uitgaven vooruit te plannen. Bepaal wat je wekelijks wilt en kunt uitgeven aan boodschappen en pin dit of zet het op een aparte betaalrekening. Is het geld voor het einde van de week al op? Dan kun je op tijd bijsturen en ergens anders minder geld aan uitgeven. Een vrouw die financieel onafhankelijk is komt niet achteraf voor verrassingen te staan. Zij denkt vooraf na over wat ze wil uitgeven.

financieel onafhankelijk weekbudget leefgeld vrouw shoppen

Vaardigheid 4: Aankopen uitstellen

Ben jij vaak impulsief als het om aankopen gaat? Een financieel onafhankelijke vrouw geeft niet toe aan elke impuls om iets aan te kopen. Als je dat zou doen, dan geef je waarschijnlijk snel teveel geld uit. Neem vanaf nu voor om een paar dagen te wachten en bekijk of de behoefte om iets te kopen er dan nog steeds is. Vaak verdwijnt een koopbehoefte ook weer vrij snel. De financieel onafhankelijke vrouw weet dit en maakt haar geluk niet afhankelijk van het wel of niet doen van een aankoop.

financieel onafhankelijk sparen prioriteit

Vaardigheid 5: Van sparen je prioriteit maken

Een financieel onafhankelijke vrouw heeft altijd geld achter de hand om een financiële tegenvaller op te vangen. Ze heeft dromen en doelen en maakt er een prioriteit van om het geld voor deze dromen en doelen bij elkaar te krijgen. Wanneer je inkomen binnenkomt, maak dan als eerste een bedrag over naar je spaarrekening. Je budgetplan heeft je al informatie gegeven over de ruimte die je hebt om te sparen. Wanneer je alle voorgaande vaardigheden beheerst, dan weet je precies wanneer je geld van je spaarrekening moet afhalen en wanneer je het beter kunt laten staan. Niet omdat het moet, maar omdat jij hebt besloten dat je het zo wilt doen!

In deze blog heb je gelezen welke 5 vaardigheden een vrouw helpen om financieel onafhankelijk te blijven.

Wil jij aan de slag met jouw financiële onafhankelijkheid? De stappen zetten om zonder geldstress door het leven te gaan? Dit en nog heel veel meer komt aan bod in de training: in 3 stappen je vermogen laten groeien. Kijk HIER voor informatie.

var bol_sitebar={“id”:”bol_1569943360962″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000011362162″,”familyId”:”9200000011362162″,”site_id”:”52879″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:true,”link_name”:”Financial%20Independence%20For%20Women%2C%20Vered%20Neta”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js