Selecteer een pagina

Hoe stel ik mijn financiële toekomst zeker? Met een partner, kinderen, een koopwoning en een spaarpotje voor later? Deze vraag is mij in de afgelopen weken meerdere keren gesteld. Ik merk dat veel mensen rondlopen met dit soort concrete vragen. Tijd om er een blog over te schrijven.

Want, hoe doe je dat? In een tijd waarin alles duur is. Hoe bereid je jezelf voor op alle kosten die nog gaan komen? Hoe zorg je ervoor dat je je dromen in de toekomst kunt betalen? Hoe zorg je voor meer financiële vrijheid? In deze blog ga ik je 5 tips geven.

Inzicht in je financiën nu

Je kunt je pas gaan voorbereiden op jouw financiële toekomst wanneer je weet hoe je er nu precies voorstaat. Wat verdien je nu en waar geef je geld aan uit? Wat blijft er dan onder de streep over? Wanneer je dat helder hebt dan kun je een inschatting gaan maken van wat het betekent wanneer er in de toekomst iets aan verandert.

Maak je dromen zo concreet mogelijk

Wat wil je in de komende jaren? Waar droom je van en wat betekent dat voor je financiën? Maak hier zo concreet mogelijk een voorstelling van. Wat betekent het wanneer je kinderen gaan studeren? Wat kost dat tegenwoordig? Wat zou je willen doen wanneer je niet meer gaat werken? Maar ook wat wil je volgend jaar doen? En wat over 5 of 10 jaar? En wat zou je dan nú moeten doen om dat voor elkaar te krijgen? Je denkt na over de toekomst en vertaalt je droom naar een financiële doelstelling.

Bouw vermogen op

Ook wanneer je nog niet helder hebt hoe je toekomstplaatje eruit ziet, dan zou je toch nu al moeten beginnen met het opbouwen van je vermogen. Gebruik dit niet als reden om dan maar niks te doen. Hoe eerder je begint met opbouwen van vermogen, hoe sneller je daar plezier en rust van gaat ervaren in je leven. Veel mensen gaan niet sparen voor hun pensioen, want dat is toch nog te ver weg. Maar van het opbouwen van je vermogen kun je al veel eerder plezier hebben! Dat merk je echt niet pas wanneer je met pensioen gaat en dat is wel het leuke eraan. Een algemene richtlijn die ik je nu al kan geven is om in ieder geval met 10% van je inkomen te gaan sparen. Waar je dit vermogen uiteindelijk aan besteed kan bij wijze van spreken elke dag nog veranderen, daar gaat het ook niet om. Zorg in ieder geval dat je begint met opbouwen van vermogen, zodat je keuzevrijheid hebt. Keuzevrijheid hebben met geld dat voelt gewoon al heel prettig en geeft rust.

Win financieel advies in

Wanneer jij je eerste vermogen hebt opgebouwd dan is het belangrijk dat je goed advies inwint over wat je hiermee kunt doen. Ik zie veel mensen nu sparen op een spaarrekening voor de kinderen waar ze nagenoeg geen rendement op ontvangen. Wanneer je rekening houdt met inflatie dan wordt je spaargeld  eigenlijk alleen maar minder waard. Dat is natuurlijk jammer. Vaak wanneer je nu nog een hypotheek hebt van jaren geleden met bijvoorbeeld een misschien een hogere rente, dan is het interessanter om eerst daar op af te lossen. Dat levert op korte termijn gewoon meer geld op en die bestedingsruimte kun je dan weer benutten om extra te sparen. Een eerste aflossing levert misschien nog niet veel op voor je gevoel, maar na een tijdje deze strategie toepassen ga je de effecten wel merken. Weten of het verstandig is om je hypotheek af te lossen? Dat is wel maatwerk. Bezoek dus regelmatig een Financieel Adviseur die je dit kan uitleggen of plan een afspraak bij je hypotheekverstrekker.

Kom in actie

Na jarenlange ervaring in de financiële sector heb ik één ding heel duidelijk gemerkt. Iets weten is niet hetzelfde als er ook iets mee doen. Een wens hebben voor je financiën wil nog niet zeggen dat je het ook echt de acties onderneemt om iets te doen. Weten dat je een spaarpotje nodig hebt voor later wil nog niet altijd zeggen dat je daarmee dan ook enthousiast aan de slag gaat. Je moet dit doel, deze wens, implementeren in je dagelijkse bezigheden. Je moet je geldzaken slim voor jezelf inrichten, zodat het automatisch geregeld wordt en dat je de verleiding om teveel geld uit te geven aan andere zaken kunt weerstaan.

En dat is waar ik mijn klanten op coach, zodat ze de stappen daadwerkelijk gaan nemen en het spaarpotje gaat groeien. En ja, het is zomaar mogelijk dat jouw vermogenspotje groeit tot € 100.000, dat kan iedereen leren namelijk!

Heb jij de wens om je vermogen te laten groeien? Wil je welke tips ik heb voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom ik graag met jou in gesprek. Plan een gratis geldstrategiesessie van een half uur in. Je krijgt van mij 3 concrete actiepunten waarmee je direct aan de slag kunt! Via DEZE LINK kun je meteen inplannen en het is kosteloos. Dus waar zou je nog op wachten?