Selecteer een pagina

Vandaag is mijn zomervakantie voorbij en start ik met werken. Na 3 weken luieren in de zon heb ik er weer zin in. Het is 5.21u als ik onderaan mijn laptop naar de tijd kijk. Ik zou vroeg opstaan om wat werk gedaan te krijgen, voordat de kinderen wakker worden. So far, so good. Meteen komt ook de weerstand. Waarom doe ik dit? Ben ik gek geworden? Om 5.00u opstaan om een blog te schrijven? Wie doet dat? Mensen moeten denken dat ik niet in spoor. Bijna was ik weer terug in bed gekropen.

Ik zet mijn gedachten aan de kant. Ik weet dat dit stemmetjes zijn. Verhalen die ik mezelf vertel. Verhalen die ervoor zorgen dat ik niet doe wat ik wil doen. Ik heb er goed over nagedacht. Dit is wat ik graag doe. Ik wil verhalen vertellen en ik wil andere mensen helpen hun eigen verhaal te ontdekken.

Iedereen heeft een verhaal. Het kennen van je eigen verhaal helpt je om je eigen patronen te herkennen en je obstakels te overwinnen. Inmiddels weet ik dat dit ook effect heeft op de manier waarop je met geld omgaat.

Iedereen heeft dus ook een eigen geldverhaal. Als je je anders wilt voelen over je financiële situatie of je wilt daadwerkelijk iets veranderen aan de manier waarop je geld uitgeeft dan helpt het wanneer je je eigen geldverhaal leert kennen. Het maakt absoluut niet uit hoe je situatie eruit ziet. Bijna iedereen heeft wel eens zorgen over geld. Het gaat erom welk verhaal je jezelf vertelt. Daarom in deze blog 5 dingen die je helpen om je eigen geldverhaal te gaan ontdekken.

Opvoeding geldverhaal uitgaven financieel onafhankelijk

De invloed van je opvoeding op je uitgaven herkennen

Een kind is en blijft loyaal aan ouders. Vaak gebeurt dit onbewust. De manier waarop onze ouders met dingen omgaan wordt door ons van jongs af aan bestempeld als ‘de norm’. Later besluit je misschien om hetzelfde te doen of juist precies het tegenovergestelde. Wil je meer inzicht in je eigen geldverhaal? Schrijf dan eens op: hoe gingen mijn ouders met geld om? Vond ik dat verstandig? Hebben ze mij geleerd verstandig met geld om te gaan? Wie regelde de geldzaken? Hoe belangrijk vonden ze dat? Wie nam de financiële beslissingen in huis? Was er wel eens ruzie over geld? Kon er gepraat worden over geld? Kwamen je ouders uit een gezin met veel of weinig geld?

sociale druk geldverhaal uitgaven financieel onafhankelijk

Je sociale kring in kaart brengen

Als mens willen wij niets liever dan erbij te horen. Elke groep waar je bij hoort heeft (ongeschreven) regels. Wil je erbij horen, dan houd je je – soms onbewust – aan deze regels. Verstoten worden uit de groep zou grote gevolgen hebben, het is een oerangst. In de oertijd zouden we simpelweg niet overleven wanneer we verstoten werden door de groep. Kijk eens naar je eigen sociale kring in relatie tot omgaan met geld. Wat zijn de ongeschreven regels en gebruiken? Hoeveel geld geef je uit voor een feestje? Is het gebruikelijk om vaak samen iets buiten de deur te doen? Zijn inkomens verschillend of veelal hetzelfde? Met wie vergelijk je jezelf? En wat doe je om erbij te horen, terwijl je als individu misschien een andere keuze zou hebben gemaakt?

geld laten werken geldverhaal uitgaven financieel onafhankelijk

Waar geef je geld aan uit

De dingen waaraan je geld uitgeeft geven veel informatie over je geldverhaal. Bijna iedereen heeft wel één of meerdere dingen waar hij of zij relatief veel geld aan uitgeeft. Het zijn keuzes. Er zijn dingen die extra belangrijk voor je zijn, terwijl dat voor een ander helemaal niet zo is. Wat maakt dat een uitgave je gelukkig maakt? Welk gevoel geeft het je als je die aankoop doet? En klopt die uitgave nog steeds bij wie je bent? De laatste week van de vakantie heb ik weer veel speelgoed opgeruimd van mijn kinderen. Ik schrik er altijd van wat we door de jaren heen verzameld hebben. Als ik het door mijn handen laat glijden bedenk ik me wat het allemaal ooit gekost heeft. Er is een tijd geweest dat ik echt veel kocht voor mijn kinderen. Mijn geldverhaal is dat ik in deze tijd eigenlijk te weinig thuis was voor de kinderen en dit wilde compenseren door ze te verwennen met veel speelgoed. Toen ik dit wist kon ik het loslaten en iets doen aan het werkelijke probleem.

Herinneringen geldverhaal uitgaven financieel onafhankelijk

Je eerste herinneringen aan geld

De dingen die het meeste indruk op je hebben gemaakt van jongs af aan kunnen onbewust een groot effect hebben op je uitgavepatroon op latere leeftijd. Wat zijn je eerste herinneringen die te maken hadden met geld? Wanneer werd je voor het eerst bewust van het bestaan van geld? Wanneer was je super gelukkig met iets wat je kreeg? Kreeg je bijvoorbeeld zakgeld? Mocht je dit ook écht zelf besteden? Of waren het op de achtergrond toch je ouders die je uitgaven beïnvloedden. Is er iets wat je heel graag wilde als kind, maar nooit hebt gekregen? Hoe voelde je je toen? Is er ooit iets gebeurd waardoor je het gevoel kreeg dat je onrecht werd aangedaan? Als je hiervoor gaat zitten komen er vast enkele herinneringen.

Blokkades geld geldverhaal financieel onafhankelijk

Wat je nu wel en niet doet aan je financiën

Wat doe je nu niet en zou je wel moeten doen om je financiële situatie te verbeteren? Vaak zit dit in kleine patronen, blokkades, weerstand die je ervan weerhouden om stappen te maken. Liever niet op je bankrekening of naar de cijfers willen kijken. Het moeilijk vinden om over geld te praten of iemand in vertrouwen te nemen als het om geld gaat. Geen advies willen inwinnen. Boos zijn op de huidige geldsituatie waar je in zit. Of boos zijn op geld. Absoluut geen hulp willen inschakelen. Je schamen of schuldig voelen over iets. Dit zijn allemaal voorbeelden van dingen die je in de weg zitten om te doen wat je zou willen doen. Gebruik de antwoorden op bovenstaande vragen om je patronen te herkennen. Kijk of je kunt herkennen welke keuze je nu maakt en waar die keuzes of dit gedrag vandaan komt. Wil je slimmer met geld omgaan? Dan helpt het om te onderzoeken hoe je je relatie met geld kunt verbeteren. Dat begint met het begrijpen van de context van je keuzes en het ontdekken van je geldverhaal.

In deze blog heb ik je 5 dingen verteld die je helpen bij het ontdekken van je geldverhaal. Lees ook eens het e-book: in 7 stappen meer geld op je rekening. Vind je het zelf lastig om inzicht te krijgen in je geldverhaal? Neem dan contact met me op via contact@geldengelukkig.nl en ik denk tijdens een vrijblijvend geldstrategiegesprek graag met je mee.