Selecteer een pagina

Je kinderen een goede financiële opvoeding geven, hoe doe je dat? Mijn kinderen betekenen alles voor mij. Ik wil ze het beste geven. Mijn kinderen zijn zelfs de belangrijkste reden dat ik ben gaan ondernemen. Ik was op zoek naar vrijheid om mijn tijd zelf te kunnen indelen, zodat ik er meer voor ze kan zijn. Die keuze bracht ook financiële consequenties met zich mee. Ik moest in ruil voor vrijheid, financiële zekerheid in de vorm van een vast salaris loslaten, terwijl ik daar óók aan gehecht was. Zeker met kinderen, want die kosten geld.

Onze kinderen spelen een hele grote rol bij financiële planning. Je wilt ze niks ontzeggen, je wilt ze alles geven: laten sporten, mooie kleding, op vakantie en een goede opleiding. Uit onderzoek blijkt, gemiddeld kost één kind tot de studie € 100.000,-. De studiekosten komen daar dus nog bij. Gemiddeld kosten 2 kinderen 26% van je besteedbare inkomen zegt het NIBUD. Persoonlijk denk ik dat de uitgaven per gezin veel verschillen en dat de ene ouder de neiging heeft om zijn of haar zoon of dochter meer te verwennen dan de ander.

Gisteren kreeg ik de vraag van een andere onderneemster. Hoe zorg ik dat mijn kinderen leren om verstandig om te gaan met geld? Het zette me aan het denken, want het is niet de eerste keer dat ik deze vraag krijg. Daarom geef ik je in deze blog 4 tips. Aan het einde van deze blog weet je hoe je kunt bijdragen aan een goede financiële opvoeding van je kinderen.

Geef zelf het goede voorbeeld

Inkopper misschien, maar onderzoek wijst het uit. De manier waarop wij op latere leeftijd met geld omgaan heeft alles te maken met wat we van onze ouders hebben meegekregen. Je financiële blauwdruk wordt grotendeels bepaald door je opvoeding. Financieel gedrag gaat over van generatie op generatie. Het allerbelangrijkste als ouder is dus dat je begint met het geven van een goed voorbeeld door verstandige keuzes te maken met geld.

Onderzoek je eigen geldverhaal

Dat werpt meteen een volgend probleem op, want wat zijn verstandige keuzes met geld? Wat als jij dat als ouder ook lastig vindt? Jij bent op financieel gebied ook gevormd door eigen opvoeding en eigen ervaring. Je hebt een eigen geldverhaal. Wat ben jij door de jaren heen gaan geloven over geld? En klopt dat nog wel met wat je je kinderen zou willen leren?

Je eigen geldverhaal kun je onderzoeken, door voor jezelf eens je eerste herinneringen op te schrijven die gerelateerd zijn aan geld. Wat zijn voor jou bepalende momenten geweest in je leven dat geld echt een rol speelde, positief of negatief. En hoe beïnvloedt dat de manier waarop je nu tegen geld aankijkt. Wanneer je dat onder elkaar zet ga je patronen herkennen. Je kunt vervolgens beslissen of je hetzelfde of liever iets anders meegeeft aan je kinderen.

Laat de controle los

Als ouder kun je het eigenlijk niet fout doen. Natuurlijk wil je je kinderen tegen van alles beschermen, maar dat gaat je niet altijd lukken. Kinderen moeten ook leren van hun eigen fouten, hoe moeilijk dat soms ook is.

Wanneer kinderen een bepaald voorbeeld krijgen van hun ouders over geld, zijn er twee reacties mogelijk. Of ze volgen het voorbeeld óf ze gaan er volledig tegenin. Mijn vader wilde altijd dat ik ging sparen vanuit de beste bedoelingen. Achteraf had hij ook gelijk, maar op dat moment was ik nog niet bereid om zijn goede adviezen aan te nemen en kreeg ik een beetje spaarallergie. Ik koos precies de andere richting en gaf alles uit wat ik had.

Wat ik wel overnam is de angst om geld te lenen. Anders dan de hypotheek heb ik nog nooit geld geleend. Ik groeide op met de overtuiging: ik mag geen schulden maken. Het één neemt je kind wel over en het andere niet. Proberen daar de controle over te krijgen, zou ook wel eens averechts kunnen werken.

Maak geld leuk

Verandering vindt vaak plaats wanneer je zélf de voordelen ziet. De basis bij gedragsverandering op financieel gebied is dat je iemand weet te motiveren in plaats van te adviseren. En voor kinderen is het belangrijk dat ze zélf dus de voordelen en het plezier gaan inzien van omgaan met geld. Dat je geld presenteert als iets positiefs.

Enerzijds wil je de voordelen laten zien van het sparen voor later, maar anderzijds wil je ook laten zien dat je leuke dingen mag doen van geld. Alleen maar praten over ‘hoe duur alles is’ kan veroorzaken dat kinderen negatief gaan denken over geld. Vaak vertellen dat je ‘daar het geld niet voor hebt’ kan ervoor zorgen dat kinderen het gevoel gaan krijgen dat geld iets is waarvan altijd tekort is.

Terwijl er ook hele positieve dingen kunnen zijn, waardoor je minder geld wilt uitgeven. Denk aan verspilling of het milieu, een lekker opgeruimd huis in plaats van heel veel spullen. Consuminderen heeft veel voordelen, door het positief te brengen heb je een grotere kans dat kinderen ook positief blijven als het om geld gaat en misschien zomaar besluiten om meer te gaan sparen en minder uit te geven.

Met deze 4 tips kun je jouw kinderen helpen bij hun omgang met geld.

Zou je meer willen weten over hoe je een financieel zorgenvrij leven kunt aanpakken? Lees dan ook het e-book: in 7 stappen meer geld op je rekening.