Selecteer een pagina

Ja misschien moet je lachen om deze titel, maar dit kan echt een probleem zijn! 40% van de koppels in Nederland heeft regelmatig discussie over geld. En ook als veroorzaker van echtscheidingen staat geld bovenaan in de top 3. Hij wil sparen, jij wilt geld uitgeven of andersom. Laatst las ik ergens: twee verschillende uitgavepatronen op één kussen, daar komt de duivel tussen. En ik geloof dat daar een kern van waarheid in zit. Vaak speelt er onder de oppervlakte van alles mee. Hoewel niet iedereen zich hier in zal herkennen, zie ik vaak dat verschil in inkomen ook scheefgroei veroorzaakt in de relatie. Ik heb zelf ook meegemaakt dat ik met mijn partner niet op één lijn zat over de financiën en dat vond ik écht een probleem. Het goede nieuws is, je kunt dat oplossen! In deze blog geef ik je 3 tips waarmee je leert om beter om te gaan met het obsessieve spaargedrag van jouw partner.

Geef het een cijfer

Het begint met praten. Dat is niet altijd een gemakkelijke stap. Maar je zou op het goede moment al heel eenvoudig kunnen beginnen met een vraag als: welk cijfer zou jij onze financiële situatie op dit moment geven? En waarom geef je dit cijfer? Zorg wel even voor een goed moment… Niet met de kinderen erbij ofzo.

Je kunt zelf ook aangeven welk cijfer je geeft en waarom. Hierdoor krijg je direct inzicht in de verschillen tussen jullie en de manier waarop de ander tegen de financiën aankijkt. Alleen een situatie zegt eigenlijk niks, want iedereen kan daar een ander gevoel bij hebben. Het gaat dus om het gevoel dat jij hebt én het gevoel dat de ander heeft bij precies dezelfde situatie. Door naar een cijfer te vragen krijg je meer inzicht in dat gevoel. Uit eigen ervaring weet ik dat dat cijfer enorm kan verschillen! Ik gaf het een 9, hij gaf het een 6-. Geen wonder dat je verschillend met geld wilt omgaan, toch? Deze oefening geeft jullie inzicht in het verschil hoe je tegen dezelfde situatie aankijkt.

Toon begrip

Toon begrip voor het standpunt van de ander. Realiseer je dat de manier waarop je met geld omgaat alles te maken heeft met jouw opvoeding en de dingen die jij tot nu toe in je leven hebt meegemaakt. Jouw partner is op een andere manier opgevoed en neemt zijn eigen ervaringen en overtuigingen mee in de relatie. Zodra je begrijpt welke ervaringen uit het verleden ten grondslag liggen aan zijn overtuigingen, is gemakkelijker om hier begrip voor te tonen. Vraag dus door. Wanneer jij begrip toont en positief blijft, ontstaat een betere basis om met elkaar op één lijn te komen.

Stel gezamenlijk dromen en doelen

Samen nadenken over de toekomst is een belangrijke basis voor je relatie en de manier waarop je samen besluit om met geld om te gaan. Wanneer je dromen deelt, dan deel je ook de motivatie om het geld daarvoor bij elkaar te sparen. Wat willen jullie samen het allerliefste doen? Welke dromen hebben jullie alleen en gezamenlijk. Neem af en toe eens tijd om hierover te praten onder het genot van een wijntje. Wanneer je samen nagedacht hebt over wat jullie gelukkig maakt en met elkaar afspreekt dat je serieus bent over deze plannen, dan zal het gemakkelijker zijn om je geldzaken hierop aan te passen.

Deze 3 tips gaan je helpen om de obsessieve spaarder beter te begrijpen en misschien helpt het ook om naar jezelf te kijken. Waar kun jij nog veranderen? Ik merk dat veel vrouwen bij mij nu een gesprek inplannen niet zo zeer voor zichzelf, maar juist voor hun partner. Zodat hij meer rust krijgt. Hoe mooi is dat? De balans tussen Geld en wat Gelukkig maakt ligt voor iedereen anders en het is de kunst om op zoek te gaan naar de ideale balans. Voor jou alleen en voor jullie allebei.

Wil je meer tips over hoe jij in balans komt met geld? Plan een gratis geldstrategiegesprek in en ik vertel je wat je kunt doen om dit aan te pakken.

Plan HIER een gesprek in.