Selecteer een pagina

Wil je succesvoller worden op financieel gebied? Gebrek aan financiële kennis is de grootste veroorzaker van financiële problemen. Mijn meest waardevolle kennis haalde ik uit boeken. Persoonlijke ontwikkeling is namelijk écht de beste investering die je kunt doen.

In deze blog deel ik mijn persoonlijke top 10 met de beste boeken voor financieel succes aller tijden. 10 titels van boeken geschreven over financieel succes die mijn visie op geld veranderd hebben. Een lijst met alle inspiratie die je nodig hebt wanneer je wilt beginnen met het opbouwen van vermogen. Een lijst die je gaat helpen als je op zoek bent naar kennis over geld!

1     Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

Timothy Ferriss bestudeerde de geheimen van de nieuwe rijken en schrijft hierover in zijn boek: een werkweek van 4 uur. De nieuwe rijken zijn degenen die het idee van een uitgesteld leven na je vijfenzestigste (of later inmiddels) verwerpen en die hier en nu een luxe levensstijl creëren door gebruik te maken van de middelen die ter beschikking staan: tijd en mobiliteit.

Of je nu overwerkt bent in loondienst of een ondernemer die klem zit in het succes van dit bedrijf, dit boek vertelt je een nieuwe manier van leven met weinig werkuren, veel vrije tijd en geld in overvloed.

2     Think & grow rich – Napoleon Hill

Een echte klassieker en als je dit boek nog niet gelezen hebt, dan stel ik voor dat je dat nu meteen gaat doen! Alleen al vanwege de positieve energie die je eruit haalt. De mogelijkheden die je gaat zien. Napoleon Hill heeft dertig jaar lang samengewerkt met de meest creatieve en succesvolle ondernemers, uitvinders, zakenmannen, industriëlen en politiek leiders van Amerika. Hij heeft uit de eerste hand vernomen waarom zijn slaagden, terwijl anderen mislukten. Meer dan vijfhonderd van de beroemdste selfmade multimiljonairs onthulden persoonlijk aan Hill welke geheimen zij hebben gebruikt om zich aan armoede te ontworstelen en hun eigen succes te bewerkstelligen.

3     De rijkste man van Babylon – George Clason

Ook een prachtige klassieker die de geschiedenis van het Babylonisch – Assyrische Rijk vertelt en je ondertussen de zeven gouden regels voor welvaart en welzijn leert. Dit boek bevat dé oplossing voor te weinig geld en is door anderen een gids voor financieel inzicht genoemd. Robert Kiyosaki en Bob Proctor verwijzen ernaar in hun boeken. Het boek bevat inzichten die je gaan helpen om geld te verdienen, geld te behouden en met dat geld meer geld te verdienen.

Het is een inspiratiebron voor financiële groei en het oplossen van lastige budgettaire situaties in het bijzonder. Het boek werd door banken en verzekeraars sinds 1926 massaal onder klanten en medewerkers verspreid én nog steeds zou ik daar groot voorstander van zijn. Of liever nog: dit boek opnemen in het basisonderwijs.

4     Smart women finish rich – David Bach

David Bach is een Financieel Adviseur die vrouwen inspireert om aan de slag te gaan met hun financiële planning. Iets wat we met elkaar gemeen hebben. Hij was meerdere malen te zien in The Oprah Winfrey Show en schreef een aantal bestsellers waaronder deze. In 9 eenvoudige stappen leert hij de basis van Financieel Advies.

Slimme vrouwen worden rijk

In dit boek besteed hij ook een hoofdstuk aan een slimme financiële opvoeding van kinderen. En je vindt een template om je volledige financiële situatie zelf in kaart te brengen. Enige nadeel is dat er volgens mij nog geen Nederlandse vertaling van het boek is, ik heb zelf een engelse versie gelezen.

5    Rijke pa arme pa – Robert T. Kiyosaki

Deze lijst kan onmogelijk compleet zijn zonder dit boek. Ik verwacht dat de meeste ondernemers wel bekend zijn met dit boek. Nog niet gelezen?  Doe dat nu alsnog en leer de lessen begrijpen die Robert Kiyosaki je vertelt. Hij heeft de manier waarop wereldwijd tientallen miljoenen mensen denken over geld uitgedaagd en veranderd.

In zijn boek legt hij uit hoe het kan dat mensen jaren op school hebben gezeten, maar niets over geld hebben geleerd. Dit is de reden dan mensen worstelen met hun financiën. Ze hebben geleerd om voor geld te werken, maar nooit hebben ze begrepen wat het betekent om geld voor hen te laten werken. Hij ontkracht in zijn boek o.a. de mythe dat je een hoog inkomen moet hebben om rijk te kunnen worden en laat ouders zien waarom ze niet op het schoolsysteem kunnen vertrouwen om hun kinderen over geld te onderwijzen.

6     Life Planning – George Kinder

Dit boek trok mijn aandacht omdat ik op zoek was naar een aanvulling op de traditionele manier van adviseren op financieel gebied. Ik had zelf al langere tijd ervaren dat geld niet over geld ging. Geld is op een andere manier belangrijk, dan de meeste van ons denken. Life Planning geeft de lezer inzicht in het diepgaande verband tussen geld en gevoel en reikt de instrumenten aan om te bereiken wat iedereen uiteindelijk graag wil: een fijn, ontspannen leven.

Je leert hoe al je beslissingen met betrekking tot geld gebaseerd zijn op bepaalde gevoelens en al snel groeit het besef hoeveel emoties financiële beslissingen oproepen. In onze zoektocht naar een zinvol plezierig leven, vormt de manier waarop we met geld omgaan de ontbrekende schakel.

 7     De 7 spirituele wetten van succes

Deepak Chopra schreef vele bestsellers en verkocht wereldwijd 25 miljoen exemplaren, waaronder ook Overvloed en dus deze: de 7 spirituele wetten van succes. Deze wetten kun je toepassen om in alle gebieden van het leven succes te boeken, dus niet alleen op financieel gebied.

Succes is niet altijd het resultaat van hard werken, zorgvuldig plannen en tomeloze ambitie. Deepak Chopra laat zien dat er een andere, spirituele manier is om succes te boeken: als we onze ware aard doorgronden en in harmonie leven met de natuur, wordt ons leven vanzelf plezieriger.

Een aanrader voor iedereen die geïnspireerd wil worden en op zoek is naar rust en ontspanning.

Spirituele wetten van succes

8     Je bent rijk geboren – Bob Proctor

Bob Proctor kennen we van het boek en de film: The Secret. In zijn bestseller: Je bent rijk geboren maak je kennis met alle belangrijke principes die je moet begrijpen om de rijkdom van je verborgen potentieel te onthullen. Je leert o.a. wat geld is, hoe je je toekomst kunt bepalen en hoe je overvloed in je leven brengt.

Ook bespreekt hij de vacuümwet van welvaart: waarom je het oude moet loslaten om ruimte te maken voor het nieuwe. Ieder mens is rijk geboren, de meeste mensen zitten alleen tijdelijk een beetje krap bij kas. We hebben alle goede puzzelstukjes en alle goede kleuren, maar soms lukt het gewoon niet om ze allemaal op de juiste plaats te krijgen. De belofte van dit boek: een eenvoudig plan dat jou meeneemt van waar je nu bent naar waar je zou willen zijn.

9     Geld Creëren – Barbara Borecka & René Argonijt

Geld Creëren is een prachtig spiritueel boek met veel praktijkvoorbeelden, direct toepasbare tips, oefeningen en inspiratie. Je leert om rijkdom, overvloed, geluk en vreugde te creëren. Wil je financieel vrij zijn, bevrijd dan geld. Bevrijd geld van je verwachtingen, je pressie en je kritiek. Laat niet zoveel afhangen van geld dat het zwaar wordt. Geld is geen oorzaak, maar gevolg en weerspiegelt gewoon jouw energie.

Verwacht geen superkrachten van geld, maar van jezelf. Superkrachten hebben we allemaal, je moet ze alleen vinden. In dit boek leer je: Stop met wachten op geld en verander jezelf!

10     Het miljonairsbrein ontrafeld – T. Harv Eker

De uitspraak waar T. Harv Eker wereldberoemd mee is geworden: Geef me vijf minuten en ik kan je je financiële toekomst voor de rest van je leven voorspellen. Hij kan er in één gesprek achter komen wat je persoonlijke blauwdruk is voor je financiën en succes.

Je financiële blauwdruk komt voort uit je opvoeding, wat je hebt geleerd op school, door je omgeving en ervaringen. In dit boek leer je hoe je je eigen financiële blauwdruk kunt vaststellen en verbeteren, om je inkomen ingrijpend te verhogen en rijkdom te genereren. T. Harv Eker is in 2,5 jaar van niets miljonair geworden.

In deze blog heb ik je mijn top 10 gegeven van boeken voor meer financieel succes. Zoals je hebt kunnen lezen zit alles er in. Van heel praktisch tot spiritueel. Deze lijst is zeker niet volledig. Nog wekelijks kom ik interessante en waardevolle boeken tegen over financiële groei en succes.

Heb jij nog een mooie aanvulling op deze lijst? Plaats hem dan onder deze blog in reactie.