Selecteer een pagina

Het is een terugkerend thema in de afgelopen weken. Steeds meer vrouwen weten me te vinden en kloppen met enige zorg bij me aan, omdat ze niet tevreden zijn over de manier waarop zij zelf én hun partner met geld omgaan. Ze willen meer geld te besteden hebben, leningen aflossen én als ik ze spreek willen ze hierbij graag door me geholpen worden. Maar ze vertellen me ook dat hun man niet wil meewerken. Ze krijgen geen toestemming om zich te laten coachen en dus blijven ze (nu nog) in de situatie waarin ze zitten.

Een huishoudboekje beheer je samen. Daar geheimen over hebben, creëert alleen maar meer problemen. Als een partner nog van niets weet over problemen waar jij mee rondloopt dan is mijn eerste actiepunt altijd: ga dit thuis bespreken. Ik ga geen trajecten aan wanneer een partner niet geïnformeerd is, want dit staat het gewenste resultaat vroeg of laat in de weg.

Daarom begrijp ik ook goed dat dit een lastig probleem kan zijn, want als een vrouw bij mij aanklopt doet ze dat niet voor niks. Dan wil ik helpen. In deze blog geef ik je 6 tips wanneer je wilt laten coachen om iets te veranderen in je leven, maar je partner haakt nog niet aan. Aan het einde van deze blog weet je wat je kunt doen om toch stappen te zetten.

Pak een ander leefgebied aan

Geld gaat niet over geld. Mijn insteek is om op geld te coachen, maar dit heeft invloed op alle leefgebieden. Ongelukkig zijn over geld betekent stress. Stress heeft een negatieve invloed op je gezondheid, je werk en ook op je relatie. Die spiraal moet ergens doorbroken worden én dat kan dus op meerdere vlakken. Kijk welk vlak je aandacht het meeste nodig heeft én richt je daarop. In dit geval kun je ook beslissen om te bekijken wat je relatie nodig heeft om elkaar beter te begrijpen. Zou je partner écht willen dat jij ongelukkig blijft? Weet hij wat je gelukkig zou maken?

Durf te investeren

Een vaardigheid verbeteren, een opleiding doen of een coach inschakelen lijkt voor veel mensen een grote investering. Maar een probleem is gemakkelijker op te lossen, wanneer het nog niet volledig uit de hand gelopen is. Ik heb de afgelopen jaren met veel mensen gesproken die in een echtscheiding, ww of in de bijstand terecht kwamen. Geloof me de financiële gevolgen hiervan zijn vele malen groter, dan wanneer je nu investeert in je eigen geluk om (financiële) problemen te voorkomen.

Alles is op te lossen, maar hoe dieper je wegzakt in het moeras, hoe moeilijker het is om eruit te klimmen. Kijk wat een investering je oplevert. Mijn coaching is erop gericht dat mensen 10% van hun inkomen gaan overhouden voor meer financiële vrijheid. Wat zou het je opleveren als je dat voor elkaar zou kunnen krijgen?

Geef jezelf toestemming

Moet je partner werkelijk toestemming geven? Nogmaals iets achter de rug doen van je partner vind ik persoonlijk niet verstandig, maar de vraag is wel of je nooit iets kunt doen waar hij niet achter staat? Komt dat je relatie ten goede? Ben jij een leuker persoon wanneer je zelf niet meer kunt beslissen over wat goed is voor jou?

Een aantal jaren geleden kwam in zelf in een burn-out situatie terecht. Ik zag een coaching traject voorbij komen en voelde aan alles: dít heb ik nu nodig om hieruit te komen. Investering? Zo’n € 3.800,-. Mijn partner zag het niet zitten en dat maakte me nog ongelukkiger, ik dacht mezelf helemaal vast. Totdat ik door had dat ik mezelf toestemming moest gaan geven en bewijzen dat ik goede beslissing kon nemen voor mezelf.

Het heeft me weken gekost om de moed bij elkaar te verzamelen om tegen hem te zeggen dat ik het toch ging doen. En voor het geld zocht ik ondertussen gedeeltelijk oplossingen, waardoor hij ook niet meer kon weigeren. Het is de beste keuze op dat moment in mijn leven geweest. En toen hij zag wat het ons heeft opgeleverd werd hij er ook enthousiast over.

Werk aan je eigenwaarde

Het coaching traject bracht me meer zelfvertrouwenen mijn eigenwaarde steeg. Daarna ging ik ook meer financiële beslissingen zelf nemen en voelde ik me steeds vrijer.

De tweede keer dat ik in een nóg duurder traject wilde investeren was het nog gemakkelijker om dit te bespreken. Nu heb ik bijna nooit meer het gevoel dat ik dingen niet kan doen, omdat hij het er niet mee eens is.

Het punt is: ik had de regie zélf uit handen gegeven en dat maakte me ongelukkig. Scheefgroei in relaties komt veel voor. Het heeft vaak onbewust te maken met geldovertuigingen. De ene persoon verdient bijvoorbeeld meer geld dan de ander en heeft daardoor (onbewust) meer zeggenschap over wat het met het geld gebeurt. Eigenlijk is dat een ongezonde basis. Zeker omdat je ziet dat vrouwen vaak een stapje terugdoen voor de kinderen, dat beslis je toch ook samen? Dus blijf je ook samen over gezinsinkomen beslissen.

Jouw eigenwaarde is niet afhankelijk van hoeveel geld je verdient. Iedereen is gelijkwaardig: veel of weinig geld, maakt niet uit!

Ga eens na of je onbewust zelf de regie uit handen aan het geven bent en kijk wat je nodig hebt om je eigenwaarde te verbeteren. Een hogere eigenwaarde betekent dat jij de regie weer terugpakt en je eigen keuzes gaat maken. Dat je weer gelukkiger gaat zijn. Wat denk je dat aantrekkelijker is voor een partner? En denk je dat een persoon met meer eigenwaarde meer of minder geld verdient?

Kijk of het verhaal van iemand anders jullie kan helpen

Denk na over wie in jouw omgeving dingen heeft overwonnen die jij graag ook zou willen bereiken. Of is er iemand die heeft meegemaakt waar jij bang voor bent? Bijvoorbeeld die in de schulden terecht is gekomen. Kun je met die persoon eens een afspraak maken en vragen hoe dat ging en wat hij of zij anders zou hebben gedaan. Wat kun je leren? Misschien is het ook iemand die je partner kent? En maakt een verhaal van iemand anders meer bij hem los, dan wanneer jij zegt wat er zou moeten veranderen?

Maak de stap kleiner

Loop je ergens op vast, dan helpt het om dat te accepteren en op zoek te gaan naar een alternatief of een kleiner stapje. Op mijn website www.geldengelukkig.nl stel ik ontzettend veel gratis informatie beschikbaar. Kun je de stap nog niet zetten om je te laten coachen, ga dan met de gratis hulpmiddelen aan de slag!

Misschien kun je een budget vrij krijgen zónder dat het meteen uit je eigen portemonnee komt. Werkgevers zijn vaak ook bereid om mee te denken. Ook opleidingen die je zelf betaalt zijn in 2018 nog gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. Ben je ondernemer, dan valt persoonlijke ontwikkeling of financiële coaching onder bedrijfskosten. Kunnen ouders iets voor je betekenen?

Kijk in je omgeving en zoek naar mogelijkheden! Doe in ieder geval wat jij kunt beïnvloeden, maar gebruik je partner niet als excuus om niets te doen en ongelukkig te blijven. Uiteindelijk is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geluk.