Selecteer een pagina

Waarom zou je geld laten werken?

Ik raad mensen altijd aan om te beginnen met het opbouwen van vermogen. Waarom? Zodat je geld voor je kunt laten werken. Maar wat is dat nu eigenlijk? Geld voor je laten werken… Ik gebruik in deze blog een voorbeeld uit mijn online training: in 3 stappen je vermogen laten groeien. Aan het einde van deze blog weet je wat het voordeel is van het laten werken van geld. Daarnaast weet je wat er mis kan gaan, waardoor financiële problemen ontstaan én hoe je zelf kunt zorgen voor financiële vrijheid.

geld laten werken financieel onafhankelijk vrouw uitgeven

Je hebt invloed

Iemand die arm is kan rijk worden en iemand die nu rijk lijkt kan in één klap weer arm zijn. Daarvan zijn talloze voorbeelden. Er zijn loterijwinnaars die binnen de kortste keren hun geld weer kwijt waren en er zijn mensen die met een modaal inkomen een groot vermogen opbouwen. Is dat toeval? Nee, je hebt zelf invloed.

Lees ook: Top 10 met beste boeken voor financieel succes aller tijden.

geld laten werken financieel onafhankelijk vrouw uitgeven

Een hoog inkomen is niet genoeg

Ik wil je bewust maken van het feit dat je NIET je inkomen bepaalt of je in de toekomst financieel gezond bent en blijft, maar de manier waarop je omgaat met het geld dat je weet over te houden. Je vermogen is bepalend.

geld laten werken financieel onafhankelijk vrouw uitgeven vrijheid

Twee voorbeelden waar je van kunt leren

Zonder je teveel te vermoeien met getallen en cijfers wil ik het principe met je delen aan de hand van twee voorbeelden. De voorbeelden die ik noem zijn slechts bedoeld als uitleg. Ik laat belasting en details bewust buiten beschouwing. Het gaat hier om EENVOUD.

De twee situaties die ik schets zijn redelijk extreem om het verschil duidelijk te maken tussen lenen en vermogen bezitten. Denk niet meteen dat dit voor jou niet relevant is, want wanneer je dit begrijpt dan krijg je een andere kijk op geld. Daarnaast vertel ik je ook waarom het opbouwen van vermogen ook vanaf het begin al interessant is.

Voorbeeld 1:

Echtpaar één heeft een meer dan modaal inkomen en koopt een mooie woning. Ze lenen daarvoor € 300.000,- bij de bank en betalen 4% rente. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat ze niets aflossen. Ze betalen voor deze lening € 1.000,- per maand. Op basis van hun inkomen kunnen ze dit gemakkelijk betalen. Ze werken om dit geld te verdienen en hun financiële lasten elke maand te kunnen voldoen en daarnaast genieten ze van het leven. Ze geven bijna al hun geld uit.

Voorbeeld 2:

Het tweede echtpaar heeft veel vermogen en heeft € 1.000.000,-. Zij beleggen met dit geld én ontvangen gemiddeld een rentepercentage van 4% per jaar over dit vermogen.

Zij ontvangen aan rente-inkomsten: € 1.000.000 x 4% = € 40.000,- per jaar

Laat het even dat op je inwerken. € 40.000,- Dat is voor veel mensen een jaarsalaris. Dit echtpaar met een vermogen van € 1.000.000,- krijgt gemiddeld dit bedrag vergelijkbaar met een jaarsalaris bijgeschreven zónder enige tijdsinvestering (Uiteraard is dit afhankelijk van de resultaten van beleggen).

Zij hoeven minder hard te werken voor geld, maar laten het geld voor zich werken.

Stel dat ze die € 40.000,- niet uitgeven, maar ervoor kiezen om ook over de opgebouwde rente weer rente te ontvangen, dan is dit effect nog vele malen groter. Samengesteld rendement wordt ook wel het achtste wereldwonder van Einstein genoemd. De volledige uitleg en berekeningen laat ik hier even achterwege, omdat ik heb gemerkt dat veel mensen dit een lastig onderwerp vinden. Ik kom er tijdens een training of blog graag een keer op terug, want het is wel een belangrijk fenomeen wat begrepen moet worden door iedereen die financiële vrijheid wil bereiken.

Omdat mensen met een vermogen geen tijd meer hoeven te investeren om hun vermogen te laten groeien, worden de verschillen tussen rijk en arm alleen maar groter. Het gevolg hiervan is dat op dit moment 98% van het vermogen in handen is van 2% van de wereldbevolking.

Lees ook: Top 10 met beste boeken voor financieel succes aller tijden.

geld laten werken financieel onafhankelijk vrouw uitgeven financieel

Wat kunnen we hiervan leren?

Het verschil tussen arm en rijk is in het algemeen dit: geld lenen kost geld, vermogen bezitten levert geld op.

Geld lenen kost tijd, want je moet (blijven) werken om je lasten te betalen. 

Geld bezitten levert tijd op, want het is mogelijk om rente te ontvangen.

Ik begrijp dat je nu misschien denkt: wat heb ik daaraan? Ik heb geen miljoen op de bank. Maar je kunt dit zeker toepassen op je eigen praktijk. Voordat ik dat vertel maak ik voorbeeld 1 nog even af om te laten zien wat er gebeurt bij mensen die in de financiële problemen terecht komen.

geld laten werken financieel onafhankelijk vrouw uitgeven

Wat kan er misgaan?

Wat kan er misgaan bij echtpaar één, terwijl zij het ogenschijnlijk goed voor elkaar hebben qua inkomen?

Het noodlot slaat toe. Bij meneer wordt een chronische ziekte geconstateerd en na enige jaren valt het inkomen terug, waardoor het eigenlijk niet meer lukt om aan de maandelijkse lasten te voldoen.

Alsof de ziekte alleen niet zwaar genoeg is, ontstaan nu ook de financiële problemen. De rekeningen kunnen niet meer betaald worden en ze zakken steeds verder weg in het moeras van aanmaningen. Boete op boete. Elke deurwaarder die ermee aan de slag gaat, legt zelf ook nog een rekening neer, waardoor het onmogelijk lijkt om hier nog uit te komen. Elke herinnering die te lang blijft liggen wordt verhoogd en het loopt volledig uit de hand. De enige oplossing is nog schuldhulpverlening. Om daarvoor in aanmerking te komen moeten zij eerst hun auto en hun woning verkopen.

Optie verzekeren

Er zijn acties die je preventief kunt ondernemen om de kans op financiële problemen aanzienlijk te verkleinen. Je kunt jezelf (gedeeltelijk) verzekeren tegen de gevolgen van ziekte, overlijden of werkeloosheid. Maar de nummer één veroorzaker van financiële problemen is nog steeds een echtscheiding. Laat dat nu ook het risico zijn waar je jezelf NIET met een verzekering tegen kunt wapenen. Daarnaast kost verzekeren ook geld en zorgt het ervoor dat je minder te besteden hebt.

Dit is wél de oplossing

BEGIN MET HET OPBOUWEN VAN VERMOGEN. Zonder een miljoen op je bankrekening kun je ook bouwen aan een financieel zekere toekomst. En je kunt vandaag starten. Ongeacht waar jij nu staat, kun je beginnen. De financiële ruimte die je gaat creëren, gaat je uiteindelijk alleen maar meer geld en dus tijd opleveren in de toekomst.

Ik geef je nog een voorbeeld uit om je te laten zien hoe wij in kleine stapjes door de jaren heen al meer financiële rust en vrijheid hebben gecreëerd.

Droomwoning

Acht jaar geleden kochten wij onze woning. Een twee-onder-een-kapper waar wij onszelf en toekomstige kinderen – als dat ons gegeven was – oud zagen worden. We begonnen met een maandlast van ongeveer € 1.200,-. Ons inkomen steeg elk jaar iets en het ging goed.

Het extra geld wat we nu overhielden wilde ik graag uitgeven aan mooie vakanties, lekker uit eten gaan, mooie kleding en noem maar op. We moesten er nog maar lekker van genieten nu we met z’n tweeën waren. Mijn vriend wilde graag zoveel mogelijk aflossen op de hypotheek. Vaak leidde dat bij mij tot irritatie, maar met de wetenschap van nu moet ik hem gelijk geven. De balans moest achteraf ergens in het midden liggen en ik ben ontzettend blij dat ik af en toe geluisterd heb.

Door middel van extra aflossingen wisten wij onze hypotheeklasten in acht jaar tijd te halveren. In het begin ging dat heel langzaam en leek het nauwelijks op te leveren, maar naar mate meer financiële ruimte ontstond ging het steeds sneller. Totaal een besparing van € 600,- per maand. Daarmee bouwden we een buffer op van minimaal een jaarsalaris en dat maakt ook dat we nu bepaalde risico’s niet meer hoeven te verzekeren.

De voordelen van een lagere hypotheek en een financiële buffer:

  1. Je kunt het jezelf veroorloven om een hoog eigen risico op de zorgverzekering te accepteren, zodat je minder premie betaalt. Onder de streep is dat voor ons altijd nog goedkoper geweest.
  2. Je bespaart vaak geld door iets per jaar te betalen in plaats van per maand. Op een jaarpremie wordt vaak korting gegeven.
  3. Je hypotheeklasten zijn lager en dus kan je overlijdensrisicoverzekering omlaag, waardoor je ook daarop bespaart.
  4. Heb je nog een uitvaartverzekering nodig? Je hebt vermogen staan om te kosten van een uitvaart te betalen. Je nabestaanden blijven niet zitten met de financiële gevolgen en dus heb je geen verzekering nodig.

Dit zijn slechts vier eenvoudige voorbeelden waaruit blijkt dat het bezitten van vermogen – en dat hoeft niet meteen heel groot te zijn – alleen maar meer geld oplevert. Wanneer je geld achter de hand hebt, dan kun je meer financiële voordelen behalen en ga je dus nog sneller besparen. Je creëert als het ware een sneeuwbaleffect, waardoor je vermogen steeds sneller groeit. Daarmee zorg je voor rust en ruimte.

geld laten werken financieel onafhankelijk vrouw uitgeven financieel keuze

Keuzevrijheid

Laat ik teruggaan naar onze besparing op de maandlasten van € 600,- per maand. Dat is € 600,- per maand waarmee ik nu keuzevrijheid heb. Ik hoef dit geld niet meer persé te verdienen en dat geeft rust. Zeker toen ik in 2017 uit dienst ging bij mij oude werkgever en mijn inkomen onzeker werd.

Ik houd van werken en vind financiële onafhankelijkheid belangrijk. De kans is dus groot dat ik deze € 600,- wél blijf verdienen. Dan houden we in vergelijking met voorheen € 600,- per maand over! Dit geld kan ik missen én dus kan ik ermee beleggen.

Stel, ik beleg deze € 600,- per maand die nu overblijft en ik ontvang (gemiddeld) 4 procent rente. Dan zijn wij over 20 jaar, op mijn 55e, in het bezit van meer dan € 200.000,-. Nog meer keuzevrijheid en minder stress. Misschien kan er iemand bijna stoppen met werken of het nog rustiger aan gaan doen?

Zoek je eigen balans

Ik wil hiermee niet zeggen dat we nu allemaal krom moeten liggen om onze hypotheek zo snel mogelijk af te lossen óf elk dubbeltje moeten gaan omdraaien. Ik bedoel niet dat we absoluut geen schulden meer mogen maken of allemaal moeten gaan beleggen. De balans tussen geld verdienen en wat je gelukkig maakt is voor iedereen anders.

geld laten werken financieel onafhankelijk vrouw uitgeven

Hoe kun jij beginnen met het opbouwen van vermogen?

Zou jij graag willen beginnen met het opbouwen van vermogen, maar weet je niet zo goed hoe je dat kunt aanpakken?

De online training: in 3 stappen je vermogen laten groeien gaat je in 10 videolessen alles leren wat je moet weten om te beginnen!

Wat Sarina zei over deze training:

“Hallo Marlon, Ik ben nu bij week 4 van de cursus en ik maak meteen even gebruik van de gelegenheid om mezelf te bedanken dat ik deze cursus heb aangeschaft. Wat een inzichten! En al 75 euro per maand bespaard gewoon door een inzicht.”