Selecteer een pagina

Slim geld uitgeven is een vaardigheid die iedereen kan leren, daarvan ben ik inmiddels overtuigd. De klanten die ik begeleid missen altijd één van de belangrijkste basisvoorwaarden voor een financieel gezonde situatie. Ze hebben hun geldzaken ingericht op een manier die niet bijdraagt aan het gemakkelijk en moeiteloos beheren van geld. Ik zie dus nog veel te vaak dat we het onszelf onnodig moeilijk maken.

Dat kan anders! In deze blog vertel ik je de 7 dingen die ik tegenwoordig onmisbaar vind als je slim geld wilt uitgeven en beheren. Niet altijd heb ik deze dingen zelf toegepast, maar door jarenlang uitproberen wat werkt en niet werkt werd het steeds gemakkelijker voor me om grip te krijgen en te houden op geld. Om moeiteloos meer geld over te houden dan ik nodig heb. Daarom deel ik deze 7 dingen – die vaak in eerste instantie wat weerstand opleveren als ik ze tijdens een coachtraject voorstel – maar die mij de grootste winst hebben opgeleverd. En die jou ook kunnen helpen.

Smartphone Slimmer geld uitgeven vrouw financieel onafhankelijk budgetcoach systemisch

Een smartphone met mobiel bankieren

Als je slim geld wilt uitgeven dan is dat onmogelijk wanneer je niet weet wat er op je rekening staat. Daarom is een smartphone voorzien van mobiel bankieren voor mij tegenwoordig een basisvoorwaarde. Op elk moment van de dag even kunnen checken wat er nog op de rekening staat helpt je financieel bewust te handelen. “Ik krijg daar stress van”, heb ik weleens gehoord. Dat kan natuurlijk, maar ga dan onderzoeken waar die stress vandaan komt en pak dat probleem als eerste aan. ‘Niet willen kijken’ is dan de wortel van je probleem. Dit gedrag houdt het probleem in stand en zo weet je nog steeds niet waar je geld blijft. Je komt in een vicieuze cirkel terecht waar je niet uitkomt. Toegang tot je bankzaken via een smartphone of anders laptop maakt het beheren van geld veel eenvoudiger.

Spaarpotjes slimmer geld uitgeven vrouw financieel onafhankelijk budgetcoach systemisch

Verschillende spaarpotjes maken voor je doelen

Het heeft lang geduurd voordat ik deze echt zelf ging toepassen, maar nu ik eenmaal een paar spaarpotjes heb gemaakt via mobiel bankieren wil ik nooit meer anders. Het helpt me te focussen op wat ik wil bereiken. Geld is eigenlijk energie, dus waar jij je aandacht op richt daar gaat ook je geld naartoe. Geld besparen zonder reden lukte me nooit. Geld is pas iets waard als je het inwisselt voor iets anders. De werkelijke vraag is dus: waar wil jij je geld nu of later weer voor inwisselen? Geld oppotten zonder doel is misschien ook wel een gemiste kans om een droom te verwezenlijken… Daarom zou je niet moeten focussen op besparen, maar op doelen die écht motiveren. Dan kom je gemakkelijker in actie en die actie leidt tot het gewenste resultaat. Als je gaat focussen op je doelen dan ga je vaak vanzelf minder geld uitgeven aan dingen die niet zo belangrijk voor je zijn. Of je gaat geld slimmer inzetten om meer dingen te kunnen doen die je gelukkig maken.

Financiële buffer opbouwen Spaarpotjes slimmer geld uitgeven vrouw financieel onafhankelijk budgetcoach systemisch

Geld reserveren en een buffer opbouwen

Wat ik nog vaak tegenkom in de praktijk is dat mensen het moeilijk vinden om vooruit te plannen. Als er geld op de rekening staat, dan zijn ze geneigd dit meteen uit te geven. Als budgetbeheerder heb ik zelfs wel eens te maken met onbegrip hierover. Ik heb toch geld, dan kan ik het toch uitgeven! Helaas komt dan die nota van het eigen risico van de zorgverzekeraar of de energieleverancier. Of de wasmachine gaat kapot en het dak gaat lekken. Die onverwachte nota’s leveren meteen stress op, want zoveel geld staat er dan niet meer op de betaalrekening. Of je had al gepland om het ergens anders aan uit te geven en baalt er stevig van! Geld reserveren voor dit soort zaken en een buffer opbouwen is noodzakelijk om meer rust te hebben. Niet al je geld meteen uitgeven, maar ook iets reserveren voor later is een vaardigheid die je kunt aanleren en waar je jezelf een groot plezier mee doet.

Shopping weekgeld Financiële buffer opbouwen Spaarpotjes slimmer geld uitgeven vrouw financieel onafhankelijk budgetcoach systemisch

Jezelf een week- of maandbudget geven

Ik ben echt een voorstander van een weekbudget. Het helpt je om grip te houden en je financiële doelen te realiseren. Weekgeld werkt voor iedereen of je nu een hoog of een laag inkomen hebt. Afhankelijk van je inkomen kun je uiteraard een hoger of een lager bedrag per week aan jezelf toekennen. Het feit dat je vooraf bedenkt wat je wilt gaan uitgeven in plaats van dat je achteraf op je rekening ziet wat je hebt uitgegeven is waar de grootste winst zit.

Lange termijn Shopping weekgeld Financiële buffer opbouwen Spaarpotjes slimmer geld uitgeven vrouw financieel onafhankelijk budgetcoach systemisch

Een plan voor de lange termijn

Een spaar- of beleggingsrekening voor de lange termijn helpt je om meer vrijheid te creëren. Geld maak je niet door een hoger inkomen, maar geld maak je door slim te investeren. Ga iets opbouwen voor de lange termijn en kijk hoe je dit geld voor je kunt laten werken. Hoe kun je geld inzetten om je maandlasten te verlagen of je (rente)inkomsten verhogen. Wanneer je dit gaat toepassen hoef je niet de rest van je leven tijd te blijven inruilen voor geld, zoals je bijvoorbeeld doet wanneer je voor een baas werkt of per uur betaald krijgt. Wil jij tips ontvangen om meer geld over te houden op je spaarrekening? Vraag het gratis e-book aan.

Automatiseren Lange termijn Shopping weekgeld Financiële buffer opbouwen Spaarpotjes slimmer geld uitgeven vrouw financieel onafhankelijk budgetcoach systemisch

Zoveel mogelijk automatiseren

Nog zo’n basisvoorwaarde die bij veel mensen mist is dat geldzaken geautomatiseerd worden geregeld. Elke handmatige handeling – zoals bijvoorbeeld het handmatig betalen van een nota – kost tijd en is foutgevoelig. Het risico dat iets blijft liggen is vele malen groter dan wanneer betalingen automatisch worden afgeschreven van een vaste lasten rekening. Ga dus zoveel mogelijk nota’s automatisch betalen. Als je weet hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en uitgaat dan kun je alles automatiseren, zonder je zorgen te hoeven maken of er genoeg geld op de rekening staat. Hoe je een automatisch systeem voor je geldzaken kunt opzetten leer je in de training: in 3 stappen je vermogen laten groeien.

Weten Automatiseren Lange termijn Shopping weekgeld Financiële buffer opbouwen Spaarpotjes slimmer geld uitgeven vrouw financieel onafhankelijk budgetcoach systemisch

Weten wie je bent en wat je wilt

Geld gaat nooit over geld. Hoe je over geld denkt heeft te maken met wie je bent, waar je vandaan komt en wat je wilt bereiken. Ervaar je stress of ga je om met geld op een manier waar je eigenlijk niet blij van wordt, dan kun je nog winst behalen door nog beter naar jezelf te gaan kijken. Ik zie vaak dezelfde patronen die zich herhalen of een geldangst niet past bij de feitelijke (geld)situatie waar iemand in zit. Er staat bijvoorbeeld genoeg geld op de rekening, maar iemand blijft bang om het kwijt te raken of voelt schuld of schaamte over het feit dat het geld er staat. Iemand komt telkens opnieuw in de schulden terecht. Het kan zo zijn dat je in een patroon van teveel geld uitgeven blijft herhalen uit loyaliteit voor een systeem waar je deel vanuit maakt. Bijvoorbeeld je systeem van herkomst – ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s – kunnen invloed hebben. Maar ook een vriendengroep waar je deel vanuit maakt of een organisatie waar je werkt kan invloed hebben op je (geld)gedrag. Wil je hier meer informatie over? Coaching kan je helpen om erachter te komen welke patronen bij jou meespelen. Weten wat ik voor je kan betekenen met betrekking tot het achterhalen van de oorsprong van je geldprobleem. Dit kan door vrijblijvend een kennismakingsgesprek met me in te plannen. Mail naar contact@geldengelukkig.nl voor meer info. Of maak gebruik van de mogelijkheid om een geldstrategiegesprek in te plannen.

Een start maken met financieel bewust leven? Lees ook eens één van deze boeken.

var bol_pml={“id”:”bol_1562056345115″,”baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=1001004010609009&productid=1001004005586501&productid=1001004010981670&productid=9200000096188254&”,”site_id”:”52879″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”Boeken fin succes”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/clientProductlink.js