Selecteer een pagina

Ben jij bang om grip te verliezen op geld en je uitgaven? Neem je het jezelf kwalijk als je onvoldoende controle hebt over je uitgaven? Je vraagt jezelf af: ‘waar geef ik al mijn geld aan uit?’

Regelmatig spreek ik vrouwen die aangeven niet goed genoeg grip te kunnen houden op uitgaven. Ze sparen aan het begin van de maand, maar komen vaak in de situatie dat ze ook weer geld terug moeten boeken van hun spaarrekening en ze begrijpen niet waar het aan ligt. Hun goede intenties zorgen nog niet voor het gewenste resultaat; namelijk een goed gevulde spaarrekening. Ze nemen zichzelf kwalijk dat ze teveel geld uitgeven.

Wat kun je doen om meer controle te krijgen over je uitgaven? In deze blog geef ik je 6 tips om om meer controle te krijgen over je uitgaven.

Tip 1: Plan je uitgaven

Maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij zetten lukt vaak wel, maar daarmee ben je er in de praktijk nog niet. En dit is wat ik vaak zie bij mensen die aangeven geen controle te kunnen houden over hun uitgaven. We vergeten de onverwachte uitgaven mee te nemen in onze geldplanning. Onderhoud aan een woning, even iets aanschaffen voor de kinderen, hoge uitgaven voor school, een auto die kapot gaat. Onverwachte uitgaven moeten ook worden opgenomen in een planning. Heb je dit nog niet meegenomen? Kijk dan ook eens naar de Geld en Gelukkig balans. Dit is een handige planningstool waarmee je ook de onverwachte uitgaven kunt opnemen in je planning.

Lees ook: Top 10 met beste boeken voor financieel succes aller tijden.

Teveel geld uitgeven, plan je uitgaven

Tip 2: Krijg grip op je emoties

Als vrouwen me vertellen dat ze geen grip hebben op hun uitgaven, dan bedoelen ze eigenlijk dat ze geen grip hebben op hun emoties die een bepaalde aankoop teweeg brengen. Ze begrijpen niet van zichzelf waardoor ze ineens in staat zijn tot een bepaalde aankoop over te gaan. Emoties zijn slechte financiële raadgevers. Leer je omgaan met de emoties die jouw koopgedrag beïnvloeden, dan leer je hoe je meer grip kunt krijgen op uitgaven.

grip op emoties, teveel geld uitgeven

Tip 3: Maak slimme keuzes

Met geld omgaan is eigenlijk niet meer dan slimme keuzes maken. Wat doe je wel en wat doe je niet? Je kunt je geld altijd maar één keer uitgeven, dus geef jij het uit aan dingen die écht belangrijk voor je zijn. Geef je (teveel) geld uit aan onbelangrijke dingen? Dan mis je misschien het inzicht in wat écht belangrijk voor je is. Dit begint met voor jezelf eens op te schrijven wat het allerbelangrijkste is in je leven. Wanneer je dit helder hebt dan is het gemakkelijker om slimme keuzes te gaan maken.

Tip 4: Stop met jezelf dingen ontzeggen

Slim met geld omgaan wil niet zeggen dat je helemaal niets meer kunt doen. Ik zie mensen vaak de fout maken dat ze elke euro sparen en helemaal niets leuks meer voor zichzelf doen. Terwijl het ook heel belangrijk is om jezelf regelmatig met iets te belonen en er dan ook écht van te genieten. Ontzeg jezelf dus niet alle leuke dingen. Ik raad altijd aan om 10% van je inkomen verplicht uit te geven aan leuke dingen. Past dit niet binnen je planning? Kijk dan eens naar andere uitgaven. Kijk naar je vaste lasten of boodschappen. Kun je ergens anders op besparen, zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen?

Teveel geld uitgeven streng voor jezelf

Tip 5: Ontdek oude patronen

Laatst vertelde iemand me dat ze veel geld had uitgegeven – eigenlijk waren haar woorden verspild – aan persoonlijke ontwikkeling en coaching. Ik geloof dat een uitgave aan persoonlijke ontwikkeling en coaching de beste investering in jezelf is die je kunt doen. Maar… Dat betekent niet dat bijna al je geld daar aan op moet gaan. Geef je buitensporig veel geld uit aan één ding dan kan er een oud patroon of oude overtuiging zijn die jouw gedrag nog onbewust beïnvloedt. Oude patronen kun je bij jezelf ontdekken door je eerste herinneringen over geld eens op papier te zetten. Welke dingen die je vanuit huis hebt meegekregen hebben impact gehad? Wat is je altijd bijgebleven?

Ooit heb ik in verhouding tot mijn inkomen veel geld uitgegeven aan opleidingen. Toen ik deze oefening deed kwam ik erachter waar dit gedrag vandaan kwam. Mijn vader had ooit tegen me gezegd dat hij het betalen van mijn voltijd HBO-opleiding te duur vond. Ik ging daarom alvast werken en deed mijn HBO-opleiding in deeltijd. Dit ogenschijnlijk kleine incident waar ik – dacht ik – nooit veel last van had gehad, beïnvloedde op latere leeftijd nog mijn geldgedrag. Toen ik het zelf voor het zeggen had ging ik veel geld uitgeven aan opleiding. Toen ik mijn oude geldgedachte herkende en er zo achter kwam waar dit gedrag vandaan kwam kon ik mijn gedrag veranderen. Ik kon het oude patroon doorbreken en voelde niet meer de behoefte om onevenredig veel geld uit te geven aan opleiding. Mijn uitgaven kwamen weer in balans.

Lees ook: Top 10 met beste boeken voor financieel succes aller tijden.

Grenzen stellen, teveel geld uitgeven

Tip 6: Stel je grenzen

Wanneer je bang bent om grip te verliezen op geld kan het ook zijn dat je het moeilijk vindt om grenzen te stellen. Ik zie dit vaak bij moeders ten opzichte van hun kinderen. Je kinderen gun je alles; dat is logisch. Maar ook precies de reden waarom ik regelmatig meemaak dat de spaarrekening van de kinderen beter gevuld is dan die van de ouders. Of dat de kinderen wat extra geld krijgen van hun ouders – omdat ze het anders niet redden – terwijl de woning nodig toe is aan een onderhoudsbeurt of er geen geld is om de auto te repareren of te vervangen. Dit heeft ook te maken met grenzen aangeven. Ik vergelijk dit ook wel eens met de veiligheidsinstructies in het vliegtuig. Ouders dienen het zuurstofmasker eerst bij zichzelf op te zetten, voordat ze de kinderen helpen. En met geldzaken werkt dit precies hetzelfde. Slim omgaan met geld houdt in dat je op tijd grenzen stelt wanneer nodig.

In deze blog heb ik je 6 tips gegeven om meer controle te krijgen over je uitgaven. Heb jij zelf nog leuke tips? Laat het me weten via contact@geldengelukkig.nl.

Meer tips om geld over te houden op je rekening lees je in mijn e-book: in 7 stappen meer geld op je rekening.