Selecteer een pagina

Jullie geven teveel geld uit en je maakt je zorgen. Jullie hebben een goed inkomen, maar toch is aan het einde van de maand het geld op en soms nog meer. Waar is het gebleven? Het frustreert je. Zeker omdat je partner teveel geld uitgeeft. Als je hem helemaal zijn gang zou laten gaan dan maakt hij misschien schulden.

Je weet dat het moeilijk is om een ander te veranderen, maar wanneer je dat niet probeert ben je bang dat jullie in de financiële problemen komen. Wat kun je doen?

In deze blog vertel ik je 5 dingen die je kunt doen wanneer je partner teveel geld uitgeeft en hoe je hem beweegt om anders met geld om te gaan.

Aan het einde van deze blog heb je enkele handvatten, waarmee je verder kunt.

Creëer een veilige omgeving

Wanneer een koppel van mening verschilt bijvoorbeeld over de manier waarop zij met geld omgaan, dan leidt dit vaak tot spanningen en ruzie. Helaas werkt dat averechts. Heb je te maken met een partner die teveel geld uitgeeft, dan weet jouw partner dat waarschijnlijk zelf ook. Vaak speelt schaamte een rol, waardoor de persoon niet over het probleem praat en het misschien zelfs gaat verstoppen.

Het vraagt veel van jouw geduld, maar het beste werkt wanneer je rustig blijft en jouw partner laat zien dat hij helemaal mag zijn zoals hij is. Creëer een omgeving waar jouw partner de ruimte voelt om kwetsbaar te zijn, dan heb je meer kans dat het probleem toch besproken kan worden.

Inzicht

Waar blijft het geld nu eigenlijk echt? Vaak onder- of overschatten we wat we uitgeven. Dat heeft alles te maken met onze opvoeding en overtuigingen. Wat de één veel vindt, vindt de ander weinig. Daarom is het belangrijk dat je de feiten gaat bekijken. De cijfers inzichtelijk maakt en er het liefst samen voor gaan zitten, dat helpt echt. Is jouw voorstelling van wat er gebeurt in lijn met de werkelijkheid? Ligt het werkelijk alleen bij de ander of moet je samen andere beslissingen nemen?

Lees ook: Top 10 met beste boeken voor financieel succes aller tijden.

Ga het gesprek aan over leuke dingen

Ga in eerste instantie niet het gesprek aan over geld, maar over leuke dingen. Geld gaat niet over geld, maar over jullie toekomst. Start een gesprek over jullie gezamenlijke toekomst. Geld is slechts een middel om toekomstige dromen te realiseren.

Later kun je praten over hoe je heel concreet invulling kunt geven aan het realiseren van jullie toekomstdromen d.m.v. het opbouwen van een spaarpotje bijvoorbeeld. Je focust dan meteen op het positieve, namelijk jullie droom én niet op het teveel uitgeven van geld. En je weet wat je aandacht geeft groeit.

teveel geld uitgeven, praat over leuke dingen

Motiverende gespreksvoering

Gedragsverandering kan alleen plaatsvinden wanneer iemand zelf in beweging komt. Je partner zal zelf moeten veranderen, dan kun jij niet doen. Wanneer iemand nog niet klaar is voor verandering kunnen goedbedoelde adviezen verkeerd vallen en raak je alleen maar verder van je doel af.

Hoe kun je iemand wel helpen om in beweging te komen? In de financiële hulpverlening wordt hiervoor gebruik gemaakt van motiverende gespreksvoering. Ik zeg niet dat je als een hulpverlener te werk moet gaan en dit helemaal op je partner moet loslaten, maar het kan wel helpen om kennis te nemen van enkele principes uit de motiverende gespreksvoering, waarmee je je partner kunt ondersteunen.

Eigen verantwoordelijkheid

Veranderen kan alleen wanneer iemand zelf verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar situatie. Wanneer je partner op dit moment nog niet zover is, toon begrip en richt je dan in ieder geval op je eigen verantwoordelijkheid. Want je kunt blijven wachten tot je partner verandert én alle ‘schuld’ naar hem schuiven, maar dan gebeurt er niets. Het is voor sommige mensen zelfs een hele handige manier om zelf ook onder de verantwoordelijkheid uit te komen om het probleem aan te pakken.

Neem zelf het initiatief om dingen aan te pakken. Lees bijvoorbeeld het e-book: in 7 stappen meer geld op je rekening en voer een aantal veranderingen in.

In deze blog heb ik je verteld welke 5 dingen je kunt doen wanneer je partner teveel geld uitgeeft en daar niet over wil praten.

Kijk hoe ver je komt zónder dat je partner is aangehaakt, maar probeer hem er wél bij te blijven betrekken. Dit is en blijft iets van jullie samen. Maar wanneer je niets gaat doen, omdat je partner niet meewerkt, dan blijf je waar je bent en loop je een nog groter risico dat problemen ontstaan. Daar ga je toch niet op wachten?

Lees ook: Top 10 met beste boeken voor financieel succes aller tijden.