Selecteer een pagina

Je wordt telkens weer verrast door rekeningen. Kinderen kosten zoveel geld, daar is gewoon niet tegenop te werken. En net als je weer wat geld op je spaarrekening hebt gezet, dan gaat er iets kapot en moet je weer kosten maken. Hoe kan het toch dat je een goed inkomen hebt, maar dat er aan het einde van de maand nooit geld overblijft? Hoe doet de rest van Nederland dit dan?

In deze blog vertel ik je welke 4 fouten ik veel werkende ouders zie maken, waardoor ze geen idee hebben waar hun geld blijft en hoe je dit kunt voorkomen

1 Er is geen gezamenlijke rekening

Zonder gezamenlijke rekening voor huishoudelijke uitgaven heb je geen idee waar je geld blijft. Natuurlijk kun je daarnaast prima een eigen rekening aanhouden, maar wanneer twee mensen een huishouden delen dan zijn er gezamenlijke uitgaven. En gezamenlijke uitgaven zijn niet inzichtelijk als de één de hypotheek betaalt en de ander bijvoorbeeld de verzekeringen. Of als degene die toevallig op dat moment geld op zijn rekening heeft de rekening betaalt. Als je de huishoudelijke uitgaven betaalt van een gezamenlijke rekening waarop je allebei kunt kijken krijg je pas inzicht waar jullie samen geld aan uitgeven.

2 Er is geen stabiel inkomen

Voor een financiële planning zonder stress is het van belang dat er een regelmatig stabiel inkomen binnenkomt. Bij veel ondernemers ontbreekt het hier aan. De ene maand betalen ze zichzelf een laag inkomen uit – want het was een slechte maand – de andere maand een hoog inkomen. Maar de vaste lasten zijn elke maand even hoog. Dus blijven ze zichzelf telkens afvragen, zou het deze maand lukken? Onderneem jij? Zorg dat je jezelf een regelmatig salaris uit gaat betalen. In goede maanden creëer je een buffer en in slechte maanden betaal je jezelf uit van deze buffer.

3 Er is geen pinbudget

Als je niet van te voren hebt bedacht wat je wilt uitgeven aan pinuitgaven dan kan je geld overal aan op gaan. Het begint met van te voren vast te stellen wat je per maand acceptabel vindt om uit te geven aan boodschappen, kleding en leuke uitjes. Voor je het weet is al je geld op gegaan aan dit soort dingen en maar dan valt er een rekening op de deurmat en moet je het krediet op je betaalrekening gaan aanspreken. Zorg dat je beslist wat je maandelijks wilt pinnen en doe dit van een aparte rekening.

4 Er is geen geluksbegroting

Geld gaat niet over geld, maar over doen wat je gelukkig maakt. Veel ouders hebben het druk met alle dagelijkse dingen en nemen niet de tijd om te praten over waar ze nu eigenlijk het allerliefste geld aan zouden willen uitgeven. Met als gevolg dat ze overal geld aan uitgeven, behalve aan de dingen die écht gelukkig maken. Geluksdoelen stellen en geld bij elkaar krijgen om deze dromen te realiseren maakt gelukkig.

Wil jij een geluksbegroting maken? Maak dan gebruik van de Geld en Gelukkig balans. Ga samen het gesprek aan en zorg voor jullie gezamenlijke geluk op het gebied van geld.

In deze blog heb ik je verteld welke 4 fouten ik veel werkende ouders zie maken, waardoor ze geen idee hebben waar hun geld aan op gaat. Zelf geef ik het liefste geld uit aan vakantie. Waar geef jij het liefste geld aan uit? Vertel het me in de reactie!