Selecteer een pagina

“Help, ik geef gewoon teveel geld uit zonder erbij na te denken. Ik weet dat ik echt iets opzij moet gaan zetten voor mijn pensioen, maar ik blijf mijn kop in het zand steken.”

Zomaar een uitspraak die ik niet één, maar meerdere malen heb gehoord van vrouwen waarmee ik samenwerk. Herken je dit? Je weet dat je iets anders zou moeten doen. Dat het tijd wordt om te gaan werken aan je financiële planning, maar alleen de gedachte eraan zorgt er al voor dat je bevriest? Je hebt gewoon geen zin om ermee aan de slag te gaan. Je bent allergisch voor woorden als budgetteren, financieel en spreadsheet. Verschrikkelijk!!

Als het gaat om regelen van geld gerelateerde zaken zie ik veel uitstelgedrag. We spreken ook wel eens over geldregelhekel. Maar zou het niet eerder gaan om geldregelangst? Als ik doorvraag zie ik dat onder de hekel aan geldzaken vaak een angst zit. Voornamelijk vrouwen geven aan dat ze gewoon angst hebben om aan de slag te gaan met geldzaken. Bang voor wat ze gaan tegenkomen. Bang dat iemand gaat zeggen dat ze het niet goed genoeg doen. En dus blijven ze in het hangen in hun huidige geldgedrag, maar blijven zichzelf ondertussen verwijten dat ze teveel geld uitgeven zonder erbij na te denken.

Wat kun je hieraan doen? In deze blog vertel ik je 4 dingen die je kunt doen wanneer je last hebt van uitstelgedrag en vervalt in het teveel geld uitgeven zonder erbij na te denken.

1 Voel waarom je teveel geld blijft uitgeven zonder erbij na te denken.

Vaak proberen we dingen te beredeneren. Ons brein maakt overuren om ons gedrag te kunnen verklaren. Ik wil je uitdagen om eens een andere weg te bewandelen. Om te gaan voelen en te ervaren. Ga eens rustig zitten met je ogen dicht. Haal een aantal keren diep adem. Stel jezelf een situatie voor waarbij je voor je gevoel teveel geld uitgeeft. Waar ben je? Waar geef je geld aan uit? Welke emoties voel je? Wie speelt er een rol bij het nemen van deze beslissing. Welk gevoel roept een aankoop bij je op? Welk verlangen, welke wens speelt mee?

2 Onderzoek je systeem van herkomst.

De manier waarop we met geld omgaan nemen we vaak over van onze ouders. Onderzoek wijst dit uit. Je ‘systeem van herkomst’ bepaalt dus grotendeels hoe jij met geld omgaat. Welke dingen heb je geleerd van je ouders over geld? Wie regelde altijd de geldzaken bij jou thuis? Was dat je vader of je moeder? Heb je misschien de overtuiging dat vrouwen niet met geld kunnen omgaan? Of dat mannen over het geld gaan? Heeft degene die het meeste verdient de meeste zeggenschap over geld? Of heb je zelf gewoon vaak gehoord dat je er niet zo goed in bent? Schrijf voor jezelf eens op welke informatie je systeem van herkomst geeft over hoe je met geld omgaat.

3 Ga noteren hoeveel geld je uitgeeft.

Inzicht is belangrijk. Een financiële planning geeft heel veel rust en inzicht. Maar is deze stap te groot voor jou, dan kun je misschien kleiner beginnen. Koop een mooi notitieboekje en schrijf je uitgaven op. Schrijf ook eens op welke doelen en wensen je hebt. Kijk of de dingen waaraan je geld uitgeeft ook in lijn zijn met deze doelen en wensen. Wil je iets veranderen aan je uitgaven? Doe dit in kleine stapjes. Schrijf op welke kleine stap je morgen kunt zetten, zodat je voorkomt dat je teveel geld blijft uitgeven.

4 Schakel iemand in om uit te zoeken waar geldregelangst vandaan komt.

Wanneer je bevriest is er zoals ik al zei vaak sprake van een onderliggende angst. Het is voor jezelf soms vrij moeilijk te achterhalen waar die angst vandaan komt en hoe je dit kunt oplossen. Had je dit geweten, dan had je het waarschijnlijk al gedaan, toch? Daarom kun je vaak beter iemand inschakelen die je hierbij kan helpen. Dan heb je meteen een stok achter de deur en een afspraak in je agenda om stappen te gaan nemen. Soms moet je eerst je geldregelangst oplossen nog voordat je aan de slag kunt met het inzichtelijk maken van inkomsten en uitgaven. Je hebt dus nog een tussenstap nodig voordat je je er toe kunt zetten om een financieel professional in te schakelen. Schakel daarom eerst een coach in die je helpt bij het doorbreken van dit patroon.

In deze blog heb ik je verteld welke 4 dingen vrouwen kunnen doen wanneer ze teveel geld uitgeven zonder erbij na te denken.

Wil jij eens sparren over jouw geldgedrag? Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw geldregelangst op te lossen? Plan dan gratis en vrijblijvend een geldstrategiegesprek met me in. Samen maken we een plan voor het zetten van de eerste stap.