Selecteer een pagina

Maak jij je wel eens zorgen over geld? Levert omgaan met geld stress op? Je neemt jezelf kwalijk dat je teveel geld uitgeeft. Of je vindt dat je nog beter grip had moeten houden op geld dan je tot nu toe gedaan hebt. Je spaart wel geld, maar aan het einde van de maand moet je toch constateren dat je teveel geld hebt uitgegeven en dan boek je weer een bedrag terug van je spaarrekening. Daar baal je van. Het geeft je het gevoel dat je faalt.

Wist je dat ongeacht hoeveel geld je op je rekening hebt je dit probleem blijft houden? Het probleem zit niet in de manier waarop je met geld omgaat, maar in de manier waarop je tegen geld aankijkt. Je kunt dit oplossen door je relatie met geld te verbeteren.

In deze blog vertel ik je hoe je je relatie met geld kunt verbeteren. Ik geef je 3 tips en aan het einde van deze blog weet je hoe je ervoor kunt zorgen dat je positiever gaat denken over geld, zodat omgaan met geld leuker en gemakkelijker wordt.

Zorg dat geven en nemen in evenwicht is

Ik zeg wel eens dat ik aan de manier waarop iemand met geld omgaat kan zien hoe hij of zij in het leven staat. Laatst sprak ik met iemand die een heel goed inkomen verdiende en nog steeds geld tekort kwam.

Hoe kan dat? Je hebt zo’n goed inkomen?

Het antwoord was dat ze nóg beter voor anderen zorgde dan voor zichzelf. Ze gaf nóg meer tijd, nóg meer energie en deed dingen voor andere mensen die haar zelf veel geld kostten. Een hele mooie eigenschap – iets voor anderen doen – maar in dit geval was geven en nemen niet helemaal in evenwicht. En dat bleef je zien aan haar bankrekening. Doe je vaak veel voor anderen, maar vind je het moeilijk om hulp te aanvaarden? Kans dat dit ook te zien is aan de manier waarop je met geld omgaat. En dit is slechts een voorbeeld. Vele variaties zijn mogelijk. Zorg er in ieder geval voor dat geven en nemen met elkaar in evenwicht is.

Spoor geldblokkades op

Ik moet je eerlijk bekennen, toen ik voor de eerste keer hoorde van geldblokkades vond ik het een beetje zweverig klinken. Ik ben heel praktisch ingesteld en het idee dat je geldproblemen eerst in je hoofd moet oplossen riep wat weerstand bij me op. Dat is toch gewoon een kwestie van inkomsten en uitgaven! Inmiddels ben ik van gedachten veranderd. Ik zie namelijk dat bepaalde problemen inderdaad in stand worden gehouden door overtuigingen van de persoon waar het om gaat. Het woord blokkade is een goede weergave van wat er gebeurt. Laatst vroeg ik een klant om vanaf nu elke dag even op haar bankrekening te gaan kijken. “Dat vind ik helemaal niet leuk”, riep ze uit. En dat was precies de reden dat stress over geld was ontstaan. Ze had voorheen geen idee wat er werd afgeschreven. Dan is het onmogelijk om een goede relatie met geld te hebben laat staan er grip op te krijgen.

Wat weerhield haar ervan om op de rekening te gaan kijken? Was het een ervaring uit het verleden?

Dit zijn dingen die we gaan uitzoeken tijdens een coachtraject. Inmiddels weet ik: iedereen heeft geldblokkades. Ongeacht hoeveel geld je op je rekening hebt. Het maakt niet uit. Op elk niveau en niet alleen op het gebied van geld kom je blokkades tegen. Spoor ze op en sta stil bij wat ze je te vertellen hebben. Laat ze vervolgens los en dan kun je verder naar de volgende stap.

Zorg voor inzicht en planning

Hoe kun je een goede relatie opbouwen met geld als je er niet naar wilt kijken? Het antwoord is: dat kan niet. Inzicht en planning is essentieel om een goede relatie met geld op te bouwen. Ik heb je al verteld dat je wordt tegengehouden door blokkades; (oude) overtuigingen of verhalen die je niet helpen om verder te komen.

Vind je het moeilijk om aan de slag te gaan met inzicht en planning? Kijk dan naar wat je nog tegenhoudt en los dat eerst op.

Want deze stap moet je gaan zetten! Het is de enige manier om écht helder te krijgen wat nodig is om bepaalde problemen aan te pakken of bepaalde doelen te bereiken. Zelfs als je op dit moment al inzicht hebt dan is het belangrijk dat je ook een planning maakt. Veel mensen vergeten om een inschatting te maken van kosten die bijvoorbeeld één of een paar keer per jaar gemaakt moeten worden. Onderhoud aan de woning, een APK-keuring, vervanging van je auto, eigen risico van de zorgverzekering. Maar ook een middag shoppen voor het nieuwe seizoen of het boeken van een vakantie. Deze hogere uitgaven die niet maandelijks terugkomen zijn dan niet ingecalculeerd in de financiële planning en de spaarrekening moet onverwachts geplunderd worden. Als je daar niet op gerekend had voelt dat niet leuk!

Ben je wel voorbereid op deze uitgaven dan zul je er veel luchtiger tegenaan kijken en dat komt je relatie met geld ten goede. Je gaat namelijk niet boos, geïrriteerd zijn of jezelf schuldig voelen wanneer je extra geld uitgeeft. Je had er rekening mee gehouden, dus is het oké. Hoeveel geld je wel of niet hebt maakt niets uit. Zorg altijd voor inzicht en planning!

In deze blog heb ik je 3 tips gegeven om je relatie met geld te verbeteren, zodat je er geen haat-liefde verhouding meer mee hoeft te hebben. Deze tips gaan je helpen wanneer je meer geld wilt sparen. Wil je leren welke stappen je nog meer kunt zetten voor een goedgevulde spaarrekening? Lees dan ook het e-book: in 7 stappen meer geld op je rekening.