Selecteer een pagina

Steeds vaker lezen we over huishoudens met een goed inkomen die toch moeite hebben met rondkomen. De oorzaak van dit probleem zit bijna altijd in het uitgeven van teveel geld. Soms ongemerkt. We trappen massaal in de valkuil dat geld wordt uitgegeven dat nu wel op de rekening staat, maar eigenlijk gereserveerd had moeten worden voor een later tijdstip.

Sommige ouders zijn zich bewust van het probleem. Een gezin heeft vaak hogere vaste lasten. Daarnaast weten ze dat ze eigenlijk moeten sparen voor toekomstige studiekosten van de kinderen, aanvulling van hun pensioen of rekening moeten houden met verlies van werk of financiële tegenvallers, maar ze komen er niet toe dit te doen. Andere ouders zijn zich totaal niet bewust van het probleem en komen er pas achter bij financiële tegenslag of wanneer een hoge rekening daadwerkelijk op de deurmat valt.

Teveel geld uitgeven is dus iets waar moeilijk grip op te krijgen is. Laten we ervan uitgaan dat je iets wilt veranderen aan de manier waarop je geld uitgeeft, dan weet je nog niet altijd hoe je dit kunt aanpakken. Aanpassen van gedrag wordt door veel mensen als lastig ervaren.

Wanneer je grip krijgt op geld en het lukt om te stoppen met teveel geld uitgeven is dat een enorme opluchting! Stel je eens voor hoe het zou zijn om voldoende geld op je spaarrekening te hebben, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over de toekomst, over hoge kosten en vervelende rekeningen. Hoeveel rust zou dat geven?

In deze blog vertel ik 11 dingen die ik in de praktijk vaak verkeerd zie gaan, waardoor werkende ouders ongemerkt teveel geld uitgeven. Aan het einde van deze blog heb je inzichten en weet je welke dingen je kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder geld gaat uitgeven.

1 Emoties niet laten meespelen wanneer ze geld uitgeven

Emotie is een slechte financiële raadgever wordt vaak gezegd en dit is helemaal waar. Ik kan me niet herinneren dat ik een situatie met een klant ben tegengekomen waarbij emotie géén rol speelde. Vaak denken we dat we bewust keuzes maken als we geld uitgeven, maar zo is het helaas niet. 95% van ons gedrag vindt namelijk op onbewust niveau plaats en marketeers spelen hier handig op in. Zij weten precies hoe ze een emotie kunnen oproepen en op deze wijze worden we verleid om meer (impuls)aankopen te doen.

2 Oude patronen of trauma’s uit de kindertijd gaan herkennen

Veel van onze emoties zijn nog oude patronen of trauma’s uit onze kindertijd. De ervaringen die wij als kind opdoen tussen 0 en 7 jarige leeftijd spelen – zonder dat we dit weten – nog steeds een belangrijke rol in ons dagelijks handelen. Wat we nodig hebben is meer inzicht in deze emoties en hoe dit ons dagelijkse handelen beïnvloedt. Emotionele volwassenheid is van belang als je wilt voorkomen dat je teveel geld uitgeeft.

Teveel geld uitgeven kindertijd

3 Zich realiseren dat ons geldgedrag beïnvloed wordt door opvoeding

Onderzoek wijst uit dat kinderen van ouders met geldproblemen een groter risico lopen om later zelf ook in geldproblemen te komen. Dat is niet zo gek. Op school leren we (helaas) nog niet veel over het verstandig omgaan met geld, budgetteren of geld voor ons laten werken. Dus volgen we gemakkelijk het voorbeeld van onze ouders. De manier waarop zij geld uitgeven is ons voorbeeld. Zijn zij echte spaarders of geven zij al hun geld altijd meteen uit als het binnenkomt? Dit heeft invloed op ons eigen geldgedrag op latere leeftijd.

4 Hun systeem van herkomst herkennen

Bovendien is een kind altijd loyaal aan zijn ouders en zal het dus patronen en denkwijzen overnemen van zijn of haar ouders. Wat als deze patronen en denkwijzen niet bijdragen aan een gezonde financiële toekomst? Met klanten onderzoek ik daarom altijd het systeem van herkomst om oude patronen op te sporen en te doorbreken. Op deze manier wordt het gemakkelijker om inzicht te krijgen in je geldgedrag. Wat heb jij van je ouders meegekregen over geld?

systeem van herkomst geld uitgeven

5 Praten over geld niet zien als verboden onderwerp

Op praten over geld zit nog steeds een taboe. Zelden wil de Nederlander zijn inkomen delen en met het vragen van hulp bij het regelen van onze geldzaken zijn we ook terughoudend. Gelukkig hoor ik ook steeds meer een ander geluid, want van deze overtuiging moeten we echt af! Omgaan met geld is soms gewoon ingewikkeld. Ik heb er jaren over gedaan om bepaalde kennis eigen te maken. Hoe realistisch is het om van iemand met een totaal andere opleiding en achtergrond te verwachten dat hij of zij dit allemaal zelf kan of doet. Of nog beter de vraag: hoe realistisch is het om dit van jezelf te verwachten?

6 Een professional raadplegen

Zelfs wanneer je dénkt dat je alles weet, dan weet je het nog niet. Ik leer nog steeds elke dag. Je weet namelijk vaak niet welke kennis je niet hebt. Snap je 😉? Je hebt af en toe advies nodig van een professional. Daar zijn ze voor. Of het nu gaat over financieel advies, planning of budgetteren. Je zou niet pas aan tafel moeten zitten als er een probleem dreigt te ontstaan. Dan ben je te laat. Voorkomen is gemakkelijker – en veeeel goedkoper – dan genezen. Handel preventief. Laat jezelf goed informeren, daar zijn deze mensen voor. En die vinden het echt niet gek om mee te kijken in jouw huishoudboekje. Ze doen namelijk de hele dag niets anders. Weg met die taboe!!

7 Kennis hebben van hoe ons brein werkt

Onze communicatie vindt voor het grootste gedeelte plaats door middel van woorden. We praten met elkaar om kennis uit te wisselen. Woorden en taal wordt door ons brein verwerkt in de linker hersenhelft. Woorddenkers hebben een dominante linker hersenhelft. Wat we óók weten is dat het opnemen van informatie – via de linker hersenhelft –  vaak moeilijker is voor mensen met (geld)stress. Onderzoek wijst uit dat financiële stress invloed heeft op ons IQ en dit bemoeilijkt het opnemen van informatie door te lezen of te praten. Besef je dus dat het niet vreemd is als informatie niet direct blijft plakken. Ga op zoek naar een andere oplossing of laat je helpen.

Visueel. Hoe werkt ons brein? Teveel geld uitgeven

8 Gebruik gaan maken van visuele hulpmiddelen

Als Financieel Adviseur leerde ik al om gebruik te maken van visuele hulpmiddelen. “Teken zoveel mogelijk uit voor een klant”, werd mij meteen geleerd. En niet voor niets! Wanneer iets visueel is dan schakelen we over naar onze rechter hersenhelft waarmee we vaak gemakkelijker informatie kunnen opnemen en onthouden. Alleen maar lezen over geld is dus soms geen oplossing als de informatie niet écht wordt opgenomen. Daarom is het extra belangrijk om informatie, gedrag en houding ten opzichte van geld visueel te maken. Ik maak -naast tekeningen – steeds vaker gebruik van visuele hulpmiddelen zoals poppetjes of voorwerpen tijdens mijn coaching. Ik merk dat een probleem daarmee veel sneller helder kan zijn en klanten veel sneller tot een inzicht komen. Soms al binnen een paar seconden. Wil je je gedrag of patroon met betrekking tot het uitgeven van geld helder krijgen? Probeer het dan eens visueel te maken.

9 Inzicht verkrijgen in waar je geld aan uitgeeft

Het begin van de maand en ons salaris is binnen. Enthousiast geven we geld uit aan dingen die we écht nog nodig hadden, maar oeps… voor het einde van de maand is het geld op de lopende rekening al op. De spaarrekening moet worden aangesproken of we staan eventjes in het rood. Waar blijft al ons geld toch? Als ik met deze klanten in de geldzaken duik, dan komen we er wel achter waar al het geld is gebleven. Onbewuste uitgaven worden bewuste uitgaven, dat is de eerste stap.

10 Een planning maken met betrekking tot het uitgeven van geld

Het probleem is dat we vaak geld uitgeven zonder planning. Zonder planning voor meerdere jaren, één jaar en een maandplanning blijf je achter de feiten aanlopen. Je komt vaak geld tekort, omdat je een uitgave niet zag aankomen. Tenzij je een natuurtalent sparen bent. Maar helaas is dat niet iedereen gegeven. Daarom is die planning zo belangrijk. Maak een geldplanning voor de lange en korte termijn.

Save money teveel geld uitgeven

11 Eerst geld sparen daarna pas gaan uitgeven

We geven gemakkelijk geld uit wat we eigenlijk niet hebben. Begin met een bedrag te reserveren aan het begin van de maand in plaats van aan het einde van de maand. Zet het geld meteen op een spaarrekening. Desnoods een rekening waar je niet zo gemakkelijk geld van kunt afhalen. Wanneer je op deze manier te werk gaat ga je automatisch minder geld uitgeven. Veel succes!

In deze blog heb ik 11 dingen gedeeld die werkende ouders kunnen doen om te voorkomen dat ze teveel geld uitgeven. Wil jij na het lezen van deze blog beginnen met (meer geld) sparen. Weet je niet altijd hoe je kunt beginnen en kun je nog wat slimme tips gebruiken? Lees dan ook het e-book: in 7 stappen meer geld op je rekening. In 7 eenvoudige stappen leg ik je uit hoe je kunt zorgen voor een goed gevulde spaarrekening. Het e-book stel ik gratis beschikbaar. <<VRAAG HET HIER AAN>>.