Selecteer een pagina

Starten met beleggen? Financiële vrijheid en financiële onafhankelijkheid bereik je niet door te blijven sparen. Een spaarrekening is prima voor een financiële buffer en korte termijndoelen, zoals een vakantie, maar zet je je geld op de spaarrekening voor lange termijn, dan wordt het op dit moment zelfs minder waard. Je raakt dus verder van je doel af.

Slim met geld omgaan betekent niet alleen genoeg geld overhouden of sparen. De belangrijkste stap is dat je gespaard geld vervolgens slim gaat investeren. Je gaat geld voor je laten werken. Dit kan op veel manieren. Eén van die manieren is starten met beleggen. Met beleggen is het mogelijk om een hoger rendement te behalen. Daar staat tegenover dat je ook risico neemt om (een gedeelte van) je inleg te verliezen. Om de afweging goed te kunnen maken moet je op een weloverwogen manier kunnen kijken naar beleggen. Daar ga ik je in deze blog bij helpen.

Als ik praat met vrouwen over beleggen, dan merk ik dat veel van hen zich nog laat tegenhouden om te gaan beleggen. Angst om geld kwijt te raken speelt vaak een rol, of zich liever niet willen verdiepen in de materie. Te ingewikkeld. Toch jammer, want als je het hele jaar door hard werkt om geld te verdienen, dan wil je toch dat het geld voor jou werkt en niet dat het (alleen maar) wordt besteed aan dingen die binnen no-time niets meer waard zijn?

Beginnen met beleggen hoeft niet zo moeilijk en groots te zijn als je misschien nu denkt. In deze blog vertel ik je in 6 stappen hoe je kunt beginnen met beleggen, zonder dat je er wakker van hoeft te liggen. Ik help je kleine stappen te nemen en weloverwogen keuzes te maken. Misschien ben jij na het lezen van deze blog wel klaar om een eerste stap te gaan zetten richting beleggen.

beleggen teveel geld uitgeven financieel onafhankelijk coach vrouwen

Stap 1: Waarom ga je beleggen?

De eerste stap is om hierbij stil te staan. Als het niet belangrijk voor je is, dan is het ook niet zinvol om eraan te beginnen, toch? En dan zou ik het vooral niet aanraden. Maar wil je meer uit je geld halen om doelen te bereiken, dan is beleggen het onderzoeken waard. Beleggen doe je altijd voor de lange termijn en met een doel. Dat doel hoeft nog niet heel specifiek te zijn ben ik van mening. Zelf koppel ik mijn doelen altijd aan mijn belangrijkste kernwaarden. Kernwaarden motiveren mij meer dan een specifiek doel, zoals pensioen of de studie van de kinderen. Zo zijn vrijheid en onafhankelijkheid belangrijke kernwaarden voor mij en dus beleg voor meer financiële vrijheid. Elke keer wanneer ik geld inleg geeft mij dit dus ook een gevoel van vrijheid. Waar ik het écht voor ga gebruiken? Over 10 jaar wil mijn dochter misschien studeren. Dan staat er in ieder geval een potje klaar. Misschien gebruik ik het op dat moment? Misschien nog niet? Dat ligt eraan of het op dat moment gunstig is. Het feit dat de optie er is geeft mij rust en vrijheid. Waarom zou jij willen beleggen?

beleggen teveel geld uitgeven financieel onafhankelijk coach vrouwen kennis investeren

Stap 2: Investeer in kennis over beleggen.

Beleg nooit in iets wat je niet begrijpt. Wanneer je gaat beleggen in één product om te beginnen, zorg dan dat je dit product in ieder geval begrijpt. Er zijn zoveel mogelijkheden, dus wanneer je door de bomen het bos niet ziet zou je kunnen beginnen bij indexfondsen. Dit advies heb ik ooit gekregen, vanwege de meestal lage kosten. En nog steeds worden indexfondsen volop aangeprezen door financieel professionals. Op internet is er voldoende informatie over te vinden. Zo lees ik bijvoorbeeld ook graag op Financieel Onafhankelijk Blog. Voor zover op moment van schrijven van deze blog bij mij bekend is de goedkoopste manier om te gaan indexbeleggen in Nederland via DeGiro. Lage kosten zijn erg belangrijk als je gaat beleggen, want kosten hebben invloed op je resultaat. Op lange termijn kan dit heel veel geld schelen. Verdiep je dus altijd in de kosten. In het boek: ‘miljonair met een gewone baan‘ wordt dit ook helder uitgelegd. Echt een goed boek waarin zo duidelijk wordt onderbouwd dat financieel onafhankelijk worden misschien wel gemakkelijker is dan je nu denkt, o.a. door te investeren in indexfondsen. Een andere boekentip die ik voor je heb is: ‘nooit meer slapend arm‘ . Ook een aanrader wanneer je nog niet helemaal overtuigd bent over het feit dat je met geld slimmere dingen kunt doen dan het op de spaarrekening zetten.

beleggen teveel geld uitgeven financieel onafhankelijk coach vrouwen

Stap 3: Begin klein met beleggen.

We denken vaak groot en moeilijk als het gaat om beleggen. Beleggen moet je doen met geld dat je kunt missen heb ik ook altijd geleerd. Maar daar even kritisch naar gekeken; de meeste mensen kunnen wel € 1,- per dag missen toch? 4 kopjes koffie per week minder? Dit is precies het bedrag waarmee ik begonnen ben toen ik ging beleggen. Niet meteen met honderden euro’s per maand. Gewoon € 1,- per dag. Daar een beetje gevoel bij krijgen en vervolgens langzaam uitbreiden. Zelf maak ik gebruik van het appje Peaks waarbij het heel gemakkelijk is om kleine bedragen in te leggen (en later weer op te nemen). Zij promoten het beleggen met je wisselgeld. Kleine bedragen die je ongemerkt opzij kunt zetten. Ik gebruik het ook als extra uitdaging als ik een besparing heb gerealiseerd. Bijvoorbeeld een tientje wat ik heb bespaard en anders ergens anders aan had uitgegeven. Dat gaat nu in de pot met beleggingen. Zo maak ik van besparen een uitdaging die meteen zichtbaar meer geld oplevert. Ook geeft Peaks leuke informatie over beleggen. Ze delen kennis en sturen even een e-mailtje met uitleg wanneer er iets bijzonders is op de beurs, bijvoorbeeld wanneer de koers aan het zakken is. Een goede optie voor de beginnende belegger vind ik.

beleggen teveel geld uitgeven financieel onafhankelijk coach vrouwen

Stap 4: Leg periodiek en automatisch geld in als je gaat beleggen

Als het gaat om beleggen denken veel mensen aan speculeren. Laag inkopen en zo hoog mogelijk verkopen, korte termijn. Beleggen wordt om die reden ook weleens vergeleken met gokken. Want de meeste mensen kunnen nu eenmaal geen toekomst voorspellen. Dit is niet de manier van beleggen die ik toepas. Beleggen is wat mij betreft voor de lange termijn. Aankopen om voor lange tijd niet meer te verkopen. Buy and hold. Tijd nemen om je vermogen te laten groeien. Meestal kosten veel transacties meer geld. Periodiek beleggen heeft als voordeel dat je inleg minder gevoelig is voor koersschommelingen. Soms kun je zelfs profiteren van koersschommelingen. Op de website van KNAB staat hier een mooi rekenvoorbeeld van. Dus overweeg om naast die automatische overboeking op de spaarrekening ook eens een automatische overboeking naar een beleggingsrekening. Al is het bijvoorbeeld maar voor € 50,- per maand.

beleggen teveel geld uitgeven financieel onafhankelijk coach vrouwen

Stap 5: Beperk je risico

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat je toch rustig kunt slapen? Er zijn een paar dingen die het risico van beleggen beperken. Een lange beleggingshorizon. Op lange termijn valt het meestal mee wat de gevolgen zijn van een tijdelijke dip. Kijk maar eens naar hoe de beurs zich na 2008 weer hersteld heeft. Op www.beleggen.nl kun je dit zien in grafieken. Kies voor 15 jaar om een beter beeld te krijgen. Daarnaast is een goede spreiding belangrijk. Investeren in één aandeel is kwetsbaar. Wanneer het slecht gaat met het bedrijf waarvan jij een aandeel hebt, dan heeft dit een relatief grote invloed op jouw vermogen. Daarom zijn voor beleggen met kleine bedragen – zoals eerder besproken- indexfondsen interessant. Hierin zitten meerdere aandelen of obligaties. Wanneer het met één slecht gaat, dan wordt dit gemakkelijker opgevangen door de andere aandelen en obligaties. Dit beperkt het risico. Aan de andere kant heeft het een minder grote invloed op het te behalen rendement. Hiervan zijn ook prachtige rekenvoorbeelden, maar die zal ik je in deze blog besparen ;-).

beleggen teveel geld uitgeven financieel onafhankelijk coach vrouwen

Stap 6: Bewaar rust en ga terug naar je waarom

Als je de beurs gaat dalen is de meest gemaakte fout dat mensen gaan verkopen uit angst. Ik heb ooit iemand gesproken die zijn gehele portefeuille had verkocht in 2008 toen de beurs bijna gehalveerd was. Een ander had diezelfde portefeuille aangehouden en in 2014 een enorm goed jaar gehad. Zij had alweer een hogere waarde dan voor 2008. Natuurlijk biedt het verleden geen garanties voor de toekomst. En elke situatie is uniek. Maar tot nu toe lijkt nog steeds de winnende strategie: bewaar je rust en verlies je lange termijn doelen niet uit het oog. Waarom ben je ook alweer begonnen met beleggen? En zet dit ook in een reëel perspectief. Hoeveel was je geld nog waard geweest als je het had geïnvesteerd in een nieuwe auto. Als het om een nieuwe auto gaat dan zijn we gewend om snel geld af te schrijven. Wanneer geld uitgeeft aan nieuwe spullen is het zodra je de winkel verlaat al 25% minder waard. Maar als het om beleggen gaat dan lijken we eerder bang om te verliezen, terwijl we aan andere dingen dagelijks bakken met geld verliezen. Plaats je verlies in perspectief en bewaar je rust voor betere tijden.

In deze blog heb ik je in 6 stappen verteld hoe je kunt beleggen zonder er wakker van te liggen. Wil je beginnen met beleggen? Dan is het belangrijk om eerst goed financieel inzicht te krijgen in waar jouw beleggingsruimte zit. Dit kun je doen met de Geld en Gelukkig balans. Een gratis hulpmiddel om jou te helpen bij het realiseren van je financiële doelen. Veel succes!

Disclaimer: Deze blog is deels mijn persoonlijke mening en deels eigen kennis en ervaring opgedaan in de periode dat ik werkzaam was in de bankensector. Ik ben géén adviseur (meer ;-)) en dit is géén beleggingsadvies. Deze blog is bedoeld om kennis met je te delen op basis waarvan je zelf een beslissing kunt nemen of beleggen een optie voor je is. 
var bol_sitebar={“id”:”bol_1569943360962″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000011362162″,”familyId”:”9200000011362162″,”site_id”:”52879″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:true,”link_name”:”Financial%20Independence%20For%20Women%2C%20Vered%20Neta”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};<script type="text/javascript"

var bol_sitebar={“id”:”bol_1569943701607″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000082794386″,”familyId”:”9200000082794386″,”site_id”:”52879″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:true,”link_name”:”Miljonair%20met%20een%20gewone%20baan%2C%20Oeds-Jan%20Postma”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js