Selecteer een pagina

De belastingaangifte moet weer gedaan worden, maar jij kijkt er niet naar uit. Het is ingewikkeld en je bent bang dat je het niet goed doet. Bij het idee aan papieren en cijfertjes zakt de moed je in de schoenen en stroomt de energie al uit je lijf.

We lijden massaal aan geldregelhekel of misschien zelfs wel geldregelangst. Angst voor cijfertjes is iets wat bij veel mensen voorkomt. Echt niet uitzonderlijk. Maar helaas moeten sommige dingen toch gewoon gebeuren. Zoals dus die belastingaangifte. Daarom geef ik je in deze blog een 9 tips waarmee je toch vol positieve energie aan de slag kunt met je belastingaangifte. Ik wil je helpen om het gewoon te gaan doen. Door die zure appel heen bijten! En straks opgelucht zijn dat je het weer achter de rug hebt.

1 Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. De belastingdienst heeft allerlei handige hulpmiddelen op de website waarmee je je goed kunt voorbereiden op het doen van de belastingaangifte. Bekijk op de checklist wat je nodig hebt en begin alvast met het verzamelen van deze papieren. Kijk op de website van de belastingdienst.

2 Zet een datum in je agenda

Wanneer je bezig bent met de voorbereiding plan dan ook alvast een datum in je agenda om de aangifte daadwerkelijk te doen. Hiermee voorkom je dat je blijft uitstellen tot het allerlaatste moment.

Datum belasting belastingaangifte teveel geld uitgeven

3 Zoek een belastingmaatje

Waarom alleen doen als het ook samen kan? Wanneer je samen met iemand afspreekt om de belastingaangifte te doen, dan heb je een extra stok achter de deur. Samen is het leuker, gemakkelijker om dingen uit te zoeken. Maak er een gezellige en nuttige koffie of theedate van.

4 Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht

Wat de uitkomst van jouw belastingaangifte is weet ik natuurlijk niet. Misschien moet je betalen, misschien krijg je geld terug. Dat laatste zou natuurlijk al een mooi cadeautje zijn. Maar mocht je niet zo’n leuk cadeautje in het vooruitzicht hebben, zorg dan toch dat je jezelf iets leuks beloofd.

Beloning belastingaangifte belasting teveel geld uitgeven

5 Schoon je administratie op

Opruimen levert energie op. En zo ook een opgeruimde administratie. Maak gebruik van de gelegenheid om weer eens alles te ordenen. Oude papieren weggooien voelt heel fijn. Een opgeruimde administratie is een opgeruimd hoofd. En met een opgeruimd hoofd doe je gemakkelijker belastingaangifte.

Administratie orde belasting belastingaangifte teveel geld uitgeven

6 Begin met positieve energie

Oké, je kijkt er tegenop. Maar wanneer je je zwaar en gestrest voelt als je gaat beginnen aan de belastingaangifte, dan gaat dit niet helpen. Stress zorgt ervoor dat je minder goed kunt nadenken en dat is nu precies wat je niet kunt gebruiken wanneer je aan de slag gaat. Wist je dat je je gevoel kunt veranderen? Doe eerst even je ogen dicht en denk aan een moment in je leven toen je heel trots op jezelf was. Voel weer hoe je je toen voelde. Houd dit gevoel vast. Je bent klaar voor deze klus. Go!

7 Schakel op tijd hulp in

Wanneer je een aangifte moet doen die wat lastiger in elkaar zit, dan doe je er goed aan om tijdig hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld wanneer je in een nieuwe situatie zit. Raadpleeg hiervoor een belastingadviseur of administratiekantoor. De kennis van deze persoon levert ook geld op, dus zie dit als een investering niet als een kostenpost.

Hulp bij je belastingaangifte? Kijk op de website van de belastingdienst.

8 Onderzoek je geldovertuigingen

Wat veroorzaakt jouw uitstelgedrag, angst of hekel aan geldzaken regelen? Vaak spelen oude overtuigingen nog mee. Wanneer je meer inzicht krijgt in geldovertuigingen dan gaat dit je helpen om bepaalde dingen los te laten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je ooit te horen hebt gekregen op school dat je niet goed bent in rekenen of dingen met cijfers. Misschien heb je ooit van je ouders gehoord dat je niet met geld om kan gaan of had je ouders waarvan jij vindt dat ze niet met geld om kunnen gaan. Misschien was er in jouw familie of relatie ruzie om geld en heb je zo’n hekel aan geld gekregen dat je geen zin meer hebt om je nog met geldzaken bezig te houden. Kijk eens welke overtuigingen jij meebrengt en vraag je af of ze nog kloppen.

Belastingaangifte belasting verandering teveel geld uitgeven budgetcoach

9 Zorg voor financiële rust

Maak je je echt zorgen over de belastingaangifte, omdat je misschien moet bijbetalen? Ben je bang dat dit problemen geeft? Zorg altijd voor een financiële buffer of begin met het opbouwen hiervan. Hoe je sneller kunt sparen, dat lees je in het e-book: in 7 stappen meer geld op je rekening. Je kunt het gratis aanvragen.