Selecteer een pagina

Geldproblemen, het kan iedereen overkomen. Ook wanneer je een goed inkomen hebt. Veel vrouwen laten de geldzaken over aan hun partner en hebben geen idee hoe ze er op financieel gebied voorstaan.

Ik krijg vanwege mijn werk veel verhalen te horen waarbij problemen zijn ontstaan. Helaas wanneer het aan de late kant is. Schulden zijn dan al zo hoog opgelopen dat schuldhulpverlening eigenlijk nog de enige optie is.

Gelukkig heb ik ook van veel voorbeelden van mensen die te maken kregen met een hoge schuld en hier succesvol zijn uitgekomen, zónder in de schuldhulpverlening terecht te zijn gekomen. Dit zijn de verhalen die ik graag deel om anderen te inspireren en te helpen.

Toch heb ik nu het gevoel dat ik sommige vrouwen nog wakker moet schudden. Dat je geldproblemen beter kunt voorkomen dan genezen. Dat je weet wat er kan gebeuren als je je niet op tijd verdiept in geld en gaat sparen.

Schulden kun je het beste voorkomen. Ga sparen wanneer je een goed inkomen hebt en de ruimte er is. Zorg dat je die ruimte nu gebruikt om stress te voorkomen.

Zo graag zou ik willen dat iedereen dit op tijd zou zien. Daarom heb ik in deze blog de 7 grootste veroorzakers van geldproblemen op een rij gezet. Aan het einde van deze blog heb je 7 goede redenen om te beginnen met het opbouwen van een spaarpotje.

Echtscheiding

Echtscheiding is het grootste financiële risico dat er bestaat. 50% Van de koppels gaat tegenwoordig uit elkaar. Scheiden is duur, maar het wordt nog lastiger wanneer er een negatief saldo op jullie rekeningen staat of als gevolg van de echtscheiding ontstaat. Ik sprak laatst iemand waarvan de scheidingskosten waren uitgelopen op € 100.000,-. Zij was blij dat het geld er op dat moment was, want wat doe je anders? Na een scheiding kun je met flinke schulden blijven zitten. Je kunt beter een spaarpotje hebben om samen te verdelen dan een schuld, dan heb je een grotere kans dat je na een scheiding snel weer kunt bouwen aan je toekomst.

Overlijden

Alsof het niet verdrietig genoeg is wanneer een partner plotseling wegvalt kan het ook grote financiële consequenties hebben. Nog vaak hoor ik verhalen van vrouwen die altijd een luxe leven hebben kunnen leiden en na het plotseling overlijden van de partner zelfs in de bijstand terechtkomen. Er blijken geen overlijdensrisicoverzekeringen te zijn gesloten, maar wel zijn de kosten van de begrafenis hoog. Vreselijk om daar dan ook nog mee geconfronteerd te worden. De vrouw in kwestie heeft hier niet altijd weet van, omdat de financiële zaken door haar man werden waargenomen. Een levensverzekering of goed gevulde spaarpot kan dit voorkomen. Zorg alsjeblieft dat je weet wat er voor jou en je kinderen geregeld is en doe niet zomaar aannames dat het wel goed zal zijn. Veel mannen weten dit ook niet.

Ziekte

Gemiddeld 1 op de 7 mensen krijgt te maken met arbeidsongeschiktheid. Steeds vaker spreek ik mensen met zowel lichamelijke als psychische klachten die een beroep moeten doen op een uitkering vanuit de IVA of de WIA. Wanneer je in zo’n situatie terecht komt dan daalt je inkomen en moet je snel je uitgavenpatroon aanpassen om niet in de problemen te komen. Je kunt simpelweg niet op dezelfde manier doorgaan als je altijd deed. Een extra spaarpotje, waarmee je je inkomen (tijdelijk) kunt aanvullen is dan zeer welkom.

Werkeloosheid

Het bedrijf waar jij of je partner werkt komt in zwaar weer terecht of moet reorganiseren en één van jullie wordt ontslagen. De uitkering die je krijgt vanuit het UWV is vanaf de 3e maand 70% van je laatstverdiende inkomen. Voor hogere inkomens val je nog verder terug omdat je geen hogere uitkering krijgt dan 70% van het maximum dagloon. Wanneer je een hoog inkomen hebt en hier ook naar leeft, bijvoorbeeld hoge hypotheeklasten hebt, dan kun je ineens ver terugvallen. Bovendien weet je niet of je snel een baan vindt waarmee je hetzelfde salaris kunt verdienen. Een spaarpotje zorgt dat je dit tijdelijk kunt opvangen.

Minder werk als ondernemer

Bij ondernemers zie ik nog vaak gebeuren dat zichzelf uitbetalen wat ze die maand verdient hebben en geen buffer opbouwen voor mindere maanden. Komen die maanden wel (en die komen altijd), dan levert dit stress op. Je kunt dit voorkomen door jezelf maandelijks een gemiddeld laag salaris uit te betalen. En begin dus met het opbouwen van dat vermogen.

Teveel ontvangen toeslagen

Ik hoor dat schrikbarend veel mensen hierdoor in de problemen komen. Ons toeslagenstelstel is ingewikkeld en ondoorzichtig. 17% van de mensen schijnt de weg helemaal niet te kunnen vinden naar toeslagen waar ze recht op hebben, maar bij de mensen die ze wel ontvangen gaat het regelmatig fout. Ik moet zelf regelmatig terugbetalen – wat helemaal niet erg is – maar dan moet je het geld wel op je spaarrekening hebben. Je kunt (of moet) een toeslag of belasting vooraf aanvragen, maar je weet altijd pas achteraf waar je écht recht op heb gehad. En in een jaar kan zoveel veranderen. Juist wanneer je gebruik maakt van de toeslagen zou ik je écht aanraden: zorg voor meer dan voldoende spaarsaldo op je rekening, zodat je altijd kunt terugbetalen als dat nodig is. Ook wanneer dat betekent dat je even heel zuinig moet zijn.

Boetes

Hoge boetes van het CJIB zijn ook een drama. Een nota valt op de mat en wordt binnen de kortste keren verdubbeld wanneer deze te lang blijft liggen. Uit onderzoek blijkt dat nota’s vaak onnodig blijven liggen, niet eens omdat het geld er niet is. Zo ontzettend jammer van het geld en voor sommige mensen dus zelfs moeilijk om het hogere bedrag daarna nog betalen.

In deze blog heb ik je verteld welke 7 grootste veroorzakers van geldproblemen ik zie voorkomen. Ze zijn allemaal grotendeels te voorkomen of in ieder geval te verkleinen door vandaag nog te beginnen met sparen. Wil je weten hoe je dat het beste kunt aanpakken? Download dan het GRATIS GELD EN GELUKKIG BALANS SPREADSHEET of lees het e-book: IN 7 STAPPEN MEER GELD OP JE REKENING.

Graag wil ik vrouwen blijven informeren over financiële zaken. Heb jij wel eens te maken gehad met een onverwachte rekening die je stress opleverde? En hoe heb je dit opgelost? Laat het me weten in de reactie.