Selecteer een pagina

Het aanvragen of verkeerd aanvragen van de toeslagen is een veelgehoord probleem en oorzaak van financiële problemen en stress. Mensen die toeslagen moeten terugbetalen, terwijl ze daar niet meer op gerekend hadden. Aan de andere kant blijft er ook veel geld liggen, omdat ouders met jonge kinderen bijvoorbeeld niet weten dat ze er recht op hebben. We hebben in Nederland best wel wat regelingen die ouders met jonge kinderen stimuleren om te blijven werken. Maar dan moet je wel weten dat je recht hebt op deze inkomsten.

In deze blog bespreek ik 3 fouten die ik in de praktijk ben tegengekomen en waarmee je flinke besparingen kunt realiseren. Aan het einde weet je wat je moet doen om nooit meer een toeslag te missen.

Fout 1: de inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt niet aangevraagd.

Wat is het?

Het is een heffingskorting. Wat betekent dat je minder belasting en premies hoeft te betalen. Omdat de belasting wordt ingehouden door je werkgever, krijg je het bedrag van de heffingskorting alsnog terug van de belastingdienst. De inkomensafhankelijke combinatiekorting in 2017 kan afhankelijk van je inkomen oplopen tot € 231,50 per maand. Het is door middel van een voorlopige teruggave dus ook mogelijk om dit bedrag maandelijks als aanvulling op je inkomen te ontvangen.

Op de website van de belastingdienst vind je de meest actuele bedragen en informatie. Link: Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Bij de Basisadministratie Personen moet een kind jonger dan 12 jaar staan ingeschreven op het woonadres van deze ouder. Het maakt niet uit of het je eigen kind is of van je fiscale partner. Daarnaast ben je alleenstaand en je werkt óf je hebt een fiscale partner en je hebt zelf het laagste inkomen.

Ga je scheiden? Werk je allebei en hebben jullie twee kinderen die jonger dan 12 jaar zijn? Dan kan het interessant zijn om 1 kind bij vader en 1 kind bij moeder in te schrijven, zodat je allebei gebruik kunt maken van deze korting. Bij co-ouderschap geldt dat inschrijving in de basisadministratie bij één van de twee ouders voldoende is. Kijk voor een uitgebreide beschrijving van alle voorwaarden op de site van de belastingdienst. Voorwaarden voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting

Lees ook: Top 10 met beste boeken voor financieel succes aller tijden.

Waarom gaat het vaak mis?

Eigenlijk zie je dit misgaan wanneer werkende ouders in de veronderstelling zijn dat ze geen belastingaangifte hoeven te doen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een huurwoning en een vermogen onder de vermogensgrens, dan verwacht de belastingdienst dat je zelf controleert of je aangifte moet doen. In veel gevallen gebeurt dit dan niet.

Het kan dus zelfs voorkomen dat mensen al jarenlang geen aangifte doen. Dan een kindje krijgen en niet weten dat ze daardoor wél aangifte zouden moeten gaan doen, omdat ze ineens recht hebben gekregen op deze heffingskorting.

Voor mij persoonlijk was de korting een onverwachte, maar aangename verrassing in het jaar dat ik was bevallen van mijn dochter. Het leverde zo’n € 2.300,- per jaar aan extra inkomen op! En ik kwam het toevallig tegen, omdat ik toch aangifte moest doen voor de hypotheekrenteaftrek. Om maar even aan te geven hoe gemakkelijk je het kunt missen. Dit is niet het eerste waar je aan denkt als je net een kindje hebt gekregen. Als je niet weet van het bestaan van een regeling ga je er ook niet actief naar zoeken.

Hoe kun je het oplossen?

Door elk jaar op de website van de belastingdienst www.belastingdienst.nl te kijken of het voor jou interessant is om aangifte te doen. Je kunt altijd voor proef de aangifte invullen. Zolang je deze niet verstuurd heb je geen aangifte gedaan. Bekijk ook altijd even de actuele bedragen. De regeling kan jaarlijks veranderen.

Fout 2: het niet tijdig aanpassen van de kinderopvangtoeslag bij verandering van het inkomen.

Wat is het?

Het is een toeslag. Toeslagen kun je zelf aanvragen en ze worden meestal maandelijks als voorschot aan je uitbetaald. De kinderopvangtoeslag kun je voor maximaal 230 uur per kind krijgen en er geldt ook een maximum uurtarief.

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Wanneer je kinderen naar de kinderopvang of BSO gaan kun je misschien in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Jij en je fiscale partner als je die hebt moeten werken of een traject volgen naar werk. Je hebt een contract afgesloten met het kindercentrum of gastouderbureau. En het kind staat ingeschreven op je woonadres.

Kijk voor alle voorwaarden en informatie op: Kinderopvangtoeslag 2018 .

Waarom gaat het vaak mis?

Er is een wijziging in het inkomen. Je verliest bijvoorbeeld je baan, je moet het tijdelijk doen met een  lager inkomen of je inkomen wordt hoger. In alle gevallen is het belangrijk dat je dit tijdig doorgeeft en in de praktijk zie ik dat dit niet altijd gebeurt.

Hoe kun je het oplossen?

Door tijdig je wijzigingen door te geven op www.toeslagen.nl. Ik zal aangeven per voorbeeld welk risico je loopt wanneer je dit vergeet.

In geval van verlies van baan.

Verlies je je baan in 2018? Dan heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Wat dat werkelijk betekent moet je uitrekenen met een formule die ik hier achterwege laat. Maar het gevolg kan dus zijn dat je geen recht meer hebt op kinderopvangtoeslag en dit aan het einde van het jaar moet terugbetalen.

In geval van een hoger inkomen.

Ook bij een salarisverhoging loop je het risico dat je kinderopvangtoeslag moet terugbetalen. Een hoger salaris betekent minder recht op toeslag in dit geval. Als dit om kleine bedragen gaat zal het niet gelijk een probleem zijn. Zorg dat je altijd een buffer hebt voor dit soort tegenvallers.

In geval van een lager inkomen.

Wanneer je deze aanpassing niet doorgeeft voor het einde van het betreffende jaar kun je gemakkelijk geld mislopen. Je kunt namelijk geen geld meer terugvragen van voorgaande jaren.

Fout 3: Het recht op huurtoeslag wordt onjuist berekend.

Wat is het?

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten en valt net als kinderopvangtoeslag onder de toeslagen. Een verschil is dat bij je recht op huurtoeslag ook wordt gekeken naar de hoogte je vermogen om te bepalen of je ervoor in aanmerking komt.

Wanneer heb je er recht op?

Je woont in een huurhuis. Je recht op huurtoeslag is maatwerk. Er zijn verschillende opties afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, waardoor het gemakkelijk mis kan gaan.

Waarom gaat het vaak mis?

Het is een maatwerkberekening en de informatie die erover gegeven wordt op www.toeslagen.nl kan tot verwarring leiden. Ik gebruik hiervoor voorbeeld.

Bijvoorbeeld: een alleenstaande werkende moeder met 2 jonge kinderen. Haar inkomen is € 30.000,- per jaar en ze betaald € 700,- per maand aan huur en servicekosten.

Zij raadpleegt de website om te kijken of zij recht heeft op huurtoeslag. Zij zal op de website aangeven dat zij 23 jaar of ouder is maar jonger dan de AOW leeftijd. Dan staat er dat het inkomen maximaal € 22.400,- per jaar mag zijn. Daarboven is er geen recht op toeslag. Echter geldt er in dit geval een uitzondering, omdat zij gescheiden is en jonge kinderen heeft. Hierdoor mag het inkomen niet hoger dan € 30.400,- zijn om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.

In dit geval is er dus wel degelijk recht op € 137,- huurtoeslag per maand!

Hoe kun je het oplossen?

Maak altijd gebruik van de proefberekening beschikbaar via deze link: Proefberekening maken

Sla de link op onder je favorieten en check regelmatig of jouw toeslagen nog kloppen.

Disclaimer: Wet- en regelgeving kan veranderen check altijd de meest recente gegevens op www.belastingdienst.nl en www.toeslagen.nl

Een financieel coach kan je helpen om inzicht te krijgen in geldzaken en meer geld over te houden. Plan een kennismakingsgesprek op www.geldengelukkig.nl/afspraak of mail naar contact@geldengelukkig.nl.  Hulp bij het invullen van je belastingaangifte of het aanvragen van toeslagen kun je ook  krijgen via de belastingdienst.

Lees ook: Top 10 met beste boeken voor financieel succes aller tijden.